ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

➤ Να δούμε τι θα κάνει η νέα Κυβέρνηση…

● Οι εκλογές τελείωσαν, έχουμε πρωθυπουργό και κυβέρνηση με την σύμπραξη του Πάνου Καμμένου. Και ασφαλώς μια στήριξη δεν μπορεί να παρέχεται χωρίς ανταλλάγματα, οπότε πήρε το υπουργείο που τόσο ήθελε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.
● Η μαγκιά θα ήταν βέβαια να μην πάρει υπουργείο και, εφόσον και οι δύο αρχηγοί είναι αντιμνημονιακοί, να αρκεί και μόνο αυτό για να συμφωνήσουν ως προς την έξοδο της χώρας από την κρίση, τα μνημόνια κ.λ.π..
***
Το παράδοξο είναι ότι η συμφωνία δεν επήλθε με το τρίτο κόμμα, εννοώ το Ποτάμι, αλλά με το έκτο, αυτό όμως δεν πειράζει. Το επίσης παράδοξο είναι τι θα προκύψει από αυτή τη συγκυβέρνηση, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα και οι ΑΝΕΛ τουλάχιστον δεξιό. Ας το παραβλέψουμε κι αυτό για το συμφέρον του τόπου.
***
Πάμε τώρα να δούμε τι έγινε σε αυτές τις εκλογές με τίτλους. Η Ν.Δ, λοιπόν έχασε κατά κράτος και η συμπεριφορά τόσο του Α. Σαμαρά όσο και άλλων στελεχών του τουλάχιστον δεν δείχνει πολιτικό πολιτισμό, αλλά μια διάθεση σύγκρουσης με την κυβέρνηση, ακόμη και για θέματα άνευ ουσίας.
***
Εντάξει, έχουν τώρα τα δικά τους, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να δουν τι συνέβη και τι δεν πήγε καλά. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις στα ζητήματα αυτά…
***
Το ΠΑΣΟΚ πάλι καταποντίστηκε και πάει για διάλυση. Τώρα πώς τα κατάφερε έτσι ο Β. Βενιζέλος ένα τόσο μικρό κόμμα πια, έβδομο στη νέα Βουλή, να το κάνει και αυτό κομμάτια μόνο αυτός ξέρει.
***
Ο Παπανδρέου αποκλείστηκε και μετά από 90 τόσα χρόνια δεν θα εκπροσωπείται στη νέα Βουλή το βαρύ αυτό πολιτικό όνομα. επίσης δεν έχει ξαναγίνει πρώην πρωθυπουργός να μην εκλέγεται καν βουλευτής!
***
Το Ποτάμι πήρε την τρίτη θέση στο συνταγματικό λεγόμενο τόξο και κατάφερε να εκλέξει 17 βουλευτές. Τη στάση του κόμματος και την πολιτική του αναμένουμε να δούμε και να κρίνουμε.
***
Οι ΑΝΕΛ από την άλλη αναδείχτηκαν έκτο κόμμα αλλά συγκυβερνούν! Τα κατάφεραν μια χαρά όταν οι δημοσκόποι τους έδιναν εκτός Βουλής. Όσο για την Χ.Α, αυτή είναι τρίτο κόμμα θέλει δεν θέλει κανείς, με την ηγεσία του παράνομη και προφυλακισμένη.
***
Αναζητούνται οι λόγοι της ισχύος της μετά και τα όσα έχουν συμβεί και λεχθεί για το μόρφωμα αυτό. Ένα είναι σίγουρο, ότι αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία και οι ψηφοφόροι της δεν δικαιούνται πια να υποστηρίζουν ότι δεν είναι υποστηρικτές φασισμού αλλά οργισμένοι πολίτες.
***
Η ΔΗΜΑΡ, τέλος, μένει εκτός Βουλής μετά τις τόσες παλινωδίες της και την ανύπαρκτη παρουσία της, ενώ μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε το ποσοστό που πήραν ο Λεβέντης και ο Γκλέτσος. Άγγιξαν το 1,8% και, αν είχαν χρόνο, ίσως να τους βλέπαμε και μέσα στο κοινοβούλιο.
***
Σε επίπεδο Ηπείρου οκτώ είναι οι νέοι βουλευτές, πρώτο κόμμα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ πλην Θεσπρωτίας, όπου όμως αντί να εκλεγεί ο υπουργός Α. Μπέζας, εξελέγη ο πρώην Νομάρχης Β. Γιόγιακας, ενώ στον αντίποδα εξελέγη ο Κάτσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αναβάθμιση της περιφερειακής ενότητας σε διεδρική.
***
Το ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπείται από κανέναν, ο Γ. Στύλιος στην Άρτα επανεξελέγη πανηγυρικά -δεν πείραξε διόλου τους Αρτινούς η αποπομπή του από το υπουργείο Παιδείας μετά το επεισόδιο με την Κανέλλη- ο Τσουμάνης στην Πρέβεζα προτίμησε να ιδιωτεύσει και τη θέση του έλαβε ο Στ. Γιαννάκης και στα Γιάννενα μετά από χρόνια εκτός Βουλής έμεινε ο Στ. Καλογιάννης.
***
Τη μια έδρα από τις πέντε εξασφάλισε για τη Ν.Δ. ο Κ. Τασούλας, ενώ οι άλλες τέσσερις καταλαμβάνονται ελέω εκλογικού νόμου από το ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πόσο αντιπροσωπευτικό είναι αυτό στη νέα Βουλή και πόσο πολυφωνικό, αυτή είναι άλλη συζήτηση.
***
Πολλά λοιπόν τα νέα πρόσωπα στη Βουλή, άλλος αέρας, ελπίζουμε να δώσουν την φρεσκάδα και την όρεξη και το ζήλο που επέδειξαν και κατά την προεκλογική περίοδο. Η αποχή ας σημειωθεί όμως πως ήταν υψηλή και δεν δικαιολογείται για μια αναμέτρηση που όλοι επεσήμαναν πόσο κρίσιμη και σημαντική είναι.
***
Αυτά όμως έγιναν, τελείωσαν, πάμε να δούμε τι θα κάνει ο νέος και σε ηλικία πρωθυπουργός που έλκει και την καταγωγή του από το Αθαμάνιο Άρτας. Εδώ θα είμαστε και μακάρι να μην διαψεύσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες που ευαγγελίστηκε, αλλά επιτέλους να δούμε μια νέα ημέρα να ξημερώνει προς όφελος των πολιτών.