ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

Τι συμβαίνει αλήθεια    σε αυτήν εδώ τη χώρα;
● Εκλογικές διαδικασίες η μια πάνω στην άλλη! Οι πολίτες – αν και δεν το επιθυμούν – σύρονται στις κάλπες που στήνονται με διαδικασίες εξπρές. Μια κυβέρνηση που έχει νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή μέσα σε πέντε μήνες προκηρύσσει δημοψήφισμα με συγκεχυμένο και αδιευκρίνιστο ερώτημα και δύο μήνες μετά εκλογές ζητώντας ανανέωση της εντολής που έλαβε.
***
• Η ίδια κυβέρνηση - για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος αριστερή - αλλάζει γραμμή πλεύσης και η αντιμνημονιακή της ρητορική μετατρέπεται σε υπέρμαχο ενός τρίτου μνημονίου το οποίο υπέγραψε καταγγέλλοντάς το παράλληλα ως προϊόν εκβιασμού.
***
Βουλευτές δε αυτού του κυβερνητικού συνασπισμού δηλώνουν την κάθετη διαφωνία τους στο νέο μνημόνιο και το καταψηφίζουν δηλώνοντας την ίδια στιγμή ότι στηρίζουν την κυβέρνηση.  
•••
• Εξαιτίας αυτής της αλλαγής πολιτικής του, η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού διαρρηγνύεται με συνέπεια να δημιουργείται στο εσωτερικό του νέο κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως αντιμνημονιακό. Όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που η ίδια ως αντιπολίτευση κατήγγειλε και μάλιστα με έντονο και σκληρό τρόπο.
***
• Όλο αυτό το διάστημα αναλώθηκε η κυβέρνηση σε μια περίεργη ομολογουμένως διαπραγμάτευση, ενώ, αν και πρακτικά απώλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στηρίχθηκε στις ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης.
***
• Κλείνουν για πρώτη φορά οι τράπεζες και η οικονομία έχει επιδεινωθεί σε μέγιστο βαθμό.  Παρόλα αυτά, η δημοφιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παραμένει υψηλή, αν και του ασκήθηκε έντονη κριτική για την διαχείριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
***
• Τα υπόλοιπα κόμματα παρέμειναν απλοί θεατές όλων αυτών των εξελίξεων, χωρίς να μπορέσουν να τις εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά και προς όφελός τους. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμής του, ιδίως με την αποχώρηση 25 και πλέον στελεχών. Αν καταφέρει να βγει και πάλι πρώτος στις επερχόμενες εκλογές τότε αδιαμφισβήτητα είναι ο μεγάλος νικητής.
***
• Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα έχει αλλάξει και μπορεί να δούμε περαιτέρω αλλαγές τους επόμενους μήνες. Το ερώτημα είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε. Και όταν λέμε αλλάζει το πολιτικό σκηνικό μη μας φανεί περίεργο εάν δούμε κυβέρνηση Τσίπρα – Μεϊμαράκη, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορεί η χώρα να αντέξει πλέον μονοκομματικές κυβερνήσεις.
***
• Η προεκλογική περίοδος που ζούμε είναι σίγουρα η πιο περίεργη όλων των εποχών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε μια Βουλή που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές από πολύ περισσότερα πια κόμματα. Ήδη δεν έχει ξανασυμβεί να παραιτείται κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να προχωρά σε απεγνωσμένες κινήσεις συγκρότησης νέας κυβέρνησης για να μην στηθούν κάλπες.
***
• Και φυσικά οι εκλογές που προκηρύχθηκαν θα γίνουν με λίστα, καθώς δεν έχει περάσει το προβλεπόμενο δεκαοκτάμηνο από τις προηγούμενες, δίνοντας έτσι το απόλυτο δικαίωμα στους αρχηγούς των κομμάτων να τοποθετήσουν υποψηφίους της δικής τους επιλογής και αρεσκείας.
***
• Η για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειξε για μια ακόμη φορά πόσο διαιρεμένη είναι η αριστερά στην Ελλάδα.  Η δυναμική που φαίνεται πως έχει αναπτύξει η Ν.Δ με αρχηγό τον μην εκλεγμένο Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα δείξει αν αντέξει μέχρι τέλους και αν θα δρέψει κάποιους καρπούς, μιας και οι δημοσκοπήσεις που ήδη έχουν βγει μετατρέπουν σε θρίλερ την πρωτιά των εκλογών.