ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

➤ Η καθημερινότητα το μεγάλο στοίχημα για τη Δημοτ. Αρχή…

Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα Δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη και των προβλημάτων της. Σε αυτό νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσει ούτε ο κ. Δήμαρχος ούτε οι συνεργάτες του.
Τόνισα παλαιότερα τη σπουδαιότητα του να απαντά το γραφείο του Δημάρχου μέσω των κοινωνικών δικτύων στα διάφορα παράπονα των πολιτών αλλά και στις επισημάνσεις τους για διάφορα ζητήματα της πόλης. Μια πρακτική που εγκαινιάστηκε από τον κ. Μπέγκα και βρίσκει μεγάλη απήχηση.
***
Υπάρχουν όμως ζητήματα που είναι τόσο απλό να λυθούν προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών, τα οποία θα πρέπει να δει και να μεριμνήσει η Δημοτική Αρχή. Για παράδειγμα, προχώρησαν σε ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΥΑΙ, αλλά, ενώ οι αιτήσεις έγιναν ηλεκτρονικά, οι εξοφλήσεις των δόσεων γίνονται στα γραφεία των Ιωαννίνων.
***
Η τελευταία όμως εξόφληση πρέπει να γίνει στα γραφεία του Περάματος και αμέσως, όπως λένε οι υπηρεσίες, να επιστρέψει ο πολίτης στα κεντρικά για να παραδώσει την απόδειξη της καταβολής των χρημάτων.
***
Δικαιολογημένα, λοιπόν, μια ηλικιωμένη γυναίκα δεν κατάφερε να κρύψει την απογοήτευσή της όταν πληροφορήθηκε τη διαδικασία. Γιατί δηλαδή πρέπει ο πολίτης να κάνει ολόκληρο… ταξίδι στο Πέραμα και να επιστρέψει την ίδια ημέρα στα κεντρικά γραφεία των Ιωαννίνων;
***
Παράδειγμα δεύτερο: Συγγενικό μου πρόσωπο έπεσε στην περιοχή της Καραβατιάς και χτύπησε άσχημα στο χέρι. Χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Όλα αυτά επειδή τα πλακάκια του πεζοδρομίου είχαν βγει από τη θέση τους!
***
Την ίδια στιγμή καλλωπίζονται άλλα πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας και διάφορες αντιδράσεις, ενώ αυτά των μικρότερων δρόμων κι εκτός κέντρου αφήνονται στην τύχη τους.
***
Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται μεγάλες παρεμβάσεις, σε άλλες όμως ένα συνεργείο του Δήμου θα μπορούσε να επέμβει περιπτωσιακά, επουλώνοντας μικροπροβλήματα, δίνοντας όμως την αίσθηση στους πολίτες ότι υπάρχει μέριμνα.
***
Μια βόλτα από τη Μ. Αλεξάνδρου θα έπειθε και τον πιο δύσπιστο για την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων. Και εκτιμούμε ότι το ύψος της δαπάνης δεν είναι απαγορευτικό. Και άλλα προβλήματα θα μπορούσε να αναφέρει κανείς, τα οποία είναι βέβαιο ότι έχουν αποτυπωθεί από το Δήμο και τις υπηρεσίες του.
***
Εκείνο που χρειάζεται είναι ένας καλός προγραμματισμός για να ξεκινήσει η υλοποίηση μικρών παρεμβάσεων, τόσο σημαντικών όμως για την καθημερινότητα των κατοίκων. Δεν είναι όλα τα ζητήματα θέμα χρημάτων και εξεύρεσης πόρων, είναι ενίοτε πραγματικού ενδιαφέροντος και αληθινής πρόθεσης για να επιλυθούν.
***
Ανήκει στην βούληση των δημοτικών μας αρχόντων να κάνουν κάτι μικρό, απλό, καθημερινό, αλλά ουσιαστικό. Δεν πρόκειται για εξυπηρέτηση ψηφοφόρων ή άλλων ρουσφετολογικών ενεργειών. Το ίδιο συμβαίνει και με τις περίφημες λακκούβες, που άλλες ανήκουν στο Δήμο, άλλες στην Περιφέρεια, άλλες στη ΔΕΣΕ κ.ο.κ., ανάλογα με το σε ποιο δρόμο εντοπίζονται.
***
Το ίδιο συμβαίνει με τα απορρίμματα και τους κάδους. Πόσες μάχες δεν έχουν δώσει τα συνεργεία του Δήμου με κατοίκους που δεν θέλουν τον κάδο στην πόρτα τους, θέλουν όμως την πόλη καθαρή. Πρόσφατα, άλλωστε, αναδείχτηκε σχετικό θέμα και στα ΜΜΕ, όταν δύο μέτρα από τους κάδους τα σκουπίδια ήταν βουνό και εκείνοι… άδειοι!
***
Ναι, είναι θέμα παιδείας όλων μας, ορισμένα ζητήματα όμως άπτονται της θέλησης των Δημοτικής Αρχής και πρέπει να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της. Αυτό το στοίχημα θέλουμε όλοι μας να το πετύχει η Δημ. Αρχή, γιατί έχει να κάνει και με τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας και την παιδεία μας.