ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Είναι το λιγότερο…
✒ Μπορεί ως φυσιογνωμία και στιλ να μη μας… τρελαίνει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά, εδώ που τα λέμε, αυτό είναι το λιγότερο που μετράει τελικά σε ένα μέλος της κυβέρνησης. Δεν τους έχουμε για… καλλιστεία!

Καλά προετοιμασμένη!
✒ Η αλήθεια είναι ότι ήρθε καλά προετοιμασμένη στα Γιάννενα, παρόλο που στα ΜΜΕ προκάλεσε πονοκέφαλο η έλλειψη έγκαιρης επίσημης ενημέρωσης για το πρόγραμμα της Υπουργού. Άντε να βγάλεις άκρη για το τι θα καλύψεις…

Για τα Γίτανα…
✒ Τέλος πάντων, το τριήμερο παραμονής της κ. Μενδώνη στην Ήπειρο ήταν παραγωγικό και ουσιαστικό. Η στήλη ξεχώρισε την επίσκεψή της στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, όπου είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου, αλλά και παρεμβάσεις στον υπόλοιπο χώρο.

Καλά τα νέα!
✒ Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο θέατρο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου, άρα ιδιαίτερη αξία αποκτά η δέσμευσή της ότι θα διασφαλιστεί η συνεχής χρηματοδότηση της αναστήλωσής του. Τα Γίτανα έχουν ιδιαίτερη αξία, πολιτιστική και αναπτυξιακή για τη Θεσπρωτία.

Ανάδειξη Σουλίου…
✒ Θα σταθούμε σε δύο ακόμα σημαντικά θέματα για την περιοχή μας με τα οποία ασχολήθηκε η Υπουργός. Το ένα είναι η ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, για την οποία συζήτησε με τον Αλέκο Καχριμάνη σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια.

Ξεχασμένο…
✒ Πρόκειται για σημαντική υπόθεση, καθώς το οικιστικό σύνολο του Σουλίου, παρά την ιδιαίτερη ιστορική του βαρύτητα και τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής,  είναι αυτή τη στιγμή παραμελημένο και… ξεχασμένο από την Πολιτεία. Ωστόσο, τα πράγματα εδώ σιγά – σιγά αλλάζουν.

Η καλύτερη συγκυρία!
✒ Η κ. Μενδώνη, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Σούλι. Προανήγγειλε δε παρεμβάσεις για την συντήρηση και αναβίωσή του ενόψει του 2021! Είναι, χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη συγκυρία για κάτι τέτοιο…

Σύνδεση με Εγνατία…
✒ Εξάλλου, καίριο ρόλο στην αναβίωση του ιστορικού χώρου του Σουλίου θα παίξει ο νέος οδικός άξονας που θα το συνδέσει με την Εγνατία Οδό. Το έργο προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και προχωρά σήμερα με γοργό ρυθμό.

…Και η Νικόπολη!
✒ Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα με το οποίο επίσης ασχολήθηκε η Υπουργός είναι η σύνταξη του φακέλου που αφορά στην υποψηφιότητα της Νικόπολης για ένταξη στα μνημεία της UNESCO. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει με φόρα το 2014, όμως από τότε δεν προχώρησε καθόλου!

Είχε «παγώσει»…
✒ Έγινε δηλαδή και με τη Νικόπολη ό,τι με το Ζαγόρι. Η προηγούμενη κυβέρνηση, λόγω δικών της ιδιαίτερων… προλήψεων και προκαταλήψεων,  «πάγωσε» τελείως την προσπάθεια να ενταχθούν τα δύο αυτά μνημεία στους αντίστοιχους καταλόγους της UNESCO! Τι κρίμα που χάθηκε τόσος χρόνος…

Χωρίς… στεγανά!
✒ Ευτυχώς η νέα Υπουργός δεν μοιάζει να έχει τέτοια… στεγανά και εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις διαδικασίες, οι οποίες απαιτούν τη σύνταξη ολοκληρωμένων φακέλων ώστε να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Απαιτείται δηλαδή συστηματική δουλειά και στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς. Οψόμεθα…
Κομπλέ ο μιναρές!
✒ Aν δεν το παρατηρήσατε, να σας ενημερώσουμε εμείς ότι ολοκληρώθηκαν εδώ και λίγο καιρό οι εργασίες επισκευής της στέγης στον μιναρέ του Ασλάν Τζαμί, δηλαδή στο Δημοτικό Μουσείο στο Κάστρο. Τέλος καλό, λοιπόν, για τον μιναρέ που απέκτησε ξανά «καπέλο»! Ας ελπίσουμε μόνο να είναι αυτό ανθεκτικό…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.