ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Σκληρή πραγματικότητα…
Δεν ήρθε και ως… κεραυνός εν αιθρία η είδηση για τα σχολεία στα ορεινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων που κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η ερήμωση της υπαίθρου είναι μία πραγματικότητα σκληρή που τη βιώνουμε χρόνια τώρα…

Ελάχιστοι οι νέοι!
Σε κάθε χωριό που ακόμα «κρατάει» λίγο κόσμο, 50 – 60 κατοίκους, ζήτημα είναι να υπάρχουν δύο – τρεις νέες οικογένειες ή τέλος πάντων κάποιοι νέοι άνθρωποι. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι έως… υπέργηροι!

Πώς να σταθεί;
Πώς λοιπόν να σταθεί ένα σχολείο όταν ο αριθμός των μαθητών δεν ξεπερνάει τα δάχτυλα του ενός χεριού κι αυτό σε ελάχιστες περιπτώσεις. Δεν συμφέρει το Κράτος… Φαντάσου, ούτε στα Πράμαντα δεν έχει πλέον μαθητές!

Μόνο εξοχικά!..
Σιγά – σιγά λοιπόν κλείνουν και τα λίγα εκείνα σχολεία που είχαν απομείνει στα χωριά, κλείνουν και οι εκκλησίες, αφού ιερείς και επίτροποι δεν υπάρχουν κι αυτό ήταν! Μένουν μόνο τα σπίτια που λειτουργούν πλέον ως εξοχικά για καλοκαίρι και Πάσχα!

Και χειρότερα…
Θα έρθουν και χειρότερα, τα οποία δεν είναι πολύ μακριά, εδώ που τα λέμε. Θα κλείσουν και τα λίγα σχολεία που έχουν απομείνει στο Ζαγόρι, το οποίο τουρίστες έχει πολλούς, μόνιμους κατοίκους όμως ελάχιστους.

Μη αναστρέψιμη…
Θα κλείσουν κι εκείνα στα χωριά του Δήμου Δωδώνης ή στα χωριά της Κόνιτσας. Το πολύ – πολύ να διατηρηθούν κάποια σχολεία στο Μέτσοβο, τα Δολιανά, άντε και στο Καλπάκι! Και αυτή η πορεία απ’ ότι φαίνεται δεν είναι αναστρέψιμη όσο δε δίνονται κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής…

Πέρασε το καλοκαίρι…
Πέρασε, που λέτε, το καλοκαίρι, τελείωσαν φεστιβάλ, πανηγύρια, χοροί, συναυλίες παραστάσεις, ό,τι τέλος πάντων επέτρεψε ο καιρός να γίνει μέσα στη θερινή σεζόν που αποδείχθηκε λίγο… ανάποδη!

…Έμειναν οι αφίσες!
Δε θα ξεχάσουμε όμως εύκολα τις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Έχουν μείνει να μας τις υπενθυμίζουν οι αφίσες και τα μπάνερς που εξακολουθούν να κρέμονται σε κολώνες φωτισμού, δέντρα, στύλους, τοίχους σ’ όλο το Λεκανοπέδιο!

Εκεί ακόμα η Πάολα!..
Για παράδειγμα, η συμπαθής Πάολα, η οποία εμφανίστηκε την 1η Ιουλίου στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ. παραμένει… κρεμασμένη στην Περιφερειακή Οδό, λίγα μέτρα πριν το φανάρι προς Σταυράκι. Δυόμισι μήνες μετά, αυτή εκεί, επιμένει να μας καλεί στην εδώ συναυλία της!

Εύλογα ερωτήματα…
Τη φωτογραφία ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Δημήτρης Πάνου διατυπώνοντας τα εύλογα ερωτήματα: «Ποιος έπρεπε να κατεβάσει την αφίσα και πότε; Υπάρχει κανονισμός και τον εφαρμόζει κάποια υπηρεσία του Δήμου;

Δεν εφαρμόζουν…
Κανονισμός για τις αφίσες μπορεί να υπάρχει, όμως μάλλον δεν τον εφαρμόζει κανείς, ούτε οι σύλλογοι και οι επιχειρήσεις που διαφημίζουν εκδηλώσεις, ούτε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου που πρέπει να φροντίζει για την καθαριότητα της πόλης.

Πού είναι τα πρόστιμα;
Δεν εξηγείται αλλιώς η αφισορρύπανση που και φέτος, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις της Δημοτικής Αρχής, υπήρξε καθημερινό φαινόμενο σ’ αυτήν εδώ την άμοιρη πόλη, η οποία τόσα «δεινά» υφίσταται από όλους μας! Αλήθεια, πού είναι τα πρόστιμα για όσους δεν σέβονται την πόλη; Έλα μου ντε…

Το πιο καλό… αντίδοτο!
Hμερολογιακά μπορεί να είμαστε πια στο φθινόπωρο, όμως ο καιρός θυμίζει καλοκαίρι και επιτρέπει ακόμα μικρές έστω αποδράσεις στα κοντινά παράλια. Γιατί όχι; Υπάρχει καλύτερο… αντίδοτο στο καθημερινό στρες από μία χαλαρή βόλτα στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο; Μάλλον όχι!Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.