ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν είναι απλό κτίριο…
✒ «Kαι τι είναι δηλαδή το παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; Ένα απλό κτίριο που έχει μετατραπεί σε… φάντασμα λόγω της πολύχρονης εγκατάλειψης, όπως και τόσα άλλα σ’ αυτήν εδώ την πόλη». Αυτό μπορεί να σκεφτεί κάποιος που δεν ξέρει…
Αν δεν πέρασε…
✒ Κάποιος που δεν πέρασε ποτέ την κεντρική του είσοδο τότε που στέγαζε το ανώτατο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα γιατί δεν υπήρξε ποτέ φοιτητής του. Λογικό λοιπόν να μην αντιλαμβάνεται τη στενοχώρια όλων των υπολοίπων.
Στα… τελευταία του!
✒ Εγώ το πρόλαβα στα… τελευταία του το παλιό Πανεπιστήμιο στην οδό Δομπόλη. Όταν πια το συγκεκριμένο κτίριο φιλοξενούσε μόνο ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα, αφού τα πολλά είχαν μετακομίσει στη Δουρούτη.
Ένιωθες δέος…
✒ Θυμάμαι όμως καλά το δέος που νιώσαμε τα «πρωτάκια», περνώντας την πύλη του για να κάνουμε την εγγραφή μας. Ανεκτίμητη αξία η πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο με ό,τι τη συνοδεύει…
Τώρα… μια θλίψη!
✒ Γι’ αυτό σήμερα, όπως και να το κάνουμε, μας προξενεί μια θλίψη και μία μελαγχολία η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο. Ιδιαίτερα δε σε πιο παλιούς φοιτητές του που το γνώρισαν σε όλο του το μεγαλείο.
Έχει ιστορία…
✒ Αυτό το κτίριο έχει ιστορία, πώς να το κάνουμε. Από τις αίθουσές του πέρασαν χιλιάδες φοιτητές, κάποιοι εκ των οποίων διέπρεψαν και διαπρέπουν στην πολιτική, την επιστήμη, την τέχνη, τα γράμματα. Φιλοξένησε σπουδαίους καθηγητές και μεγάλες εκδηλώσεις…
Κάτι να γίνει…
✒ Δεν του αξίζει λοιπόν αυτή η εγκατάλειψη που βιώνει σήμερα. Άρα, κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα σύντομα. Και εδώ η ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι μεγάλη. Αρκετά άφησε το θέμα να… σέρνεται!
Αξιόλογη πρόταση…
✒ Ενδιαφέρουσα πάντως είναι η πρόταση παλιών αποφοίτων της Φιλοσοφικής να μετατραπεί σε κέντρο μοντέρνας τέχνης. Ταιριάζει ως χρήση στην ιστορία του, αν και πολλά θα μπορούσαν να γίνουν σ’ αυτό. Είναι καιρός πια. Το απαιτεί η τοπική κοινωνία…
Τα σκουπίδια πνίγουν…
✒ Πάμε και λίγο στη γειτονική Κέρκυρα που δε βρίσκεται και στα καλύτερά της αυτή την εποχή. Αιτία τα σκουπίδια, τα οποία κυριολεκτικά πνίγουν το νησί εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου.
Φοβερή δυσφήμιση…
✒ Απογοητευτικές οι εικόνες με τα βουνά των απορριμμάτων που παραμένουν στους δρόμους εδώ και δύο μήνες περίπου δυσφημίζοντας την Κέρκυρα στα πέρατα του κόσμου, αφού οι πολλοί τουρίστες της μάτια έχουν και βλέπουν!
Είμαστε καλά εδώ…
✒ Είμαστε καλά λοιπόν εμείς οι Ηπειρώτες που και ΧΥΤΑ έχουμε σε πλήρη λειτουργία και εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων φτιάχνουμε και σταθμούς μεταφόρτωσης θα αποκτήσουμε. Φυσικά, με κάποιο κόστος όλα αυτά…
Απ’ αυτό το χάλι…
✒ Καλύτερα όμως να πληρώνουμε κάτι παραπάνω και να διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών μας, παρά να είμαστε στη θέση της Κέρκυρας και να βιώνουμε το χάλι που αντιμετωπίζει σήμερα αυτή.
Απαιτείται όραμα…
✒ Τελικά για να πάει μπροστά μία κοινωνία απαιτούνται όραμα, σχεδιασμός και έργα υποδομής σε διάφορους κρίσιμους τομείς της ζωής. Επίσης, είναι βασικό να μην φορούν παρωπίδες ούτε οι ηγέτες της ούτε οι πολίτες. Διαφορετικά είναι καταδικασμένη σε στασιμότητα!

Λαμπερά εγκαίνια…
✒ Αγνώριστη έγινε η ταράτσα στα «Λιθαρίτσια», η οποία μετατράπηκε σε ένα εντυπωσιακό roof garden από τους νέους μισθωτές του κτιρίου! Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν προχθές βράδυ και ήταν λαμπερά, με εκατοντάδες Γιαννιώτες να απολαμβάνουν ξανά το ποτό τους και την εκπληκτική θέα που προσφέρει ο χώρος. Θα γίνουν αναμφίβολα ξανά στέκι τα «Λιθαρίτσια». Δικαιολογημένα…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.