ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν υπάρχει όραμα…
Πόσο απογοητευτικό είναι να διαπιστώνει ο πολίτης ότι οι άρχοντες που… κυβερνούν την πόλη του δε διαθέτουν όραμα ή έστω εκείνο το μεράκι που θα επιτρέψει να την πάνε ένα βήμα πιο μπροστά, τουλάχιστον στον τομέα του πολιτισμού.
Χάνονται ευκαιρίες!
Εντάξει, δε λέμε, γίνονται κάποιες προσπάθειες, αλλά από την άλλη χάνονται και ευκαιρίες να δημιουργηθούν υποδομές με προτιθέμενη αξία για τα Γιάννενα, τα οποία κατά τα άλλα φιλοδοξούν να αποτελέσουν βασικό τουριστικό προορισμό της χώρας…

Έκθεση στην Άρτα…
Εξηγούμαστε: Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Άρτας μία έκθεση με τίτλο «Νεότερη Κεραμική από την Ήπειρο», βασισμένη σε συλλογή του Φώτη Ραπακούση, τη δράση του οποίου τη γνωρίζουμε οι περισσότεροι.
Αξιόλογη συλλογή!..
Πρόκειται για μία αξιόλογη συλλογή με αντικείμενα τέχνης από αγγειοπλαστικά εργαστήρια της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, των Κάτω Χωρών, τα οποία ο Φ. Ραπακούσης συνέλεξε μετά από αναζητήσεις πολλών ετών. Δεν είναι τυχαία η φιλοξενία της στο Μουσείο Άρτας.

Για μουσείο κεραμικής!
Πρότεινε λοιπόν ο γνωστός συλλέκτης στον Δήμο Ιωαννιτών να τους προσφέρει όλη αυτή τη συλλογή, να φτιάξουν, αν θέλουν, ένα μουσείο κεραμικής στην πόλη μας. Καθόλου άσχημη ιδέα αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει μόνο ένα αντίστοιχο ίδρυμα σήμερα σ’ όλη τη χώρα!

Απάντηση… καμία!
Απάντηση όμως… δεν πήρε μέχρι σήμερα! Προφανώς ο Δήμος δεν είναι διατεθειμένος να φτιάξει ένα νέο μουσείο στην πόλη, παρόλο που του προσφέρονται έτοιμα τα εκθέματά του και θα είναι και ενδιαφέρον! Μιλάμε για πάνω από 1.000 αντικείμενα, κατά βάση της Οθωμανικής περιόδου αλλά και των πρώτων χρόνων του ελληνικού κράτους…

Χώροι υπάρχουν…
Αναρωτιέται κανείς, δε διαθέτει άραγε ο Δήμος κτίρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν το μουσείο κεραμικής; Σαφώς και διαθέτει! Τόσα κληροδοτήματα έχει στα χέρια του που παραμένουν σήμερα αναξιοποίητα. Είπαμε όμως, χρειάζεται όραμα και μεράκι. Κι αυτό προφανώς μας λείπει.

Αλλάζει ο καιρός…
Πάμε λίγο στα του καιρού τώρα. Επιδείνωση προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από σήμερα και μέχρι την Κυριακή. Κάνουν λόγο για πτώση θερμοκρασίας, βροχές, ακόμα και χιόνια στα ορεινά, πάνω από τα 800 μέτρα…

Στα Χιονοδρομικά…
Κάπως έτσι τα Χιονοδρομικά Κέντρα της περιοχής μας θα δουν κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο χιόνι στις πίστες τους, αφού είναι χωροθετημένα σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα από αυτά που προβλέπεται χιονόπτωση!

Προσελκύουν κόσμο!
Βέβαια, θέλει αρκετό χιόνι για να λειτουργήσουν και ας ελπίσουμε ότι ο χειμώνας θα πάει καλά. Να μην ξεχνάμε ότι η Βασιλίτσα, το Ανήλιο, το Μέτσοβο προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες που λατρεύουν τα χειμερινά σπορ όπως το σκι και το σνόουμπορντ!
Επέκταση…
Για τη Βασιλίτσα μάλιστα διαβάσαμε ότι επίκειται εκσυγχρονισμός και επέκταση του Χιονοδρομικού της Κέντρου, έργο που προωθούν από κοινού οι Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας. Kαι πολύ καλά κάνουν…

Με προστιθέμενη αξία!
Τα Χιονοδρομικά Κέντρα είναι υποδομές με προστιθέμενη αξία, τουριστική και οικονομική, για τον τόπο μας. Άρα κάθε επένδυση που γίνεται σ’ αυτές μόνο οφέλη μπορεί να έχει! Βουνά έχουμε, αυτά πρέπει να μετατρέψουμε σε συγκριτικό μας πλεονέκτημα!
Αρχιτεκτονικά στολίδια…
Mη μας ρωτήσετε πόσες στοές έχει η Ανεξαρτησίας ή η εφαπτόμενη Κάνιγγος, δεν τις έχουμε μετρήσει ποτέ! Πάντως, τουλάχιστον οι είσοδοί τους αποτελούν πραγματικά αρχιτεκτονικά στολίδια αυτής εδώ της πόλης, ορισμένα απ’ τα οποία δεν αναδεικνύονται όπως τους αξίζει. Δυστυχώς…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.