ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

➤ Τώρα έρχονται τα δύσκολα για τη νέα Κυβέρνηση…

● Άκουσα τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα με πολύ προσοχή. Θέλησα εκείνη την ώρα να γράψω ένα κομμάτι για τις εντυπώσεις που μου άφησε, σκέφτηκα όμως να το κάνω αργότερα.
***
Όταν  το  έκανα  πια,  αντιλήφθηκα  ότι  δεν  θα  έγραφα στο ίδιο ύφος το κείμενό μου. Λειτούργησα περισσότερο ορθολογικά απ’ ότι συναισθηματικά όταν τον άκουγα…
***
Πέτυχε λοιπόν ο Πρωθυπουργός να συνεγείρει τα πλήθη, να δώσει μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας και μια χαρά, βρε παιδί μου, πως τελειώνουν οι περιπέτειες του κόσμου και της χώρας. Δεσμεύτηκε, υποσχέθηκε και προχώρησε σε ανακοινώσεις που ικανοποίησαν όχι μόνο τα δικά μου αυτιά, αλλά πιστεύω και πολλών ακόμη.
***
Άκουσα επίσης, δημιουργώντας μου και μια θυμηδία για τους προηγούμενους, τέτοια που με έκανε να μονολογήσω «σαν δεν ντρέπονται», ότι θα αφαιρέσει προνόμια από υπουργούς και βουλευτές και θα βάλει μια τάξη και νοικοκυροσύνη στις δημόσιες δαπάνες.
***
Ναι, όλα αυτά ήταν καλά, όπως επίσης ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό, έστω και σε βάθος διετίας, θα στηρίξει τους αδύναμους με δωρεάν ηλεκτρικό, συσσίτια και στέγη, θα αυξήσει το φορολογικό όριο, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα πατάξει το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.
***
Σε ένα ερώτημα επιμένει να μην απαντά ο Αλέξης, δηλαδή στο πού θα βρει τα λεφτά για να ικανοποιήσει αυτές τις παροχές που είναι πράγματι πολύ σημαντικές.
***
Ένα ακόμη πράγμα δεν άκουσα, τι θα κάνει πλην της σθεναρής στάσης του στη σύνοδο κορυφής εάν οι εταίροι - δανειστές εμφανιστούν απόλυτα αρνητικοί σε οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί. Ασφαλώς καλά κάνει και δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ποιος είναι αυτός που πηγαίνει σε μια διαπραγμάτευση με τα όπλα του γνωστά στους αντιπάλους;
***
Πέραν όμως του συναισθήματος, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα, μέρος της οποίας είναι και η πολιτική, ιδίως όταν αυτή έχει να κάνει με χρήμα. Το ζητούμενο είναι και συμφωνώ με αυτό, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της νέας κυβέρνησης ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους ξένους.
***
Όλοι πρέπει να σταθούν στο πλευρό του πρωθυπουργού τώρα και ας αφήσουν την κριτική τους για αργότερα. Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να βρει το δρόμο της και αυτό θα γίνει μόνο αν οι πολίτες της νοιώθουν ότι μπορεί να τα καταφέρουν.
***
Σε όλους άρεσε η ομιλία στη Βουλή του πρωθυπουργού, η οποία σε πολλά σημεία εξέφραζε την αγωνία του λαού και την ελπίδα του να δει επιτέλους μια άσπρη μέρα.
***
Το συναίσθημα αυτό μπορεί να είναι κοινό, οι δρόμοι όμως του Πρωθυπουργού και των πολιτών εξ’ ορισμού κάπου χωρίζουν, αφού αυτός είναι που θα κληθεί να υλοποιήσει και να διαχειριστεί τις τύχες του. Αυτός πρέπει να επιτύχει!
***
Ο λαός του έδωσε την εντολή και αυτός με την κυβέρνησή του καλείται να την υλοποιήσει. Επομένως, το φορτίο είναι βαρύ και οι συναισθηματισμοί μετά τις πρώτες ημέρες οφείλουν να δώσουν την θέση τους στη λογική και στην πράξη.
***
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη τετ α τετ με τους ισχυρούς της Ευρώπης, οι οποίοι δεν είναι δα και φίλοι μας. Αντίθετα, ορισμένοι στέκονται σθεναρά απέναντι στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται διατεθειμένος να συγκρουστεί, αλλά αυτή η σύγκρουση είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιφέρει αλλαγές, κατ’ ορισμένους επώδυνες.
***
Πόσο απόλυτος μπορεί να είσαι όταν διαχειρίζεσαι τις τύχες ενός λαού και ενός έθνους; Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει η Ελλάδα να βάλει ντε και καλά νερό στο κρασί της, αλλά τουλάχιστον πρέπει να είναι έτοιμη για όλα. Και ασφαλώς ο λαός πρέπει να είναι ενήμερος για το τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο.
***
Εκτιμώ ότι κέρδισε η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας κάτι που καμία κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα. Κέρδισε τη συμπάθεια, την αποδοχή των πολιτών και μάλιστα πριν ακόμη δοκιμαστεί στην πράξη.
***
Αυτό από μόνο του είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Επειδή όμως τα δύσκολα έρχονται, όπως είπε και ο ίδιος προεκλογικά, ιδού η Ρόδος…