ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πολλά και καλά…
Μπορεί σε κάποιους τομείς να υστερούμε ως πόλη, όμως η αλήθεια είναι ότι στο κομμάτι της τέχνης, του πολιτισμού γίνονται πράγματα και πολλά και καλά. Σε σημείο μάλιστα που να μην ξέρει κανείς τι να πρωτοπαρακολουθήσει…

Η συνάντηση Δήμων…
Η διαπίστωση αυτή με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων Δήμων και πολιτιστικών φορέων στο Μουσείο Αργυροτεχνίας η οποία προμηνύει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δράσεις. Είναι βλέπεις το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς που κινεί τα… νήματα!
Ένα νέο Μουσείο!
Από την άλλη, διαβάζουμε στο «Epiruspost» για ένα ζευγάρι Γιαννιωτών που, αφού συνέλεξε επί αρκετά χρόνια «θησαυρούς» του παρελθόντος, έστησε ένα ιδιαίτερο ιστορικό Μουσείο απέναντι από την κεντρική πύλη του Κάστρου. Ωραία πρωτοβουλία αυτή…

Με σπάνια εκθέματα…
Σπάνια εκθέματα περιλαμβάνονται στις προθήκες του Μουείου. Όπλα, σκεύη, φορεσιές της Οθωμανικής περιόδου, όλα τοποθετημένα με επιμέλεια που θα ζήλευαν ακόμα και μεγάλα μουσειακά ιδρύματα της χώρας μας. Για τους ενδιαφερόμενους το ιστορικό Μουσείο Χρ. Νικολάου λειτουργεί στην οδό Νεοπτολέμου…

Ευχάριστη κινητικότητα…
Κινητικότητα ευχάριστη υπάρχει και στα θεατρικά μας πράγματα. Πέρα από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων που είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει αξιόλογη δραστηριότητα, έχουμε και ερασιτεχνικές ομάδες που κάνουν αξιόλογες δουλειές.

Εδώ και πέντε χρόνια…

Εδώ πρωτοπορεί το Θέατρο Έκφραση που έχει καθιερωθεί πια με τις προσεγμένες παραστάσεις αλλά και τα εργαστήρια που διεξάγει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η ομάδα του έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά και ήδη… μαγειρεύει ωραία πράγματα και για τη νέα σεζόν, τα οποία περιμένουμε με ενδιαφέρον!

Μια νέα ομάδα…
Στο μεταξύ, μία νέα θεατρική ομάδα κάνει τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματά της στην πόλη και κάτι μας λέει ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Το όνομά της είναι «Σύνθεση - Θεατρική Σκηνή Ηπείρου» και την απαρτίζουν συμπολίτες μας με αγάπη και εμπειρία στο ερασιτεχνικό θέατρο.

Η πρώτη εμφάνιση…
Η «Σύνθεση» δίνει τα… διαπιστευτήριά της σήμερα και αύριο στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» με την παράσταση «ο Στανισλάβσκι συναντά τον Μπρεχτ» και ξεκινάει με το… δεξί τη διαδρομή της στα καλλιτεχνικά δρώμενα των Ιωαννίνων. Και οι δύο παραστάσεις είναι sold out! Δεν είναι και μικρό πράγμα αυτό…

Δεν ξεχνάμε…
Δεν ξεχνάμε φυσικά τους πάντα ανήσυχους «Αθεράπευτους» με τις παραστάσεις και τις μουσικές βραδιές που παρουσιάζουν στο θεατράκι της Στοάς Ορφέα, αλλά και τις δραστήριες θεατρικές ομάδες Δήμων όπως η «επί σκηνής» στη Ζίτσα και η «βορείως» στα Β. Τζουμέρκα!

Πολλές πλευρές…
Το θέατρο είναι η μία πλευρά του πολιτιστικού γίγνεσθαι στα Γιάννενα. Υπάρχουν κι άλλες. Οι συναυλίες, οι εικαστικές εκθέσεις, οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι προβολές ταινιών, ακόμη και τα τμήματα εκμάθησης χορών από τους διάφορούς συλλόγους.

Ανεβαίνει το επίπεδο!
Ζούμε λοιπόν σε μία πόλη ζωντανή, δραστήρια που προσφέρει ποικίλες επιλογές ψυχαγωγίας αλλά και καλλιτεχνικής ενασχόλησης σε όσους προτίθενται να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Κάπως έτσι ανεβαίνει γενικότερα το επίπεδό μας. Και αυτό το έχουμε απόλυτη ανάγκη ως κοινωνία!
Γιάννενα από ψηλά…
Είναι εντυπωσιακά τα Γιάννενα από ψηλά έτσι όπως απλώνονται κατά μήκος της όχθης της Παμβώτιδας… Η «Μικρή Πόλη» του παρελθόντος έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες λίγες δεκαετίες. Κυριολεκτικά γιγαντώθηκε! Ωστόσο, διατηρεί ακόμα μία γραφικότητα που πρέπει πάση θυσία να προστατέψουμε. Αλλιώς… χαθήκαμε!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.