ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

➤ Η ΠΣΕ πρέπει να βγει από τον κύκλο της εσωστρέφειας!..

● Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο της εκλεκτής συναδέλφου και φίλης Άννας Στεργίου στο «www.agrocosmos.com» με τίτλο «μήπως να φρεσκαριστεί η πίτα του Ηπειρώτη;», το οποίο ανήρτησε μια ημέρα μετά την καθιερωμένη εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
● Με κέντρισε και το κοινοποίησα στο facebook συνοδεύοντάς το με το εξής σχόλιο: «Όχι πρέπει, είναι άκρως απαραίτητο, κατήντησε απλό πανηγύρι, όχι πάντως σαν αυτά των χωριών που είναι πολύ καλύτερα, καθώς εκεί υπάρχει επικοινωνία, ενώ εδώ είναι μόνο επίσημοι πολιτικοί που κάνουν περατζάδα, κανένα μήνυμα».
Γράφει μεταξύ άλλων η Άννα: «…Η τωρινή απουσία του κόσμου είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να προβληματίσει τους αρμόδιους κι ως προς τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων και τις διαφορές εντός κι ως προς τη διοργάνωση και τις εμμονές του καθενός για το τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα…
***
…Όσο ωραία και να’ ναι η Πίτα του Ηπειρώτη, λυπάμαι που το λέω, το ακούω συνέχεια αλλά κανείς δεν το λέει φωναχτά, έχει καταντήσει ξαναζεσταμένο ψωμί. Όμως, στην Πίτα του Ηπειρώτη – που ελάχιστα διαφοροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια κι όχι σε θέματα ουσίας -χρειάζεται ανανέωση ως προς τον τρόπο παρουσίασης.
***
…Χρειάζεται να κατατεθούν και φρέσκιες ιδέες στο τραπέζι και να υπάρξει συνδυασμός και με Ηπειρώτες καλλιτέχνες που δεν είναι μόνο στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και μπορεί να είναι καταξιωμένοι σκηνοθέτες στο θέατρο, εικαστικοί, στιχουργοί, χοροδιδάσκαλοι, συγγραφείς κ.ά., ώστε να ξαναστηθεί η εκδήλωση από την ΑΡΧΗ και σε νέες βάσεις.
***
…Δεν μπορεί πριν από λίγα χρόνια να έρχονται πάνω από 10.000 και να μη χωρά να περάσει καρφίτσα και σταδιακά αυτός ο κόσμος να έχει μειωθεί κάτω από το μισό. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν τόσες οργανώσεις αποδήμων Ηπειρωτών εντός κι εκτός Ελλάδας, αναρωτιέμαι αν έχουν ερωτηθεί ποτέ τι θα ήθελαν με ένα απλό ερωτηματολόγιο.
***
…Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε μια δυσκινησία λόγω του θέματος της προεδρίας αλλά το σημερινό δεν ήταν αποτέλεσμα να χαίρονται και οι μεν κι οι δε. Ούτε μπορούν οι πολιτικές γραμμές να προσδιορίζουν έναν κατ’ εξοχήν  πολιτιστικό θεσμό.
***
…Τι τους λείπει; Εκτός από τους Βορειοηπειρώτες, πότε αυτοί οι άνθρωποι έπαιξαν ρόλο σ’ αυτήν την εκδήλωση που είναι κορυφαία για την ηπειρώτικη αποδημία; Πότε έγινε αφορμή για να γίνει γνωστή η ηπειρώτικη γαστρονομία αντί για τους καθιερωμένους γυρολόγους με σουβλάκια και ποπ κορν;
***
…Πότε λειτούργησε σαν ένα συνέδριο για τη γλώσσα, καθώς οι Ηπειρώτες όπου γης κι όλοι οι απόδημοι Έλληνες κινδυνεύουν να τη χάσουν; Να μιλήσουμε για τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό. Η πίτα του Ηπειρώτη δεν είναι μόνο αντάμωμα. Είναι γιορτή ουσίας…».
***
Παρά τη βαρύγδουπη ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής για το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς, προσωπικά δεν μπορώ να αντιληφθώ σε τι συνίσταται ο ορισμός μιας κοπής πίτας συνοδεία χορευτικών ως κορυφαίας.
***
Μάλλον η ΠΣΕ δεν είδε φέτος τα άδεια καθίσματα, ούτε την ανύπαρκτη προβολή της κορυφαίας διοργάνωσης από τα ΜΜΕ, πλην των τοπικών μίντια. Δεν είδε ότι θα πρέπει επιτέλους, όπως γράφει η Άννα, να φρεσκαριστεί, να ανανεωθεί, να εμπλουτισθεί η κοπή πίτας του Ηπειρώτη. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι πολύ καλές για τις προσωπικές δημόσιες σχέσεις τους και πολύ κακές για την εικόνα της Ηπείρου.
***
Κατανοώ την αγωνία τους για προβολή, κατανοώ την επιδίωξη δημοσίων σχέσεων, τα κατακρίνω όμως αυτά όταν γίνονται για προσωπικούς και μόνο λόγους. Έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνονται δέκτες έντονων επικρίσεων για τη στάση τους, τις θέσεις τους και τις απόψεις τους.
***
Επιλεκτικές αναφορές, παρεξηγήσιμες ενίοτε, αφού επιλέγουν να δείξουν την προτίμησή τους σε συγκεκριμένες πολιτικές συγκεκριμένων κομμάτων και ας μην κάνουν τον κόπο να ζητήσουν συγκεκριμένες αναφορές από τη στήλη. Ας το ψάξουν μόνοι τους, όπως επίσης ας διερωτηθούν γιατί τα τελευταία χρόνια η ΠΣΕ αποτελεί εφαλτήριο πολιτικής ανέλιξης προέδρων και άλλων μελών του Δ.Σ οι οποίοι κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές.
***
Η ΠΣΕ έχει συνδυάσει το έργο της με «πανηγυράκια» και ανακοινώσεις που βαφτίζουν παρεμβάσεις σοβαρές, ενώ η προσπάθεια διοργάνωσης ημερίδων όσο καλές και χρήσιμες επιχειρείται να φανούν, καταδεικνύει την περιορισμένη έως ανύπαρκτη υποδοχή τους από την κοινωνία.
***
Ο ρόλος της παραμένει θολός και αδυνατεί να καταστήσει τον εαυτό της ως ένα ισχυρό θεσμό με φωνή που να εκφράζει το σύνολο των Ηπειρωτών και τις αγωνίες του για μια περιοχή που έχει προσφέρει στη χώρα και την κοινωνία.
***
Θα μπορούσε να θέσει υπό την σκέπη της και να αποτελέσει «ομπρέλα» όλων των επιμέρους ηπειρωτικών συλλόγων της αποδημίας και να είναι τόσο ισχυρός, ώστε οι παρεμβάσεις της προς την πολιτεία και άλλους φορείς να είναι καταλυτικές.
***
Αντίθετα, φαίνεται πως έχει χάσει το γόητρό της και τελεί εν συγχύσει. Την περίοδο δε της κρίσης η απουσία της από τα κοινωνικά δρώμενα περισσότερο από εμφανής. Η δυναμική της αυτοπεριορίζεται και περικλείεται σε ένα περιβάλλον που περισσότερο έχει να κάνει με προσωπικές απόψεις και στρατηγικές.
***
Κινητικότητα εμφανίζεται μόνο την περίοδο της εκλογικής διαδικασίας με άρθρα των υποψηφίων για την Ήπειρο και τα προβλήματά της. Η εσωστρέφεια κατατρώγει ένα θεσμό που θα έπρεπε να αποτελεί το προπύργιο των αποδήμων Ηπειρωτών και οι συνεργασίες με την τοπική κοινωνία να είναι πιο έντονες, στοχευμένες και μεθοδικές.