ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μην ξαναπεί…
✒    Μην ξαναπεί κανείς το ρητό «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει», γιατί… θα πέσει χιόνι να τον πλακώσει! Μας την έφερε γενικώς ο Φλεβάρης πριν πει ημερολογιακά αντίο με το πιο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας του φετινού χειμώνα!

Μπόλικο χιόνι…
✒    Στο Λεκανοπέδιο μπορεί να μην είδαμε ιδιαίτερο χιόνι, αλλά στα ορεινά του Νομού έπεσε μπόλικο. Μέτσοβο, Ζαγόρι, Τζουμέρκα, τα χωριά της Κόνιτσας πήραν μία καλή γεύση από χειμώνα κυριολεκτικά στο… κατώφλι της άνοιξης.
Μαθημένα τα βουνά!
✒    Μαθημένα όμως τα βουνά απ’ τα χιόνια και προβλήματα ιδιαίτερα δεν προέκυψαν, με εξαίρεση τις διακοπές ρεύματος σε τμήμα του Ζαγορίου που ταλαιπώρησαν κατοίκους και επαγγελματίες. Όσο για τους δρόμους, αυτοί αποχιονίζονταν, χωρίς υπερβολή, στο άψε – σβήσε!

Αξίζουν τα εύσημα…
✒    Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, οι συνεργάτες του και οι υπεύθυνοι των Δήμων έκαναν πάλι το… θαύμα τους, δίνοντας καθημερινά σκληρή μάχη με το χιόνι. Τους αξίζουν τα εύσημα για την καλή δουλειά και την άμεση επίλυση των προβλημάτων!

Σκληραγωγημένοι…
✒    Στα χωριά, που λέτε, οι άνθρωποι είναι πιο σκληραγωγημένοι από εμάς εδώ στις πόλεις. Αντιμετωπίζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα με ψυχραιμία, αρπάζουν σκούπες και φτυάρια, καθαρίζουν αυλές, δρόμους, σοκάκια, στάβλους και κάνουν τη δουλειά τους.
Τι θα συνέβαινε;
✒    Σε ορισμένα χωριά του Νομού όπως η Μηλιά, η Φούρκα, η Αετομηλίτσα έριξε αυτές τις μέρες σχεδόν ένα μέτρο χιόνι, αλλά… δεν άνοιξε μύτη! Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν χιόνιζε τόσο πολύ στην Αττική ή ακόμα και μέσα στα Γιάννενα; Ποιος έχει ξεχάσει τα περσινά που έμεινε η πόλη… ακινητοποιημένη επί μέρες.

Δεν φοβούνται…
✒ Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει στα ορεινά δε φοβούνται ούτε το χιόνι, ούτε το κρύο, ούτε τα δελτία ειδήσεων που όλες αυτές τις μέρες έκαναν λόγο για… επέλαση του χιονιά και τα σχετικά. Όσο για τη θέρμανση, κάνουν πάντα τα κουμάντα τους. Ας είναι καλά οι σόμπες!

Οι Δήμοι κάνουν έργα!
✒    Πάμε τώρα και στους μικρούς Δήμους της περιοχής μας, οι οποίοι, κόντρα στις δυσκολίες, στα εμπόδια, στην έλλειψη επαρκών κονδυλίων και εξειδικευμένου προσωπικού, καταφέρνουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα πολύ σημαντικά για τον τόπο…

Χωρίς το ΕΣΠΑ…
✒    Βασικό «εργαλείο» για να γίνουν αυτά είναι το ΕΣΠΑ, απ’ το οποίο αντλούνται τα αναγκαία κονδύλια για μεσαίας και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις. Χωρίς αυτό, τα πράγματα θα ήταν πολύ… σκούρα. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να είναι σε θέση οι Δήμοι να αξιοποιήσουν τα προγράμματά του!

Το πάρκο στην Τύρια…
✒    Ας πούμε, το παραποτάμιο πάρκο αναψυχής της Τύριας, το διαγωνισμό για την κατασκευή του οποίου προκήρυξε πρόσφατα ο Δήμος Δωδώνης, είναι μία πολύ σημαντική παρέμβαση που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην συγκεκριμένη περιοχή!

Θα φέρνει κόσμο…
✒    Η έκταση των οκτώ στρεμμάτων στην οποία θα φιλοξενηθεί το Πάρκο είναι μοναδικής φυσικής ομορφιάς και είναι σίγουρο ότι όταν αυτό λειτουργήσει θα προσελκύει πολύ κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου, πλην ίσως του χειμώνα. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό για την Τύρια…

Χειμερινός προορισμός…
✒    Αντίστοιχα, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έχει βάλει στόχο -και σωστά πράττει- την ανάδειξη της περιοχής ως χειμερινό προορισμό. Διοργανώνει λοιπόν για πρώτη φορά τις επόμενες ημέρες ένα φεστιβάλ σκι και ορειβασίας, το οποίο θέλει να καταστήσει ετήσιο θεσμό.
Πίστα και χιονοδρομικό…
✒    Στην προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει πολύ και η πίστα ορεινής ποδηλασίας την οποία κατασκευάζει ο Δήμος, ενώ, αν καταφέρει να φτιάξει χιονοδρομικό κέντρο, τότε οι τουριστικές προοπτικές των Βορείων Τζουμέρκων κυριολεκτικά θα… απογειωθούν!

Ο Δήμος Μετσόβου…
✒    Όσο για τον Δήμο Μετσόβου, αυτός διαθέτει ήδη υποδομές που τον βάζουν σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών. Κυριότερες είναι τα τρία χιονοδρομικά που λειτουργούν στην περιοχή, ενώ και το προς μίσθωση παγοδρόμιο μπορεί να βοηθήσει πολύ…

Μοναδικό σκηνικό…
✒ Πανέμορφο το τοπίο γύρω από την Παμβώτιδα και τον χειμώνα… Η καταχνιά, τα γυμνά δέντρα, τα ξερά καλάμια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, αφαιρετικό, παρόμοιο μ’ αυτό που κυριαρχεί στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Είπαμε, έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία υπέροχη πόλη!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.