ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

- Ζούμε γεγονότα που δεν έχουν προηγούμενο…

● Αυτό που ζούμε στην πολιτική σκηνή της χώρας δεν έχει προηγούμενο και δείχνει πόσο βαθιά είναι η κρίση του συστήματος. Το κακό είναι όμως ακόμη χειρότερο, αφού δεν διαφαίνεται λύση στο προσεχές μέλλον, ούτε έχει κάνει την εμφάνισή του κάτι καινούριο που θα εμπνεύσει και θα αντικαταστήσει το φθαρμένο πολιτικό σύστημα.
***
Τι ζούμε; Τον απόλυτο τραγέλαφο και το ομολογούν πια άπαντες, χωρίς προσχήματα, ευθέως και ολοφάνερα. Ένα κυβερνητικό κόμμα να έχει πρακτικά διασπαστεί και οι βουλευτές του καταψηφίζουν θεμελιώδεις νόμους που εισηγείται η κυβέρνηση ενώ δηλώνουν ότι τη στηρίζουν!
***
Αντίθετα, η αντιπολίτευση στο μεγαλύτερο μέρος της, αντί να είναι απέναντι και να καταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία μάλιστα άλλαξε πολιτική εν μια νυκτί, συντάσσεται μαζί της υπερψηφίζοντας τους νόμους που φέρνει στη Βουλή. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας, ούτε και στην πολιτική των τελευταίων χρόνων.
***
Ο Πρωθυπουργός δείχνει να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, καθώς όλα είναι εξόχως εξόφθαλμα, και αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις. Η μια και μοναδική κατά την άποψή μου είναι οι εκλογές, ούτε η ψήφος εμπιστοσύνης, ούτε ο ανασχηματισμός, ούτε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, η οποία θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από αδιέξοδα σε άλλη όμως περίπτωση πλην αυτής.
***
Οι πρόωρες εκλογές λοιπόν θα ξεκαθαρίσουν πλήρως το τοπίο. Ακόμη και αν ο Τσίπρας δηλώνει ότι δεν πιστεύει στο μνημόνιο το οποίο υπέγραψε θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να το υπερασπιστεί, διότι όταν ομολογείς ότι δεν υπήρχε άλλη λύση είναι τουλάχιστον ανόητο να ισχυρίζεσαι ότι δεν θα το υλοποιήσεις.
***
Ο Τσίπρας, επομένως, έχοντας ένα μεγάλο ατού που είναι αυτό της δημοφιλίας, θα ξεκαθαρίσει πρώτα - πρώτα το εσωτερικό του κόμματος του, θα απαλλαγεί από τους αντιφρονούντες και κατεβαίνοντας σε εκλογές με λίστα και πριν οι πολίτες προλάβουν να δουν τα μέτρα στην πράξη θα κερδίσει κατά την εκτίμησή μου τις εκλογές και μάλιστα δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν πάρει και την αυτοδυναμία.
***
Μπορεί να άλλαξε πολιτική, μπορεί να υπέγραψε αντί να σκίσει τα μνημόνια, υπολογίζει όμως πολύ στην αντίδραση του εκλογικού σώματος που δείχνει να κατανοεί την ανάγκη της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την Ε.Ε..
***
Αυτό αποτελεί και ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του νεαρού πολιτικού που επικοινωνιακά κερδίζει όταν την ίδια ώρα τα υπόλοιπα κόμματα μη εξαιρουμένου και του Ποταμιού, αν και νέου, δείχνουν να έχουν παροπλιστεί.
***
Η άποψη που τελευταία δείχνει να κυκλοφορεί ευρέως και με έντεχνο τρόπο είναι ότι μπορεί η αριστερή κυβέρνηση να τροποποιήσει όρους του μνημονίου επ‘ ωφέλεια των αδύναμων λαϊκών στρωμάτων.
***
Ο Τσίπρας μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να εξοργίσει τους κομματικούς ψηφοφόρους του, οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τον ξαναψηφίσουν και πιστεύουν ότι δεν θα ξαναγίνει κυβέρνηση. Έχει κερδίσει όμως άλλους που πιστεύουν ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά μπροστά στον εκβιασμό που υπέστη από τους δανειστές.
***
Η αλλαγή πλεύσης του άλλωστε σε σχέση με το κόμμα του και τις ισορροπίες που ήθελε να κρατήσει στο εσωτερικό του με όλες τις συνιστώσες και κυρίως με την αριστερή πλατφόρμα του Λαφαζάνη σε σχέση με το λεγόμενο συμφέρον της χώρας έδειξε ότι του βγήκε σε καλό και κέρδισε πόντους.  
***
Είπαμε, πρωτόγνωρα πράγματα διαδραματίζονται στη σύγχρονη Ελλάδα που δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις και να αναλύσεις. Πάντως, δεν φαίνεται να επαληθεύεται ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όταν μιλούσε για κυβέρνηση αριστερής παρένθεσης.
***
Ο Τσίπρας ήρθε για να μείνει, διευρύνοντας ή αλλάζοντας ακόμη και τη φυσιογνωμία του κόμματος που ηγείται, μεταστρέφοντας και μετατρέποντάς το σε ενιαίο κόμμα, ακολουθώντας τα χνάρια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.