ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

➤ Η ελπίδα ήρθε, αρκεί να μην εξανεμιστεί!..

● Και ξαφνικά φαίνεται πως μια ολόκληρη χώρα απέκτησε φωνή! Απελευθερώθηκαν φωνές, πολλές φωνές, άλλες σοβαρές, άλλες άναρθρες, άλλες κραυγάζουσες και άλλες προκαλώντας πολύ θόρυβο. Λες και κάποιος έλυσε τα μάγια της σιωπής!
● Μια χώρα, ένας λαός που λες και του είχε επιβληθεί αφωνία, μιλάει και μιλάει πολύ, ενίοτε ακατάπαυστα. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων. Bγήκαν πρώτα – πρώτα τα στελέχη του κόμματος που ήρθε πρώτο σε δύναμη και που διεκδικούσε για αρκετή ώρα την αυτοδυναμία του…
***
Υποψήφιοι υπουργοί ξεκίνησαν αμέσως την τηλεοπτική «πασαρέλα» με ανακοινώσεις που έκαναν τους οπαδούς τους τρελούς από τη χαρά τους και τους υπόλοιπους πολίτες να αναρωτιούνται, «τι έγινε τώρα;».
***
Η συνθηματολογία και η παροχολογία περίσσεψε, ασυγκράτητοι οι μέλλοντες υπουργοί, εξήγγειλαν το τέλος του μνημονίου, της τρόϊκας, της λιτότητας, την επαναπρόσληψη των καθαριστριών, των χιλιάδων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων για τα Λύκεια, τις ριζικές αλλαγές στην παιδεία, και πόσα ακόμη.
***
Πριν καν ανακοινωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, πριν καν ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός είχαν μοιράσει μεταξύ τους ήδη τα υπουργεία. Ως μέλλον υπουργός Οικονομίας σας λέω μπλα… μπλα… Ως μέλλον υπουργός Παιδείας προαναγγέλλω, μπλα… μπλα… Ως μέλλων υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνω μπλα… μπλα…
***
Μου θύμισαν έτσι την υπέροχη ελληνική ταινία «Τζένη Τζένη» με τον μέλλοντα υπουργό Ναυτιλίας Ανδρέα Μπάρκουλη να καλεί τον καπετάνιο να σταματήσει το καράβι για να αγκαλιάσει την αγαπημένη του Τζένη Καρέζη.
***
 Εντάξει, δεν είναι μικρό το επίτευγμα! Πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας η αριστερά κυβερνά και ένα κόμμα του 3% πριν από λίγα χρόνια έφτασε στο 35%. Η ελπίδα όπως είχε πει και ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήρθε!Και ήταν μια μεγάλη αλήθεια…
***
Ενθουσιασμένοι οι μεν, μουδιασμένοι οι δε, όλοι όμως οι πολίτες ένοιωσαν ότι ίσως ήρθε η ώρα να πάρουν μια βαθιά ανάσα. Η ήττα άλλωστε της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν μεγάλη και μη διαχειρίσιμη.
***
Και ήρθε η ώρα των αποκαλύψεων… Αν πετύχει η νέα κυβέρνηση, τότε το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η προηγούμενη θα είναι τεράστιο. Το τονίζουν άλλωστε και στελέχη της Ν.Δ.. Πρέπει να δώσουν πολλές και πειστικές απαντήσεις και εξηγήσεις εκείνοι που απέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια κι έφεραν σε απόγνωση ένα ολόκληρο λαό.
***
Παράλληλα, φωνές ακούστηκαν και στα κοινωνικά δίκτυα, που κατακλύστηκαν από διθυραμβικούς επαίνους και εγκωμιαστικά σχόλια. Η βιασύνη, εκτός από αυτούς που είναι στο χαρακτήρα τους, κατέχει και τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κάτι και τους δίδεται η ευκαιρία να το πράξουν.
***
Γι’ αυτό είδαμε όλο αυτό το φαινόμενο. Είναι λογικό, η χαρά της νίκης και η επιθυμία να δουλέψεις πάνω σε όσα πιστεύεις, εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι προς το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, να σε κάνει βιαστικό.
***
Ο χρόνος θα επαναφέρει τους κανονικούς ρυθμούς, ελπίζουμε όμως όχι τη ραθυμία και τις παλινωδίες, αλλά θα ενισχύσει την οργάνωση, την όρεξη και το ζήλο για δουλειά από μια νέα κυβέρνηση με άφθαρτα στελέχη και όνειρα.
***
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή πριν τις εκλογές για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Η ελπίδα ήρθε, είναι η αλήθεια, αρκεί να μην την εξανεμίσει η κυβερνητική πολιτική, οι πράξεις της, οι επιλογές της, οι αποφάσεις της.
***
Σχεδόν το σύνολο των πολιτών για ένα πράγμα διερωτώνται: «βρε λες;». Για να δούμε, το χρόνο τους θέλουν και θα τον έχουν. Οι ψηφοφόροι είναι ρεαλιστές, περιμένουν να δουν τις πράξεις και, αν τις δουν έχει καλώς! Αν όχι, τότε θα κάνουν αυτό που λένε, δηλαδή «σε έξι μήνες θα τους στείλουν σπίτι τους».