ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

- «Δηλαδή αυτή την Κυριακή δεν θα έχουμε εκλογές;»

● «Τι εννοείς αυτή την Κυριακή δεν έχουμε εκλογές;»! Γέλασα με την ψυχή μου όταν το είδα αυτό στην οθόνη του υπολογιστή, εκεί που κοίταζα άλλοτε αδιάφορες ειδήσεις και άλλοτε ειδήσεις που δεν είναι ειδήσεις, αλλά κουτσομπολιό, το’ χει αυτό το διαδίκτυο.
Μου άρεσε πολύ, το βρήκα χαριτωμένο, βλέπεις, ο κόσμος και αίσθηση του χιούμορ έχει και να σατιρίζει ξέρει και να κριτικάρει συμπεριφορές και πράξεις πολιτικές. Τρεις φορές οι πολίτες έχουν προσέλθει στις κάλπες και τις τρεις ψηφοφορίες τις προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
***
Μέσα σε διάστημα εννέα μηνών τρεις αναμετρήσεις, με τον κόσμο να δείχνει και σκωπτική διάθεση αφού κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και αυτό: «να μας πείτε πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές να μην κλείσουμε εκείνη την Κυριακή».
***
Η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία έδωσε αφορμή για σχόλια και πειράγματα μεταξύ των χρηστών του ίντερνετ που γράφουν ιστορία. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να δώσει με τις πολιτικές του κινήσεις ένα άλλο, διαφορετικό νόημα στην Κυριακή των εκλογών.
***
Το ποσοστό ρεκόρ της αποχής έδωσε μεγαλύτερο έναυσμα στα σχόλια τα οποία έφτασαν να γίνουν και ειδήσεις, αφού τα εκλογικά αποτελέσματα σχεδόν ήταν αναμενόμενα.
***
Ζωήρεψαν μια άχαρη διαδικασία, λένε κάποιοι και στηρίζουν τον ισχυρισμό τους στη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε με ανάλογα σχόλια, σε αντίθεση με αυτή καθεαυτή την εκλογική ημέρα.
***
Μέσα σε λιγότερο από εννέα μήνες είχαμε τρεις προσφυγές στις κάλπες κάνοντας και πάλι τους χρήστες του ίντερνετ να… οργιάζουν με σχόλια όπως: «στους εννιά μήνες ο τοκετός, άρα θα έχουμε εκλογές», θεωρώντας ότι δεν θα ήταν διόλου παράξενο πια να πάμε και σε τέταρτη εκλογική αναμέτρηση.
***
Αποτελεί και αυτό άλλο ένα εφεύρημα των social media που σπάει την ανιαρή πολιτική ατζέντα, η οποία οδεύει ολοταχώς στη θέσπιση και επιβολή σκληρών φορολογικών μέτρων.
***
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του μιλώντας το βράδυ της νίκης του στους οπαδούς του λέγοντας ότι είναι κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Είναι όμως γνωστή και η ρήση ότι οι εκλογές και ο ανασχηματισμός ποτέ δεν προαναγγέλλονται.
***
Αν κάτι πρέπει να προβληματίσει τους πολιτικούς και τα κόμματα είναι το τόσο μεγάλο ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων, το οποίο φάνηκε να τους απασχολεί μόνο τις πρώτες ώρες, γιατί μετά κανείς δεν αναφέρθηκε σε αυτό, αφού ο μεγάλος νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε, η δε ΝΔ ψάχνει για αρχηγό. Πού χρόνος λοιπόν για αναλύσεις.
***
Σε ό,τι αφορά δε τα μηνύματα της κάλπης, όπως πάντα ο καθείς τα ερμήνευσε κατά το δοκούν. Άλλοι πάλι ίσως να μην τα έλαβαν καν. Και οι πολίτες; Απλά αναμένουν τα σκληρά προαναγγελθέντα μέτρα που θα ισχύσουν ασφαλώς και για όλους εκείνους που στις 20 Σεπτεμβρίου προτίμησαν τις παραλίες και τα καφέ, όπως επίσης και τους καναπέδες του σαλονιού τους.
***
Τίποτε δεν δείχνει ότι μπορεί κάτι να αλλάξει μετά τη στροφή και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της υπογραφής μνημονίου. Η κυβέρνηση ορκίστηκε και το πρώτο θέμα που την απασχόλησε ήταν η διευκόλυνση εκείνων των μαθητών που δεν επιθυμούν να κάνουν το μάθημα των θρησκευτικών προκαλώντας την έντονη αντίδραση της εκκλησίας και των θεολόγων.
***
Φυσικά μια συνάντηση του Υπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν αρκετή για να οπισθοχωρήσει η πολιτεία υπέρ της εκκλησίας. Αλλά, βλέπεις, αυτό ήταν το μείζον, τα θρησκευτικά, δεν ήταν τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, ούτε οι χιλιάδες ρουσφετολογικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε θέσεις εκτός εκπαίδευσης…
***
…Ούτε ήταν μείζον θέμα το κτιριακό και οι ελλείψεις στα σχολεία, ούτε οι αλλαγές στο σύστημα εξέτασης από χρονιά σε χρονιά, ούτε η δωρεάν παιδεία που πληρώνεται από τους γονείς ακριβά και που θα περίμενες από την συνέχεια της πρώτης κυβέρνηση αριστεράς να βάλει ως επείγουσα προτεραιότητα.
***
Ας συνεχίσουμε λοιπόν τον καθημερινό μας αγώνα γιατί, αν δεν έχεις χέρι να ξυθείς, μην περιμένεις από το κράτος να το κάνει!