Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

 Παλινοστούντες Πόντιοι

• Φαίνεται ότι χάνουμε και τις έννοιες των λέξεων. Αφουγκρασθήκαμε τον σ. Αλεξάκη απευθυνόμενο προς τους Ποντίους, που γιόρταζαν ποντιακή επέτειο να τους τονίζει, ότι σε περίπτωση που συγκροτήσει προοδευτική κυβέρνηση, δεσμεύεται, ότι θα συστήσει επιτροπή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων (διότι την Γενοκτονία τους αμφισβήτησε ο σ. Νίκος Φίλης αγορεύων εντός του τεμένους της Δημοκρατίας. Για ποια Γενοκτονία αναφέρεται ο σ. Αλεξάκης, που απεκάλεσε τους καταφυγόντες στη Χώρα μας Ποντίους μετά την κατάρρευση του Σοσιαλισμού το 1989; Αυτή η έλευση των Ποντίων δεν λογίζεται παλιννόστησις, έτσι για να λέμε τα συκα-σύκα και την σκάφη - σκάφη. Αυτή η έλευσις προσφυγιά λογίζεται. Μία σειρά από προσφυγιές είναι, όπως προσφυγιά από την Τουρκία στην Ρωσία. Προσφυγιά εντός της Σοβιετικής Ενώσεως. Και τέλος προσφυγιά σπό την διασπασθείσα Σοβιετική Ένωση στην μητέρα πατρίδα. Την τω όντι MABI BATAN!

 Άκρα του τάφου σιωπή…

• Άκρα του τάφου σιωπή επικράτησε από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων στις προεκλογικές τους ομιλίες για τα κοιτάσματα των πετρελαίων και φυσικού αερίου, που έχουν χαρακτηρισθεί παρωχημένα. Και αφού θεωρούνται παρωχημένα, στραφήκαμε στα αιθέρια, όπως είναι το LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, που το εισάγουμε από τον μπάρμπα SAM, πέντε- έξι φορές ακριβότερο, αλλά αξίζει τον κόπο. Αυτό μου έφερε στο νου τον διάλογο της πεθεράς και της νύφης. Παρακολουθούσε τι έτρωγε η νύφη και της έκανε υποδείξεις η πεθερά: - Νύφη, να βουτάς στο ζ’ μί (ζουμί) το ψωμί. Όχι συνέχεια κριάς (κρέας). - Μάνα, το κρέας είναι νόστιμο. - Νόστιμο, νύφη, αλλά ακριβό. Και εμείς τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου τα χαρακτηρίσαμε παρωχημένα. Και τα αφήσαμε να «κοιμούνται» μέχρι σήμερα που ξεκινούν έρευνες για το «ξύπνημά» τους.

 Ο ρόλος της Δ.Ο.Ε.

• Κάθε κλάδος έχει το δικό του όργανο που τον εκπροσωπεί και τον κατευθύνει στην πορεία των καθηκόντων του και των δικαιωμάτων του. Για τους δασκάλους έχει καθιερωθεί η Δ.Ο.Ε. (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος), για τους καθηγητές η Ο.Λ.Μ.Ε. (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαιδεύσεως). Έχω υπηρετήσει 35 συναπτά έτη στην Α/βάθμια Εκπαίδευση δεν διαπίστωσα όλα αυτά τα χρόνια να ενδιαφέρεται για την παραπέρα εκπαίδευση, επίμόρφωση, ανέλιξη των δασκάλων, πλην το ενδιαφέρον για απεργίες και διεκδικήσεις σε βελτιώσεις των μισθών και των επιδομάτων. Ποτέ δεν έλαβε τον λόγο να υπερασπιστεί τους δασκάλους και τις δασκάλες για θέματα όπως δυσφημίσεις και λιβέλους κατά των εκπαιδευτικών, όπως στις 26/4/23, όπου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στη στήλη του Τ. Θεοδωρόπουλου, διαβάζουμε: «Δεν θα εξαλειφθούν ως δια μαγείας ούτε η φτώχεια, ούτε το έγκλημα, ούτε οι μαθητές θα γίνουν διάνοιες χάρη σε δασκάλους που θα κερδίσουν την καλλιέργεια που τους λείπει». Αν οι δάσκαλοι στερούνται καλλιεργείας έπρεπε πρώτη να το διαπιστώσει η Δ.Ο.Ε. και να απαιτήσει από το Υπ. Παιδείας να βελτιωθεί αυτή η έλλειψη.

Φιλοζωϊκά αισθήματα… 

• Η γλώσσα μας είναι τόσο πλουσία που ξεχωρίζει την σκάφη από τα σύκα, όταν λέμε σκάφη εννοούμε την σκάφη και όταν λέμε σύκα, εννοούμε τα σύκα. Άλλο, λοιπόν η ζωοφιλία και άλλο η φιλοζωία. Ζωόφιλος είναι ο αγαπών καθ’ υπερβολήν προστατεύων τα ζώα. Και φιλόζωος αυτός που αγαπά την ζωή. Οι Έλληνες, λοιπόν, ή του ύψους ή του βάθους, συνέλαβαν τον ανάγωγο, που κλώτσησε το κακόμοιρο το γατάκι και τον δίκασαν και τον τιμώρησαν, ενώ για την κατασπάραξη της γυναικός από αγέλη σκύλων κάπου στο Σχιστό, δεν είδαμε την ίδια τακτική και για την άτυχη γυναίκα, που βρήκε αδόκητο θάνατο, μήτε κατά του δεσπότη των σκύλων αν ήσαν δεσποτικά, ή κατά του Δήμου, αν ήσαν αδέσποτα, που δεν τα περισυνέλεξε, μήτε κατά παντός άλλου υπευθύνου. Άλλο άνθρωπος, λοιπόν, και άλλο γαλή ή κυν ή άλλο ζώο.