ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

➤ Ο κόσμος αισιοδοξεί, αλλά τα προβλήματα υπάρχουν!..

● Παγωμάρα νοιώσαμε οι περισσότεροι μετά το άδοξο τέλος στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, αλλά και θυμό όταν ακούσαμε τον Έλληνα υπουργό να αποκαλύπτει ότι εμφάνισαν άλλο κείμενο στην αρχή το οποίο θα υπέγραφε και άλλο του παρουσίασαν μετά. Για μια ακόμη φορά καταλαβαίνουμε απόλυτα πώς μόνο εταίροι μας δεν είναι. Τους νοιάζει μόνο ως δανειστές να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αδιαφορώντας για την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων.
***
Και το άλλο πάλι, ότι λυπάται ο Σόιμπλε για την ανεύθυνη ελληνική κυβέρνηση! Γίνεται τέτοια δήλωση λίγη ώρα πριν από τις διαπραγματεύσεις; Eίναι τουλάχιστον ντροπή από ένα υπουργό που τον χαρακτηρίζουν πολλοί ως πνευματώδη και πολιτισμένο.
***
Αντίθετα από όσα συνέβησαν στο Γιούρογκρουπ, στην Ελλάδα ένα πνεύμα ευφορίας έχει καλλιεργηθεί μετά τις εκλογές στους πολίτες. Το βλέπεις και στις πολυπληθείς συγκεντρώσεις που οργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων σε πλατείες της χώρας και του εξωτερικού με κεντρικό σύνθημα «ανάσα αξιοπρέπειας».
***
Το ακούς όμως και δίπλα σου καθημερινά πλέον και από ανθρώπους που πριν λίγο καιρό τα έβλεπαν όλα μαύρα.  Φαντασθείτε πόσο λαβωμένο ήταν το συναίσθημα του λαού, που βρήκε την αφορμή να το εκδηλώσει, πόσο καταπιεσμένος ένοιωθε ο πολίτης.
***
Και αυτό ήταν πολύ ορατό. Θυμηθείτε πόσος κόσμος κυκλοφορούσε στους δρόμους με σκυμμένο το κεφάλι και την απαισιοδοξία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, χωρίς να έχει καν τη διάθεση να χαμογελάσει, να σε καλημερίσει.
***
Εντάξει, αισιοδοξία είναι, συναίσθημα είναι, δεν άλλαξε ακόμη τίποτε επί του πρακτέου, ας αντιληφθούμε όμως πόσο ισχυρό είναι αυτό το συναίσθημα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν νομιμοποιηθεί όχι μόνο μέσω της κάλπης, αλλά και στη συνείδηση των πολιτών.
***
Ήδη τα γκάλοπ καταγράφουν απίστευτα ποσοστά αν είχαμε εκλογές σήμερα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Έγραψα και σε προηγούμενο σημείωμά μου ότι η ελπίδα που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ μεταδόθηκε και έγινε κτήμα του λαού, έγινε αποδεκτή, αλλά στον ίδιο απομένει να τη δικαιώσει.
***
Η δημόσια εικόνα του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ ισχυρή. Είναι ένας νέος, άφθαρτος, καθαρός πολιτικός, με ξεκαθαρισμένο και όχι ομιχλώδες προφίλ, ασχέτως του ότι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε πού θα βρει τα λεφτά να προχωρήσει στις αλλαγές που ήδη εξαγγέλθηκαν από τους υπουργούς του.
***
Μένει ασφαλώς και κάτι πιο σπουδαίο, να δούμε την έκβαση της μάχης στην Ευρώπη, δηλαδή πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες, τι θα κερδίσει ή σε τι θα αναγκαστεί να υποχωρήσει η νέα κυβέρνηση.
***
Τα προβλήματα του κόσμου ασφαλώς και μέχρι και τώρα υφίστανται, η αληθινή οικονομία, το εμπόριο, οι αγορές στενάζουν, ο κλοιός έχει σφίξει και η θηλειά από το λαιμό των πολιτών δεν έχει βγει. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η θηλειά θα σφίξει περαιτέρω ή αν θα βγει από το λαιμό μας!
***
Ο Αλ. Τσίπρας κατά ένα περίεργο τρόπο και μέχρι σήμερα κερδίζει και επικοινωνιακά, αν και κυβέρνηση αριστερή, που για πρώτη φορά ανέλαβε τα ηνία της χώρας και σε μια Ελλάδα που από τη μεταπολίτευση και μετά δεν είχε γνωρίσει αριστερές συμπράξεις, εκτός της παρένθεσης της οικουμενικής κυβέρνησης. Κερδίζει κατά κράτος μια Ν.Δ. που δεν μπορεί να περιμαζέψει τις απώλειές της.
***
Τα άλλοτε δύο κραταιά κόμματα προσπαθούν να μαζέψουν τα απομεινάρια τους από τη φωτιά που τους έβαλε ο Αλέξης στις 25 Ιανουαρίου. Το σκηνικό άλλαξε και άλλαξε πρωτίστως με ευθύνη των ηγεσιών των κομμάτων που χάνονται στη δίνη που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
***
Το ζητούμενο παραμένει όμως ένα, πέραν των πολιτικών αλλαγών. Αυτές να είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Έτσι θα μακροημερεύσει η νέα κυβέρνηση, έτσι ο πολίτης θα νοιώσει την πραγματική αλλαγή, εφόσον αντιληφθεί ότι σε αυτή τη χώρα πληρώνουν όλοι τους φόρους τους κατά το εισόδημά τους, ότι υφίσταται κοινωνική πολιτική που θα στηρίξει τους αδύνατους, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία και την ανάπτυξη, που θα ενισχύσει τις επενδύσεις και θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας.
***
Χρειάζεται μια πολιτική που θα διακόψει την «αιμορραγία» της μετανάστευσης νέων επιστημόνων, που θα πατάξει αμείλικτα τα φαινόμενα διαφθοράς, που θα σταματήσει τις προσλήψεις των δικών μας παιδιών, που θα δώσει ευκαιρίες σε όλους να μεγαλουργήσουν.
***
Αυτά, είπαμε, μένει να αποδειχθούν στην πράξη, ωστόσο, τα πρώτα δείγματα συμπεριφοράς, ικανοποιούν τους πολίτες που βλέπουν υπουργούς και στελέχη να κυκλοφορούν χωρίς πολυπληθείς συνοδείες, μέτρα ασφαλείας και λιμουζίνες.
***
Και ποιος δεν εύχεται η κυβέρνηση να πετύχει, να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους των πολιτών, εκ των οποίων πολλοί οδηγήθηκαν σε αφανισμό, χρεοκοπία, αυτοκτονίες; Όσοι συνειδητοποίησαν ότι ήρθε η ώρα να γελάσουν επιτέλους λιγάκι τα χείλη των πολιτών, θα κερδίσουν.