ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Τα δίδυμα πολυβόλα!..

• Κατά την εισβολή των ρωσικών αρμάτων στην Ουκρανία είδαμε αυτά να φέρουν στον πυργίσκο τους δίδυμα πολυβόλα και θυμηθήκαμε τους πανηγυρισμούς του αλήστου μνήμης Άκη Τσοχατζοπούλου όταν διαφέντευε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ότι η Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία, μαζί με τα αερόστρωμνα, που προμηθευτήκαμε από την Ουκρανία για να τα ξεφορτωθεί, έβαλε «πλώρη» για την κατασκευή διδύμων πολυβόλων. Μάλιστα, τα προέβαλε και δημοσίως, ως μέγα επίτευγμα σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά μέχρις εκεί. Περαιτέρω δεν είδαμε κάποια εξέλιξη, όπως παραγωγή και εξαγωγή αυτών, όπως κάνουν άλλες χώρες για τα επιτεύγματα της δικής τους βιομηχανίας, που κοιτάζουν να αναπτύξουν αυτήν και να προσπορισθούν έσοδα, αλλά και για να καλύψουν μέρος των δικών τους αναγκών και να απορροφήσουν μέρος των άνεργων πολιτών τους!

«Οίνοι Μακεδονίας»…

• Σε έκθεση γεωργικών προϊόντων στη Γαλλία, έλαβε μέρος και το κράτος των Σκοπίων, μεταξύ των άλλων για να προβάλει και τα κρασιά του με την επωνυμία: «Οίνοι Μακεδονίας»! Ο εμπορικός ακόλουθος της χώρας μας στη γαλλική πρωτεύουσα, προφανώς εκοιμάτο τον ύπνο του Δικαίου ή «κάτω από τον μανδραγόρα», άλλως δεν θα του έκλεβε την πρωτοβουλία το Γαλλικό κράτος και να υποδείξει στα Σκόπια να αλλάξουν την πινακίδα και να βάλουν «Οίνοι Βόρειας Μακεδονίας». Αυτό δεν το γνώριζε ο Εμπορικός Ακόλουθος ή είχε εντολή «μη τους κύκλους τάραττε» των Σκοπιανών; Γιατί υπάρχει σχετική απαγόρευση να μην σχολιάζουμε τα πραττόμενα από τους Σκοπιανούς με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβερνήσεως! Πώς καταντήσαμε, Λοχία…

Γιατί δεν αξιοποιούμε;

• Στην τηλετύφλα καλεσμένος ο καθηγητής Φώσκολος, συνεργάτης της Γεωλογικής Εταιρείας του Καναδά, ο οποίος εξέφρασε την απορία γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ευρίσκονται και στο Αιγαίο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης και είναι διπλάσια, ίσως και τριπλάσια αυτών της Ρωσίας. Γιατί; Όταν το φυσικό αέριο νοτίως της Κρήτης θα στοιχίζει το 1/7 περίπου αυτού του σχιστολιθικού, δηλαδή, ενώ το σχιστολιθικό τιμάται προς 40 δολλάρια το μ3 το ελληνικό θα τιμάται στην χειρότερη των περιπτώσεων μόλις 6 δολ. το μ3! Και τότε θα δουν οι Έλληνες να ασπρίζει η μέρα τους. Μάλιστα, αναρωτήθηκε ο καθηγητής Φώσκολος: Ο πρωθυπουργός είναι Έλληνας και τον ψηφίζουν Έλληνες; Ιδού η απορία…

Μικρές πεζοπορίες…

• Κατασκευάζουμε, οριοθετούμε, προσδιορίζουμε, σηματοδοτούμε μονοπάτια για πεζοπορίες μέσα στην άγρια φύση, όπως συνέβη και στην Φολέγανδρο, όπου Γαλλίδα πεζοπόρος έχασε τον προσανατολισμό της. Εξήλθε του μονοπατιού, περιπλανήθηκε, εξαντλήθηκε και της έλλειψε και το ελάχιστο νερό που είχε μαζί της με αποτέλεσμα, να υποστεί αφυδάτωση και να εκπνεύσει! Ενώ μπορούν να οριοθετηθούν μικρότερες πεζοπορίες, πλησίον κατοικημένων περιοχών, οικονομικότερες για το κράτος, όπως «Σκάλα» - Καστρίτσα και για τους ηλικιωμένους που επιθυμούν να επισκεφθούν το μοναστήρι, ή Μώλος – Ντραμπάτοβα (Κρυονέρι) για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν το μοναστήρι της Ντουραχάνης! Αλλά ούτε για Καστρίτσα υπάρχουν δρομολόγια με τα καραβούλια, όπως παλαιότερα. Όπως δεν υπάρχουν δρομολόγια για την Ντραμπάτοβα! Καιρός είναι να δρομολογηθούν αυτά τα δρομολόγια, εν όψει του θέρους!