ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

Γιατί το Κράτος αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους;

● Τα τελευταία δύο χρόνια 3,4 εκατ. φορολογουμένων οφείλουν στο δημόσιο 21,6 δις ευρώ. Η πλειονότητα των οφειλών είναι μικρότερες από 3.000 ευρώ. Μόνο στο πρώτο δίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
● Ποιοι είναι αυτοί λοιπόν που χρωστάνε στο κράτος και δεν έχουν πληρώσει; Ασφαλώς πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, είναι πολίτες που για τον ένα ή τον άλλο λόγο εξαιτίας της κρίσης είτε έβαλαν λουκέτο στην επιχείρησή τους, είτε έμειναν άνεργοι, είτε μειώθηκαν τα εισοδήματά τους σε τέτοιο βαθμό που προτίμησαν, και καλά έκαναν, να ζήσουν την οικογένειά τους από το να πληρώσουν την Εφορία.
***
Αυτό από πού φαίνεται; Από το γεγονός ότι πριν την κρίση και όταν οι δουλειές τους πήγαιναν καλά δεν όφειλαν ευρώ στο δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήταν κύριοι στις υποχρεώσεις τους και μπορούσαν ως καλοί νοικοκύρηδες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους είτε εξοφλώντας τες, είτε ρυθμίζοντάς τες όπως πολλοί προτιμούσαν και εφόσον είχαν το δικαίωμα.
***
Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους βρέθηκαν να χρωστούν και το κακό είναι ότι από αυτούς ορισμένοι συνελήφθησαν με πομπώδη τρόπο και συνέπειες για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και το περιβάλλον τους.
***
Σύρθηκαν με χειροπέδες στα αστυνομικά τμήματα και στις εισαγγελίες μέχρι να καταφέρουν να εξηγήσουν την κατάστασή τους, σύμφωνα δε με όσα κατά καιρούς έχουμε μάθει, άλλων τα ποσά είναι μεγάλα και άλλων σχετικά μικρά.
***
Πολλοί εξ αυτών πριν συλληφθούν είχαν ήδη προσέλθει στις Εφορίες προχωρώντας σε ρυθμίσεις των οφειλών τους, κάτι που έπρεπε να εξηγήσουν στις αρχές, με δεδομένη την ασυνεννοησία μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών.
***
Προσπάθειά τους να εξηγήσουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους παραθέτοντας στοιχεία της πορείας της επιχείρησής τους εν μέσω κρίσης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πριν δεν είχαν τέτοιου είδους οφειλές.
***
Σε αυτές δε τις περιπτώσεις θα πρέπει να προστεθούν και εκείνες που κατέφυγαν στα δικαστήρια κερδίζοντας «κούρεμα» των χρεών τους ύστερα από παρουσίαση της οικονομικής τους κατάστασης.
***
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις των πολιτών ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι το κράτος πρέπει να επιδείξει ανεκτικότητα και ευαισθησία για να βρεθεί λύση; Έλα όμως που υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που βγάζουν μάτι και προκαλούν το περί κοινού δικαίου αίσθημα.
***
Μεγαλοοφειλέτες από τη μια που ενώ λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους και παρουσιάζουν μεγάλους τζίρους ενίοτε και κέρδη δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Και από την άλλη εκείνοι οι… κουτοπόνηροι πολίτες που περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα τη γλυτώσουν, θα τους χαριστούν τα χρέη και οι οποίοι έχουν χρήματα, αλλά αρνούνται να πληρώσουν, χωρίς μάλιστα να υφίστανται και συνέπειες.
***
Να λοιπόν πώς το ίδιο το κράτος και η αδυναμία του να εφαρμόσει ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης και αξιολόγησης τέτοιων περιπτώσεων προκαλεί εκείνους τους φορολογουμένους που, στερώντας την οικογένειά τους, κατέβαλλαν είτε τη δόση που τους αναλογούσε, είτε κάθε μήνα από ένα μικρό ποσό των υποχρεώσεών τους.
***
Και τώρα τι συμβαίνει; Όλοι αυτοί νοιώθουν πόσο χαζά έπραξαν και πλήρωναν τους φόρους τους με τις προσαυξήσεις καθώς έρχεται το ίδιο το κράτος και επιβραβεύει συλλήβδην όσους αδιαφόρησαν ως προς τις υποχρεώσεις τους διαγράφοντας το 100% των προσαυξήσεων εάν καταβάλλουν τον βεβαιωμένο αρχικό φόρο!
***
Στις αγωνιώδης προσπάθειές του το Δημόσιο να βάλει στα ταμεία του έσοδα αδικεί εκείνους που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνεπείς με μεγάλες στερήσεις του οικογενειακού τους προγραμματισμού, ενώ δεν διαχωρίζει βάση των φορολογικών τους δηλώσεων και των πραγματικών τους εσόδων εκείνους που είχαν, αλλά δεν πλήρωναν, «γιατί δεν ήταν κορόιδα» από εκείνους που πραγματικά δεν μπορούσαν να το πράξουν.
***
Ακούγεται ότι θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς φορολογουμένους, μένει να δούμε αν θα γίνει. Διαφορετικά, το μόνο που θα γίνει θα είναι να μετατραπούν οι συνεπείς πολίτες σε κακοπληρωτές.