ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

 Ζητείται συμβιβασμός πριν  να είναι πολύ αργά!..

● Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σιγά – σιγά αλλάζει, κάθε ημέρα που περνά όλο και πιο πολύ. Κάνει στροφή ξεκινώντας από αριστερά για να μην την καταλάβουν. Με μόνιμη επωδό τη νωπή λαϊκή εντολή αφήνει τα όπλα χωρίς κιόλας να τα παραδίδει και προχωρά σε ένα έντιμο συμβιβασμό.
Πρώτα αρνηθήκαμε πομπωδώς τα 7,2 δις με μεγαλόστομες δηλώσεις του σταρ υπουργού οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ότι δεν τα χρειαζόμαστε και δεν τα θέλουμε γιατί εμείς το μόνο που θέλουμε είναι χρόνο για να παρουσιάσουμε το δικό μας πρόγραμμα που θα ήταν έξω από τη λογική τουλάχιστον της προηγούμενης κυβέρνησης.
***
Βρεθήκαμε, λοιπόν, μόλις τρεις μήνες μετά, να καταγγέλλουμε τους δανειστές που έκλεισαν τη στρόφιγγα της ρευστότητας και κοντεύουμε να… πνιγούμε. Η απειρία σε μια πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε και στην πράξη, αλλά ισχύει το λαϊκό «δεν ήξερες, δεν ρώταγες;». Προφανώς η στήλη δεν παραγνωρίζει το γεγονός των στυγνών εκβιασμών από πλευράς των δανειστών.
***
Μιλούσαν πριν και αμέσως μετά τις εκλογές για σκίσιμο του μνημονίου και ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι σήμερα συζητά θέματα με τους ξένους που προεκλογικά θα… έβγαζε φωτιά, αν κάποιος του τα έθετε! Επομένως, ισχύει και για την κυβέρνηση της αριστεράς ότι ίσχυε για όλες τις προηγούμενες, δηλαδή λέμε άλλα προεκλογικά και κάνουμε άλλα μετά.
***
Ήθελαν με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας να προτάξουν τα αριστερά τους στήθη και να τρομάξουν τους Ευρωπαίους και λοιπούς δανειστές, οι οποίοι θα έσπευδαν άμεσα να… υποταχθούν στην αριστερή πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζεται στη λαϊκή εντολή την οποία έλαβε στις 25 Ιανουαρίου.
***
Όμως μια διαπραγμάτευση μπορεί να επιφέρει συμβιβασμούς, που επίσης δεν συζητούνταν καν την προεκλογική περίοδο. Ο πολίτης έχει την αίσθηση και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις ότι η κυβέρνηση το παλεύει, έχει βάλει κόκκινες γραμμές που δεν συζητά, εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ κ.α.. Αυτό είναι καλό και δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να διασωθούν ορισμένα ζητήματα για τα οποία οι ξένοι πιέζουν.  
***
Στην πραγματική οικονομία όμως το αποτέλεσμα μετράει και φυσικά η χρηματοδότηση, προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα για να παράγει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα που έχει 1,5 εκατ. ανέργους και χιλιάδες ακόμη νέους επιστήμονες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό.
***
Για να έλθει η ανάπτυξη απαιτούνται μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές, πάταξη της γραφειοκρατίας, της μίζας, της φοροδιαφυγής, για να μπορείς να υπερηφανεύεσαι ότι εφαρμόζεις και ένα δίκαιο σύστημα για τους φορολογουμένους δίνοντας παράλληλα και φορολογικά κίνητρα.
***
Ο συμβιβασμός δεν ξέρω αν θα είναι έντιμος ή ανέντιμος, έχω την αίσθηση όμως ότι εξ ορισμού ο όρος είναι υποτιμητικός, ιδίως μάλιστα όταν λίγο νωρίτερα ισχυρίζεσαι ακριβώς τα αντίθετα. Η πραγματικότητα και ο ρεαλισμός είναι άλλο πράγμα και, όπως λένε, συνήθως μεταξύ δανειστή και δανειζομένου υπερισχύει ο πρώτος, γιατί αυτός έχει τη δύναμη της επιβολής όρων.
***
Η ζωή τα φέρνει αλλιώς απ’ ότι τα σχεδιάζουμε πολλές φορές και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της νέας αριστερής κυβέρνησης. Ας παραδεχτούν ότι πολλά από όσα έλεγαν και για τα οποία ο λαός καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορούν να γίνουν. Ας συμβιβαστούν οι κυβερνώντες πρώτα με αυτό και μετά να διαπραγματευτούν επιδιώκοντας καλύτερους όρους.
***
Αν αυτό το θέλει ο λαός ή όχι, αν θα τους επικροτήσει ή θα τους απορρίψει θα φανεί και πάλι στις κάλπες. Το στερεότυπο της λαϊκής εντολής αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πια ότι δεν μπορούν να το τηρήσουν, γιατί οι πολίτες έδωσαν σαφείς κατευθύνσεις από τις οποίες ήδη έχουν παρεκκλίνει.
***
Ας κερδίσουμε τα περισσότερα από μια καλή συμφωνία χωρίς να φαίνεται ότι υπαναχωρούμε, γιατί τότε χάνουμε και την αξιοπιστία μας και μέσα και έξω. Η αγορά ζητά λύση εδώ και τώρα, πριν να είναι πολύ αργά και με την οικονομία νεκρή, κάνοντας μια συμφωνία που δεν θα έχει κανένα πραγματικό όφελος.