Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Ημίθαμποι οι πολυέλαιοι!

• Εντολή από υψηλά και τα σκυλιά δεμένα. Έτσι απεφασίσθη να περιορισθούν οι πολυέλαιοι που θα είναι αναμμένοι κατά την θεία λειτουργία στους ναούς. Έτσι θα αποφευχθεί η σπατάλη του ηλεκτρικού ρεύματος και θα περιορισθεί η ενεργειακή κρίση. Όμως, απόλαυσα από τηλεοράσεως, λόγω ηλικίας, δυο ποδοσφαιρικούς αγώνες μετά τις 20.00 με τους προβολείς να θαμπώνουν τους οφθαλμούς των θεατών είτε στο γήπεδο είτε στη τηλεόραση. Αυτό το φαινόμενο να διαχέουν εκτυφλωτικό φως οι προβολείς πώς επιτρέπεται, και δεν πρόκειται για έναν αγώνα, ώστε να δεχθούμε αυτή τη σπατάλη. Σε κάθε πόλη υπάρχει το γήπεδο, όπου διεξάγονται αν όχι Κυριακή, ανά 15θήμερο ποδοσφαιρικοί αγώνες με τους προβολείς να λειτουργούν ακαταπαύστως. Γιατί δεν τελούνται Κυριακή μεσημέρι οι αγώνες αυτοί, ώστε και σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας να μην γίνεται και στο σπίτι εγκαίρως να επιστρέφουν, για αποφυγή και σπατάλης οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος;

Άγνοια γλωσσών και ιστορίας!

• Στρώμα τα οπωρικά στους οπωρώνες της Μακεδονίας και φυσικά της Ηπείρου γιατί όχι και σ’ όλη την Ελλάδα, αφού το στοργικόν κράτος απαγορεύει την απόσταξη εκτός από τα σταφύλια και αυτά με το σταγονόμετρο. Και ανερωτάται ο καθένας καλόπιστος πολίτης: Από τι προϊόντα παράγονται χιλιάδες τόνοι ουίσκυ από την Σκωτία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία και άλλες χώρες και κατακλύζουν τις αγορές της Υφηλίου και βρίσκουν την αφορμή τα «σαϊνια» να «παράγουν μπόμπες»,με τις οποίες εφοδιάζονται τα -πώς τα έλεγεν ο Γιαννόπουλος- πολιτιστικά κέντρα εις βάρος της οικονομίας μας; Ενώ, αν επέτρεπε το στοργικόν κράτος, θα κάναμε ότι και τα γειτονικά κράτη, των οποίων οι κάτοικοι δεν αφήνουν ούτε ένα κορόμηλο, δαμάσκηνο, βερύκοκκο, ροδάκινο κλπ. και παράγουν ρακί από αυτά τα φρούτα, αφού όλο το χρόνο τα καζάνια βράζουν και γίνεται η απόσταξη όλων των φρούτων και η οικονομία τους ενισχύεται και οι αγρότες έχουν κάποιο έσοδο.

Η αποσταγματοποίηση...

Στρώμα τα οπωρικά στους οπωρώνες της Μακεδονίας και φυσικά της Ηπείρου γιατί όχι και σ’ όλη την Ελλάδα, αφού το στοργικόν κράτος απαγορεύει την απόσταξη εκτός από τα σταφύλια και αυτά με το σταγονόμετρο. Και ανερωτάται ο καθένας καλόπιστος πολίτης: Από τι προϊόντα παράγονται χιλιάδες τόνοι ουίσκυ από την Σκωτία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία και άλλες χώρες και κατακλύζουν τις αγορές της Υφηλίου και βρίσκουν την αφορμή τα «σαϊνια» να «παράγουν μπόμπες»,με τις οποίες εφοδιάζονται τα -πώς τα έλεγεν ο Γιαννόπουλος- πολιτιστικά κέντρα εις βάρος της οικονομίας μας; Ενώ, αν επέτρεπε το στοργικόν κράτος, θα κάναμε ότι και τα γειτονικά κράτη, των οποίων οι κάτοικοι δεν αφήνουν ούτε ένα κορόμηλο, δαμάσκηνο, βερύκοκκο, ροδάκινο κλπ. και παράγουν ρακί από αυτά τα φρούτα, αφού όλο το χρόνο τα καζάνια βράζουν και γίνεται η απόσταξη όλων των φρούτων και η οικονομία τους ενισχύεται και οι αγρότες έχουν κάποιο έσοδο.

«Πρόβλημα» οι Πομάκοι;

• Αφουγκράσθηκα μία συζήτηση στην τηλετύφλα για την Θράκη μας, άλλος την αποκαλούσε Δυτική Θράκη, άλλος απλώς Θράκη. Και μία δημοσιογράφος που θέλει να λέγεται και πολιτική αναλύτρια, τόνισεν, ότι ρυθμίσθηκε το θέμα στην Θράκη και με τους Πομάκους, λες και το πρόβλημα είναι οι Πομάκοι. Δηλαδή, τι πρόβλημα δημιουργούν; Οι Πομάκοι είναι οι αρχαίοι Αγριάνες που εξισλαμίσθηκαν επί Γαζή Εβρένος Βέη λίγο προτού αλωθεί η Κ/πολις. Και ενώ δεν γίνονται αποδεκτοί από την Τουρκία, να την επισκεφθούν, εμείς τους ωθούμε στις αγκάλες του τουρκικού προξενείου μαζί με τους Ρομά. Στείλαμε, λοιπόν, στη Θράκη μας τις Δραγόνα και Φραγκιουδάκη, να οργανώσουν το πρόγραμμα εκτουρκισμού τους, με την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας από τα πομακάκια και τα τσιγκανάκια. Και το θεωρούμε αυτό επίτευγμα. Ενώ συντάχθηκαν βιβλία στην πομακική γλώσσα από τον δάσκαλο Θεοχαρίδη Πέτρο και τα χρηματοδότησεν ο Πρ. Εμφιετζόγλου, αλλά το παράδοξο κράτος δεν τα ενέκρινε. Αυτοί είμαστε, κακορίζικοι.