ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

-  Μια νίκη και μια αποτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα…

● Το δημοψήφισμα της Κυριακής πέρασε στην ιστορία, όποια διαφωνία και αν υπήρξε περί της αναγκαιότητάς του, το χρόνο διεξαγωγής του, το ερώτημα που τέθηκε.
Το δημοψήφισμα αναμφίβολα είναι η αληθινή έκφραση της άμεσης δημοκρατίας, όπου ο λαός δίδει ή εγκρίνει μια συγκεκριμένη εντολή.  Οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό, διαψεύδοντας κάθε προσδοκία, ψήφισαν την Κυριακή υπέρ του όχι. Eπιλογή την οποία στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
***
Είναι αλήθεια ότι η καμπάνια υπέρ του ναι υπερέβη τα εσκαμμένα και από πλευράς Ευρώπης και από πλευράς των μέσων ενημέρωσης. Και είναι η αφορμή και πάλι αυτό για μια ακόμη συζήτηση των εννοιών της πληροφόρησης, της δεοντολογίας, της αντικειμενικότητας και της ισορροπημένης προβολής όλων των πλευρών.
***
Αυτό ας το δουν τα θεσμικά όργανα των δημοσιογράφων. Όπως επίσης και η Ε.Ε. πρέπει να δει το ρόλο της μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης και της αποδοχής και διαφύλαξης της κυριαρχίας των κρατών - μελών και της δημοκρατίας. Άλλες συζητήσεις αυτές!
***
Το δημοψήφισμα επέτεινε εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Πέραν της μεγάλης νίκης, επεφύλασσε στον Πρωθυπουργό και άλλες χαρές και νίκες στο εσωτερικό του μέτωπο αλλά και στο πολιτικό σκηνικό.
***
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ παραιτήθηκε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διευκόλυνε τον Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις και υπήρξε και η κίνηση - έκπληξη του Πρωθυπουργού, η σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
***
Παράλληλα, δεν έμεινε ατάραχη και η Ευρώπη από το αποτέλεσμα της Κυριακής. Άμεση σύγκλιση της συνόδου κορυφής, νωρίτερα του Γιουρογκρουπ και ακόμη πιο νωρίς συνάντηση των δυο υπερδυνάμεων της γηραιάς Ηπείρου…
***
Πλήθυναν επίσης και οι φωνές που ζητούν λύση για την Ελλάδα, καθώς, όσο και να θέλουν να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι κάπως δύσκολο, δεδομένου και του υψηλότατου ποσοστού που συγκέντρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και το κόμμα του.
***
Προφανώς οι μέρες που έρχονται θα δίνουν σημαντικές εξελίξεις για λύση των προβλημάτων μιας χώρας που ολοένα και βυθίζεται στην ύφεση, με μια ανύπαρκτη οικονομία και ένα λαό να στήνεται μπροστά στις πόρτες των τραπεζών περιμένοντας πότε θα ανοίξουν.
***
Η πίεση λοιπόν που ασκείται στην κυβέρνηση δεν έρχεται μόνο απ’ έξω αλλά κυρίως προέρχεται από μέσα. Και για μια αριστερή κυβέρνηση είναι θέμα τιμής η αξιοπρέπεια των πολιτών της, όπως διατείνεται άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
***
Το ερώτημα αν και κατά πόσο θα είναι δίκαιη η συμφωνία, βιώσιμη και με αναπτυξιακά κριτήρια μένει να το δούμε, το βέβαιο είναι, όπως όλοι ομολογούν, ότι θα είναι σκληρή και θα πέσει στις πλάτες των Ελλήνων. Είναι επίσης δεδομένο ότι θα απέχει πολύ από το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης που ήταν και η σημαία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο.
***
Αναμφίβολα, ο Τσίπρας πιστώνεται μια νίκη, χρεώνεται όμως και μια μεγάλη αποτυχία. Όχι μόνο δεν πρόκειται να σκίσει το μνημόνιο αλλά θα υπογράψει νέο και βαρύτερο.
***
Το στοίχημα του κ. Τσίπρα θα είναι αν καταφέρει πρωτίστως την ομαλοποίηση της κατάστασης στο εσωτερικό, αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει η διαταραγμένη καθημερινότητα των πολιτών να επανέλθει μαζί με την ψυχική ηρεμία που απώλεσε με το αιφνίδιο κλείσιμο των τραπεζών και το στήσιμο μπροστά από τα ΑΤΜ.
***
Ο κόσμος έχει ανάγκη αυτή την ηρεμία μετά και την όξυνση στη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Από κει και πέρα, υπάρχει η σκληρή στάση συγκεκριμένων κέντρων της Ευρώπης που ζητούν να παραμείνει ακλόνητη, παρά το αποτέλεσμα της Κυριακής.
***
 Δε θέλουν να δεχτούν την Ελλάδα ως εταίρο και σύμμαχο, οπότε εξαρτάται πώς θα τους πείσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά και πώς θα τεκμηριώσουν και αυτοί την δεδηλωμένη άρνησή τους σε ένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.