ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ημέρα Μνημείων…
✒ H Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων γιορτάστηκε πριν λίγες μέρες και με αφορμή την περίσταση ο Αλέκος Καχριμάνης ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook τις φωτογραφίες ενός πολύ γνωστού μνημείου του τόπου μας…

Το αρχοντικό Πλακίδα…
✒ Πρόκειται για το περίφημο αρχοντικό Πλακίδα στο Κουκούλι Ζαγορίου, το οποίο μπορεί να… ατενίζει πλέον το μέλλον (του) με περισσότερη αισιοδοξία, καθώς διασώθηκε από βέβαιη κατάρρευση! Έτσι ακριβώς έγινε.

Μοναδικό δείγμα…
✒ Το εντυπωσιακό πέτρινο οικοδόμημα, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και κόσμημα για όλο το Ζαγόρι, χτίστηκε το 1820 και ανακατασκευάστηκε το 1875. Έχει 12 δωμάτια, υπόγεια και διάφορα βοηθητικά οικήματα.

Κόντεψε να πέσει!
✒ Τα τελευταία χρόνια είχε φτάσει κυριολεκτικά στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω έλλειψης φροντίδας. Οι φωτογραφίες του ερειπωμένου κτιρίου, τις οποίες είχε δημοσιεύσει παλιότερα και ο «Π.Λ.», προκαλούσαν θλίψη και μελαγχολία…

Εντυπωσιακό…
✒ Ώσπου η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ξεκίνησαν παρεμβάσεις για να σωθεί το αρχοντικό. Η πρώτη φάση της αναστήλωσης ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Το Ζαγόρι λοπόν δεν έχασε την οικία Πλακίδα.

Σπουδαίες παρεμβάσεις…
✒ Έχουν γίνει σπουδαίες αναστηλωτικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια σε μνημεία νεώτερης αρχιτεκτονικής στο Ζαγόρι, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, την Κόνιτσα. Γεφύρια, πέτρινοι μύλοι, μοναστήρια, δημόσια κτίρια έγιναν ξανά… καινούρια. Και μ’ αυτό τον τρόπο διασώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα παλιά σχολεία…
✒ Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα ανάδειξης των πέτρινων σχολείων στα χωριά μας που σήμερα παραμένουν κλειστά θα ήταν σημαντική πρωτοβουλία. Το πρότεινε με χθεσινό της άρθρο η Ελένη Οικονομίδου – Δούβλη και προσυπογράφουμε την άποψή της!

Ορθή παρέμβαση!
✒ Πάμε στα των Ιωαννίνων τώρα. Ορθώς ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας παρενέβη στο θέμα του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Καλούτσιανη. Με την επιστολή του προς τη διοίκησή της ζητάει να αναθεωρηθεί η απόφαση…

Το υποκατάστημα…
✒ Μιλάμε για μια περιοχή όχι μόνο ιστορική, αλλά και με πολλούς ηλικιωμένους κατοίκους, όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος, που τους εξυπηρετεί το υποκατάστημα της Εθνικής, όπως εξυπηρετεί εξάλλου και τους εμπόρους και επιχειρηματίες της.

Κοινωνικοί λόγοι…
✒ Η Εθνική πρέπει να το ξανασκεφτεί λοιπόν, το επιβάλλουν κοινωνικοί λόγοι. Για παράδειγμα, πώς να φτάσει ένας παππούς απ’ την Καλούτσιανη στην Αβέρωφ για να πάρει τη σύνταξή του. Δε μπορεί όλα να μετρώνται με οικονομικά στοιχεία και νούμερα!

Τι να φταίει;
✒ Αυτά που… ακούει η Τατιάνα Καλογιάννη δεν τα ακούει κανένας άλλο υποψήφιος δήμαρχος στα Γιάννενα. Φταίει που είναι γυναίκα, φταίει που είναι δυναμική κι έχει κάνει ένα σοβαρό έργο ως Αντιπεριφερειάρχης; Θα σας γελάσουμε!

Τεστ… γνώσεων!
✒ Σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη συνάδελφος της έκανε… τεστ γνώσεων! Τη ρώτησε, ας πούμε, πόσο έχει το εισιτήριο του αστικού για το Πανεπιστήμιο! Άραγε άλλον συνυποψήφιό της τον έχει ρωτήσει κάτι αντίστοιχο; Πολύ αμφιβάλλουμε. Για την ιστορία, η κ. Καλογιάννη ήξερε την απάντηση και αντέδρασε με χιούμορ στο τεστ…

Δεν γλίτωσε...
✒ Φυσικά, δεν τη γλίτωσε την ερώτηση και περί… οικογενειοκρατίας η κ. Καλογιάννη, η οποία να θυμίσουμε ότι είναι υποψήφια δήμαρχος σε μία πόλη όπου ο νυν Δήμαρχός της είναι γιος παλιού δημάρχου! Κι εδώ απάντησε με ψυχραιμία! Τι να κάνει η γυναίκα…

Ξέφραγο αμπέλι…

✒ Πολύ σωστά το έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά! Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει συντονιστής, ούτε άλλη διοίκηση, αλλά οι διάφοροι φορείς (Δήμος, Στρατός, ΜΚΟ) μοιράζονται ευθύνες. Σα να λέμε δηλαδή… ξέφραγο αμπέλι! Και μιλάμε για Κέντρο με 1.000 ψυχές. Επιτέλους, ας ασχοληθεί το αρμόδιο υπουργείο!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.