ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

➤ Για τη γενοκτονία των Ποντίων…

● Η 19η Μαΐου έχει κηρυχθεί με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Φέτος η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου που εδρεύει στην Ανατολή Ιωαννίνων όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει εκδηλώσεις μέσω των οποίων αποτίει φόρο τιμής στους προγόνους που σφαγιάστηκαν από το Οθωμανικό καθεστώς, ενώ συγχρόνως κάνει γνωστή σε όλους την αληθινή ιστορία της γενοκτονίας.
***
Το 2008 αλλά και το 2014 μου έκαναν την τιμή να με ορίσουν κεντρικό ομιλητή στις εκδηλώσεις τους, δανείζομαι λοιπόν και δημοσιεύω στη στήλη ένα απόσπασμα από τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου από τους Τούρκους που μέχρι και σήμερα δεν αναγνωρίζουν ως γενοκτονία τις σφαγές και τους βιασμούς. Για να μην ξεχνάμε αλλά και για να μαθαίνουμε!
***
«Από το 1916 μέχρι και το 1923 περισσότεροι από 353.000 Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα της Οθωμανικής βαρβαρότητας. Το Δεκέμβριο του 1916 εκπονήθηκε από τους Τούρκους στρατηγούς Εμβέρ και Ταλαάτ σχέδιο εξόντωσης του άμαχου ελληνικού πληθυσμού του Πόντου.
***
Το σχέδιο αυτό προέβλεπε: "Άμεση εξόντωση μόνον των ανδρών των πόλεων από 16-60 ετών και γενική εξορία όλων των ανδρών και γυναικοπαίδων των χωριών στα ενδότερα της Ανατολής με πρόγραμμα σφαγής και εξόντωσης".
***
Οι Τούρκοι άρχισαν τη στρατολόγηση των χριστιανών στα τάγματα εργασίας, τα διαβόητα αμελέ ταμπουρού. Τα εργατικά χριστιανικά τάγματα κατασκεύαζαν δρόμους υπό συνθήκες απαράδεκτες.
***
Τους ανάγκαζαν, μεταξύ άλλων, να σπάζουν πέτρες 12 ώρες την ημέρα και να τρώνε ό,τι το πιο φθηνό περίσσευε από τα ζώα. Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα που εστάλη στον Λουφτή εφέντη, αρχιεργοδηγό στα Άργανα, από τον αρχιμηχανικό Ομέρ.
***
Γράφει λοιπόν: «Επληροφορήθημεν ότι οι προδόται της πατρίδος Ρωμιοί στρατιώται δεν οδηγούνται εις εργασίαν οσάκις βρέχει. Επειδή τούτο επιβαρύνει αφενός το δημόσιον ταμείον με 860 γραμμάρια σίτου αφετέρου δε αδυνατούμε να επιτύχωμεν του σκοπού μας (που ήταν φυσικά η εξόντωση των Ελλήνων) εντελλόμεθα όπως του λοιπού  κατόπιν συνεννοήσεως μετά του διοικητού των εργατικών ταγμάτων αποστείλλητε αυτούς ανευ ουδεμιάς εξαιρέσεως να εργάζονται υπο βροχήν και χιόνια»!
***
Η επινόηση των ταγμάτων εργασίας ήταν του Γερμανού συνταγματάρχη Λίμαν Φον Σάντερς ο οποίος διαβεβαίωνε τους Τούρκους ότι «οι παγωνιές και το κρύο του χειμώνα οι βροχές και η μεγάλη υγρασία, ο ήλιος και η τρομερή ζέστη του καλοκαιριού, οι αρρώστιες του εξανθηματικού τύφου και της χολέρας, οι κακουχίες και η ασιτία θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα που λογαριάζετε εσείς με το δικό σας σχέδιο, δηλαδή να τους ξεκαθαρίσετε με σφαγές…
***
…Με το σύστημα που σας προτείνω ο θάνατός τους είναι βέβαιος, αλλά πριν πεθάνουν θα μας προσφέρουν τις πολύτιμες για το έθνος υπηρεσίες τους. Επιπλέον, οι γυναίκες τους δεν θα γεννούν και έτσι θα λυθεί το δημογραφικό σας πρόβλημα ενώ η μισητή και άτιμη αυτή ράτσα θα ξεκληριστεί και θα χαθεί για πάντα μέσα σε μια γενιά και σεις θα αποκτήσετε μια συμπαγή τουρκική ομοιογένεια που θα δώσει στο έθνος σας μια νέα δύναμη. Και μην ξεχνάτε βέβαια τις περιουσίες και τα κτήματα που θα αφήσουν οι Γιουνάν μετά τον χαμό τους που θα περάσουν στο δημόσιο δηλαδή σε σας όλους».
***
Κατά χιλιάδες πέθαιναν από την πείνα και από τις αρρώστιες. Ολόκληροι ελληνικοί πληθυσμοί εξορίζονταν και εξαφανίζονταν από τις κακουχίες. Οι μετατοπίσεις των πληθυσμών, οι λεηλασίες, οι πυρπολήσεις των χωριών, οι βιασμοί και οι δολοφονίες είχαν κύριο στόχο την αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών για να πετύχουν ευκολότερα τον εκτουρκισμό εκείνων που θ' απέμεναν.
***
Κερασούντα, Σαμψούντα, Τραπεζούντα, Πάφρα, Αμισσός, Σεβάστεια, Νεοκαισάρεια καταστράφηκαν. Οι εκκλησίες γίνονταν στάβλοι και αχυρώνες ή βεβηλώνονταν και καταστρέφονταν.  Το χειρότερο όμως ήταν ότι υπό το πρόσχημα προστασίας των μικρών παιδιών και νέων αγοριών και κοριτσιών τα επίσημα όργανα της τουρκικής κυβέρνησης παρέλαβαν όλη τη νεολαία του Ποντιακού Ελληνισμού και την εκτούρκισαν.  
***
Οι πόλεις και τα χωριά κάηκαν, οι χωρικοί σφάχτηκαν, ατιμάστηκαν, εξορίστηκαν ή έφευγαν ομαδικά στα δάση και στα βουνά…
Το παρόν αφιερώνεται στη μνήμη των 353.000 ψυχών