Γυρολογικά

on . Posted in Σχολιανά

.............................................................ΓΥΡΟΛΟΓΙΚΑ

Μετεκλογικά (1)

Στο εκλογικό κέντρο που ψηφίσαμε, μας έδωσαν 38 ψηφοδέλτια. Περιλαμβάνονται 1.232 υποψήφιοι, εκ των οποίων 784 άντρες, 439 γυναίκες και 9 αδιευκρινίστου φύλου, λόγω του ξενικού ονοματεπωνύμου τους.
Οι συνδυασμοί που εξάντλησαν τον αριθμό των υποψηφίων (42) ήταν 18. Με τους λιγότερους υποψήφιους ήταν 2 με 14, 1 με 18, 1 με 6 και 1 με 2 (Κόμμα Λευκό), που όμως κατόρθωσε να συγκεντρώσει 8.876 ψήφους.
Οι άλλης εθνικότητας υποψήφιοι ήταν 25 (2,03%) επί του συνόλου των υποψηφίων και επί πλέον μία Roma στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Το όνομα ενός απ’ αυτούς ήταν Νόιγκραντς Μπερτ-Αντρέ-Τιλ-Έρικ του Καρλ Γιοχάνες και μίας Οπλάγια Γκουθάλεθ ντε λα Βέγκα Πέδρο του Πέδρου.
Μη μας πείτε πως δεν μπορείτε να τα αποστηθίσετε;

*  Δεν κρύβουν την ανησυχία τους τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» για την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής.
Όμως είναι καιρός να αντιληφθούν ότι οι μέχρι τώρα τακτικές τους, των φυλακίσεων των βουλευτών της, των οικονομικών περικοπών μισθών τους και επιχορηγήσεων του κόμματός της, των δικαστικών διώξεων του συνόλου των βουλευτών της, της φίμωσής τους από τα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα όργισαν τη λαϊκή της βάση, την συσπείρωσαν και την διεύρυναν.
Πριν συνεπώς η Κυβέρνηση επιμείνει στη συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης τακτικής, ας φροντίσει πρώτα να περιορίσει την ανεργία, να ξαποστείλει τους λαθρομετανάστες, να καταστείλει την εγκληματικότητα, να πολεμήσει την διαφθορά, να εξελληνίσει τις έννοιες των εθνικών μας αξιών και θεσμών.
Η όποια μεθόδευση αποκλεισμού κομμάτων, της απαρέσκειας των «δημοκρατικών κομμάτων» δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη βία των αποκλεισμένων, στην παράνομη δράση τους, στη στάση και γιατί όχι στην ανωμαλία.

*  Δύο από τα προτερήματά του - εξ άλλου δεν είναι τα μόνα - ήταν ότι δεν έλεγε ποτέ ψέματα στον κόσμο και δεν κλειδαμπαρωνόταν στο γραφείο του, σαν κάποιους άλλους, που έπρεπε να επικοινωνήσεις μέσω των γραμματέων τους.
Πώς να μην τον ανταμείψουν οι Ηπειρώτες; Περιττεύει να γράψουμε ότι αναφερόμαστε στον Αλέκο Καχριμάνη.

*  Παρά τα προλεγόμενα της Κοινής Γνώμης, η ανανέωση την οποία υποτίθεται πως επιθυμούσε η ίδια δεν ήταν η αναμενόμενη.
Πλην κάποιων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι που θρονιάστηκαν στις πρώτες θέσεις σ’ όλα τα ψηφοδέλτια του Δήμου, ήταν από τους παλιούς.
Εξαιρείται βέβαια εκείνο του Άρη Μπαρτζώκα, που ήταν εξ ολοκλήρου καινούργιο, κι όσοι περισσότεροι αν εκλέγονταν, τόσο και πιο βέβαιη θα ήταν η ανανέωση.

*  Ο πολύς εγωισμός είναι βλαβερός, όταν ασχολείται κανείς με τα κοινά.
Κάπως έτσι την έπαθε παλιός στο κουρμπέτι, υποψήφιος τώρα του Γκόντα, που άλλη σειρά περίμενε και έξω του νυμφώνος βρέθηκε τελικά. Ονόματα δεν λέμε κι ούτε την ευθύνη αναλαμβάνουμε, αν κάποιος σ’ αυτές τις γραμμές αναγνωρίσει τον εαυτό του.

*  Τελικά Δήμαρχος στα Γιάννενα αναδείχθηκε ο κ. Θ. Μπέγκας με 56,64%, παρ’ ότι στον πρώτο γύρο είχε επικρατήσει ο Γκόντας.
Οι Γιαννιώτες έστειλαν μήνυμα εσωκομματικά στον Φίλιο, διά της κάλπης στον Γκόντα, πως δεν ήθελαν άλλο παλιούς.
Βέβαια, ο κ. Μπέγκας δεν είναι εντελώς καινούργιος. Αυτό το δικαιούται αδιαμφισβήτητα ο Α. Μπαρτζώκας, που όμως τον άφησαν να περιμένει για την άλλη φορά.
Πάντως, στην εκλογή του κ. Μπέγκα ο κομματικός παράγοντας είχε αποφασιστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

*  Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός λόγος που δεν εκλέχτηκε ο κ. Γκόντας. Οι δηλώσεις όμως του Σαμαρά υπέρ του, κατά την εδώ επίσκεψή του, σε μια καθαρά κομματική συγκέντρωση, και μάλιστα σε ώρες που ο κ. Γκόντας ζητούσε υπερκομματική υποστήριξη και τηρούσε κατά το δυνατόν ανεξάρτητη στάση θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Ζημιά έκαναν περισσότερο παρά ωφέλησαν.

*  Δήμαρχος στη Ζίτσα τελικά ο Μιχ. Πλιάκος, που επικράτησε με 54,5%, με αντίπαλο τον Β. Γαρδίκο, διάδοχο του Δ. Ρογκότη.
Τρεις υπήρξαν οι παράγοντες επιτυχίας του:
- Το συγκροτημένο της προσωπικότητάς του, ενισχυμένης με την πείρα που απέκτησε κατά τη θητεία του κοντά στον Καχριμάνη.
- Η αποκομματικοποίηση των ψηφοφόρων του Βούζα στο δεύτερο γύρο.
- Και ο πατερναλισμός για τον Γαρδίκο του αποχωρήσαντος δημάρχου Ρογκότη, που εξέλαβε τη θητεία του τόσο επιτυχή, ώστε να νομίζει πως δικαιούται φεύγοντας, να ορίσει και διάδοχο!
Στον κ. Πλιάκο η στήλη του εύχεται καλή πορεία.

*  Έχει τις ιδιορρυθμίες του ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος και πάλι της Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά όμως στις ψήφους της Χρυσής Αυγής, υπήρξε αξιοπρεπής.
«Δεν θέλω χρυσαυγίτικους ψήφους», δήλωσε ευθαρσώς, παρ’ ότι η Χρυσή Αυγή στη Θεσσαλονίκη είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο 10.000 ψήφους.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.