ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Τι είδαν οι επισκέπτες…
✒    Για τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που δέχθηκαν τα Γιάννενα μέσα στις γιορτές έγραψε πρόσφατα ο «Π.Λ.» και όλα τα τοπικά ΜΜΕ. Εκείνο που δεν αναφέρθηκε, μάλλον από κανέναν, είναι το τι επέλεξε όλος αυτός ο κόσμος να δει στην πόλη μας…
Σταθερές συνήθειες…
✒    Επισκέψεις σε Νησί και σπήλαιο Περάματος, βόλτες στο Κάστρο και στην παλιά πόλη (Ανεξαρτησίας και πέριξ), στους πεζόδρομους του κέντρου, φαγητό και καφές στο Μόλο και μέσα στην αγορά. Αυτές λίγο – πολύ είναι οι συνήθειες των τουριστών!
Ελάχιστοι στα Μουσεία!
✒    Τι απουσιάζει συνήθως απ’ το πρόγραμμά τους; Μα η επίσκεψη σε κάποιο απ’ τα ωραία μουσεία που διαθέτουν τα Γιάννενα! Για παράδειγμα, ελάχιστοι τουρίστες επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Λιθαρίτσια…
Πηγαίνουν για τη… θέα!
✒    Λίγοι πηγαίνουν στο Βυζαντινό Μουσείο στο Ιτς Καλέ, ακόμα λιγότεροι στο Δημοτικό Μουσείο κι όσοι το επισκέπτονται είναι κυρίως επειδή τους γοητεύει το σημείο στο οποίο βρίσκεται και η θέα από κει ψηλά! Δεν είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό;
Τρανταχτή εξαίρεση…
✒    Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου έχει αλλάξει κάπως η εικόνα και προέκυψε μία εξαίρεση που… σπάει τον κανόνα! Ο λόγος για το Μουσείο Αργυροτεχνίας που έφτιαξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στις καμάρες κάτω από το Ιτς Καλέ!
Εκεί πήγαν πολλοί!
✒    Αυτό το επισκέφθηκε πολύς κόσμος μέσα στις γιορτές. Όσοι έμπαιναν στο Κάστρο για βόλτα ρωτούσαν πώς θα πάνε στο Μουσείο. Τυχαίο; Όχι φυσικά. Έγινε πολλή και συστηματική δουλειά μαζί με μπόλικη προβολή για να απλωθεί η φήμη του σ’ όλη την Ελλάδα.
Πληθώρα δράσεων…
✒ Άσε που από την έναρξη λειτουργίας του και μέχρι σήμερα το Μουσείο Αργυροτεχνίας έχει διοργανώσει ή φιλοξενήσει πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων, από παραστάσεις και αφηγήσεις, μέχρι ημερίδες και εικαστικά εργαστήρια.
Ας μιμηθούν…
✒    Ας δουν λοιπόν και τα υπόλοιπα Μουσεία της πόλης το παράδειγμα του Μ. Αργυροτεχνίας. Έχουν μπροστά τους ένα ευρύ πεδίο αν θέλουν να συνδεθούν λίγο παραπάνω με την τοπική κοινωνία και πολλούς τρόπους για να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες…
Ξεχωριστές περιπτώσεις…
✒    Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει εδώ στο Μουσείο Αλή Πασά του Φ. Ραπακούση που ούτως ή άλλως εμπεριέχεται στο «πακέτο» μια επίσκεψης στο Νησί και στο Μουσείο Π. Βρέλλη στο Μπιζάνι που έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής μας λόγω του ξεχωριστού χαρακτήρα του!
«Ψαλίδι» στις πτήσεις!
✒    «Ψαλίδι» στις πτήσεις της από και προς Γιάννενα βάζει η Aegean από τις 15 Ιανουαρίου, δηλαδή από την ερχόμενη εβδομάδα! Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, για δυόμισι μήνες περίπου, θα εκτελούνται εννέα πτήσεις εβδομαδιαίως αντί των 13 – 14 πτήσεων της θερινής περιόδου!
Για συντήρηση…
✒    Όπως γράφει το «All News Epirus», αυτό θα γίνει επειδή η εταιρία θέλει να αποσύρει τα αεροσκάφη της για την ετήσια συντήρησή τους. Και οι επιβάτες που τα γεμίζουν καθημερινά τι θα γίνουν; Μάλλον… θα κάνουν υπομονή ως τα μέσα της άνοιξης!
Είναι το μονοπώλιο!
✒    Έτσι όμως είναι το μονοπώλιο σε όποιον χώρο κι αν αυτό συναντάται. Εκείνος που το έχει στα χέρια του… αποφασίζει και διατάζει! Ωστόσο, ειδικά για τις πτήσεις από και προς Γιάννενα αυτό μάλλον δεν θα διατηρηθεί για πολύ καιρό ακόμα.
Άλλη μία εταιρία…
✒    Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε λίγους μήνες θα δραστηριοποιηθεί στο Αεροδρόμιό μας και η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία «Small Planet Airlines»! Αν συνδέσει τα Γιάννενα και με την Αθήνα, το σκηνικό των πτήσεων και των τιμών, θα αλλάξει άρδην! Θα δούμε όμως...

Στη Ντραμπάτοβα…
✒ Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στα Γιάννενα είναι, χωρίς αμφιβολία, αυτό της οικογένειας Παγωτού στην Ντραμπάτοβα! Όχι μόνο γιατί προσφέρει μοναδική θέα της λίμνης και του Νησιού, αλλά και για τα νοστιμότατα πιάτα που περιλαμβάνει το μενού του! Κάνεις λοιπόν την… εκδρομή σου στην απέναντι μεριά της λίμνης, τρως και καλά! Όταν πάτε, δοκιμάστε την πέστροφα στα κάρβουνα και θα μας θυμηθείτε!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.