ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πόση απαξίωση…
Πόση ακόμα απαξίωση θα βιώσει η άμοιρη η παιδεία μας, ειδικά η λεγόμενη κλασική παιδεία, που αποδεικνύεται πια με ατράνταχτο τρόπο ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει βάλει… στο στόχαστρο! Χωρίς υπερβολή…
Μισεί τα κλασικά!
Ο Κώστας Γαβρόγλου για κάποιο λόγο μισεί τα κλασικά γράμματα, αυτά που στις προηγμένες χώρες της Δύσης σε τόση εκτίμηση έχουν, ώστε να αναβαθμίζουν διαρκώς τη διδασκαλία τους, ειδικά της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το ‘κανε πρόσφατα η Γαλλία!

Μειώνει, καταργεί…
Από τη μία, ανακοινώνει την κατάργηση του γνωστού κειμένου από τις Πανελλαδικές, από το μάθημα των Αρχαίων. Από την άλλη, μειώνει το ωράριο διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία. Τώρα αποφάσισε να αντικαταστήσει τα Λατινικά της Γ’ Λυκείου με την… Κοινωνιολογία!
Χωρίς διάλογο!..
Μιλάμε για απόλυτη υποβάθμιση της κλασικής παιδείας στους δύο βασικούς πυλώνες της, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, την οποία μάλιστα το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τα Πανεπιστήμια και τους ειδικούς επιστημονικούς φορείς. Γι’ αυτό και οι φιλόλογοι έχουν… ανέβει στα κάγκελα!

Ας καταργήσουμε…
Μ’ αυτά και μ’ άλλα πολλά η παιδεία μας γενικότερα παίρνει την κάτω βόλτα. Όσο για το επιχείρημα της πρακτικής χρησιμότητας μαθημάτων όπως τα Λατινικά, αυτό δε στέκει. Αν είναι έτσι, ας καταργήσουμε τελείως τα Αρχαία, τη Χημεία (πού μας χρησιμεύει;) και τα μαθηματικά. Έχουμε αριθμομηχανές στα κινητά μας, γιατί να κάνουμε πράξεις;

Καμία… χρησιμότητα!
Καλά, ας μη μιλήσουμε για γεωμετρίες, γεωλογίες, γεωγραφίες κλπ. Αυτά τα μαθήματα δεν έχουν ουσιαστικά καμία χρησιμότητα στον μαθητή. Θες π.χ. να δεις πού βρίσκεται μία χώρα; Ανοίγεις το google maps και τη βρίσκεις αμέσως! Έτσι δεν πάει το πράγμα;

Μόνο τα βασικά!
Oπότε, κ. Υπουργέ μας, καταργήστε όλα τα μαθήματα, αφήστε μόνο τα της νεοελληνικής Γλώσσας για να μαθαίνουν τα παιδιά μόνο τα βασικά και είστε μια χαρά. Αφήστε που θα σας ευγνωμονούν οι μαθητές για τις λιγότερες ώρες σχολείο…

Θέλουμε, αλλά…
Πάμε στα της πόλης μας τώρα. Από τη μία, θέλουμε να την κάνουμε τουριστική, Ευρωπαϊκή και πολύ… έξυπνη! Και σωστά τα θέλουμε όλα αυτά, όμως τίποτε δε γίνεται μόνο με ευχολόγια και κουβέντες. Χρειάζονται και πράξεις.

Αίτημα για city tour…
Εξηγούμαστε: Όπως διαβάσαμε σε ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Πάνου, πριν λίγο καιρό συζητήθηκε στο δημ. Συμβούλιο αίτημα εταιρίας να κυκλοφορήσει στα Γιάννενα λεωφορείο που θα προσφέρει περιήγηση σε τουρίστες. Είναι τα λεγόμενα city tours που συναντά κανείς σε πολλές ελληνικές και Ευρωπαϊκές πόλεις.
Θα… μπλόκαρε!
Ε, λοιπόν το αίτημα απορρίφθηκε, με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, παρόλο που ενδεχομένως θα αποτελούσε μία δημοφιλή πρόταση για τους επισκέπτες της πόλης μας. Αιτιολογία; Ότι το λεωφορείο αυτό θα… προκαλούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση!

Δε λύνεται έτσι…
Πού θα προκαλούσε συμφόρηση; Σε μία πόλη που έχει μόνιμο πρόβλημα στους δρόμους της; Θα μας τρελάνει τελείως η Δημοτ. Αρχή. Λέγοντας «όχι» στο city tour δε λύνει κάτι. Αντίθετα, θα μπορούσε να δει το συγκεκριμένο αίτημα ως ευκαιρία για έναν γενικότερο κυκλοφοριακό επανασχεδιασμό στα Γιάννενα.

Απαιτεί σχεδιασμό!
Το κυκλοφοριακό είναι ένα καυτό θέμα και απαιτεί να ιδωθεί συνολικά από τον Δήμο και να αντιμετωπιστεί με σειρά καλά μελετημένων παρεμβάσεων. Κι αν εμείς δε μπορούμε, ας δούμε τι κάνουν άλλες πόλεις που μας βάζουν… γυαλιά, όπως π.χ. τα Τρίκαλα!
Όλα στον Αχέροντα!
Άλλο και τούτο! Κάποιοι «έξυπνοι» πέταξαν, λέει ζωικά απόβλητα σε σημείο του Αχέροντα, προς την πλευρά του Δήμου Πάργας, δηλαδή υπολείμματα ζώων που έσφαξαν κοντά στο ποτάμι. Το θέαμα αποτρόπαιο και η δυσοσμία ανυπόφορη. Όλα αυτά σε περίοδο που ένα σωρό τουρίστες κυκλοφορούν στην περιοχή! Τι να σχολιάσει τώρα κανείς για τη συγκεκριμένη πράξη. Συνηθισμένα πράγματα αυτά!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.