ΓΥΡΟΛΟΓΙΚΑ

Γράφτηκε από τον/την ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΥΡΑΣ on . Posted in Σχολιανά

Όχι με δυο μέτρα και δύο σταθμά   

Το Σάββατο της 30/8 έγινε στο χώρο του μνημείου στο Σταυράκι η εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη των εκτελεσθέντων από το Στρατοδικείο Γιαννιωτών, ενώ την Κυριακή της 31/8 στη Βούρμπιανη το μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Αξ/κών και Οπλιτών του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής στις μάχες του Γράμμου κατά τη διάρκεια του συμμοριτοπολέμου.
Αποτελεί ασφαλώς καθήκον της όποιας πλευράς να τελεί αυτές τις εκδηλώσεις, με την ευχή ποτέ να μη ξανάρθουν τέτοιες μέρες.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δίκαιο να διακρίνονται η μεν πρώτη σε επίσημη εκδήλωση και να παρίστανται ακωλύτως οι Αρχές του τόπου κι της Πατρίδας, οι δε δεύτερες να χαρακτηρίζονται «γιορτές μίσους» και να απαγορεύεται η προσέλευση σ’ αυτές των Αρχών (Διατάκτης το πάλαι ποτε ο Κων/νος Καραμανλής).
Όπως οι πρώτοι έγιναν θύματα της μισαλλοδοξίας της εποχής, έτσι και τα παιδιά που έπεσαν εκεί πάνω, πολέμησαν υπέρ Πατρίδος, υπακούοντα στις επιταγές της νόμιμης ελληνικής Κυβερνήσεως. Σ’ αυτή τη θυσία τους οφείλουν και οι σημερινοί απουσιάζοντες, περιφρονούντες ή εμποδιζόμενοι τα αξιώματά τους.

Γιατί κύριοι Δικαστές;  

  Με πρωτάκουστη απόφασή της η Δικαιοσύνη καταργεί ως αντισυνταγματική την καθ’ υπέρβαση είσοδο τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, θεωρώντας την ως προνομιακή.
Δεν είναι δυνατό να μην έχουν υπ’ όψιν τους οι δικαστές το Σύνταγμα, που επιτρέπει εξαιρέσεις, εισαγόμενες με ειδικούς νόμους (Άρθρ. 4 παραγρ. 4) - και ειδικός νόμος για την περίπτωση υπάρχει (3648/2008) - όπως επίσης ότι η πολύτεκνη οικογένεια τελεί υπό την προστασία του Κράτους και έχει δικαίωμα ειδικής φροντίδας απ’ αυτό (Άρθρ. 21 παράγρ. 1 και 2).
Κι ίσως έχουν κάθε δικαίωμα οι πολύτεκνοι γονείς να ερωτήσουν, γιατί για τις αποδοχές των δικαστικών, που καθορίζονται βέβαια κι εκείνες με ειδικούς νόμους και εκδικάζονται από ειδικό δικαστήριο (Άρθρ. 88 παράγρ. 2), συγκροτούμενο μάλιστα από δικαστικούς (Άρθρ. 99 παράγρ. 1), δεν τίθεται θέμα προνομιακής μεταχειρίσεως;
Για τα παιδιά των πολυτέκνων δεν ισχύει το Σύνταγμα; Πρέπει να πάρουν την άγουσα προς το εξωτερικό; Και η Ελλάδα με ποιους θα μείνει; Με τα παιδιά των μεταναστών και λαθρομεταναστών;

  Υπ’ όψιν της κ. Δούρου  

«Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό», είναι οι δηλώσεις της νέας Περιφερειάρχη στην Αττική.
Όμως η κ. Δούρου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι, ναι μεν οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, ασκούνται όμως, όπως ορίζει το Σύνταγμα (Άρθρ. 1 παράγρ. 3), το οποίο πάλι δεν το καταρτίζει ο λαός, αλλά η Βουλή με ειδική μάλιστα πλειοψηφία και χρονικούς περιορισμούς, στο οποίο και υποχρεούνται να υπακούουν οι εκλεγόμενοι βουλευτές (Άρθρ. 59 παράγρ. 1).
Η κατά την κ. Δούρου άσκηση της Εξουσίας από το λαό, μ’ άλλα λόγια η λαοκρατία, δεν αποτελεί σήμερα το πολίτευμα της Ελλάδας.
Λαοκρατίες ή προσφυέστερα λαϊκές δημοκρατίες εγκαθιδρύθηκαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά το πρότυπο της ΕΣΣΔ σε διάφορες χώρες όπως στην Αλβανία, Β. Βιετνάμ, Βουλγαρία, Λαοκρατική Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Β. Κορέα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία. Πόσο σ’ αυτές τις λαϊκές δημοκρατίες ασκούσε την εξουσία ο λαός και ποια η κατάληξή τους, δεν μπορεί παρά να είναι γνωστό στην κ. Δούρου.
Τέλος, ας έχει υπ’ όψιν της ότι τη μορφή του πολιτεύματος δεν την καθορίζουν κατά τόπο οι Περιφερειάρχες. Άλλες είναι οι αρμοδιότητές τους και στην επιτυχία αυτών πρέπει να αποβλέψει.

Υπ’ όψιν του ΙΚΕΑ   

Καταμεσήμερο και οι ένοικοι της πολυκατοικίας βρίσκονται στο μεσημεριανό τους ύπνο.
Ξαφνικά αρχίζουν να χτυπούν τα κουδούνια της εξωτερικής πόρτας κι ένας νεαρός με μια νεαρή κατορθώνουν να μπουν στην πολυκατοικία για να μοιράσουν διαφημιστικά φυλλάδια του ΙΚΕΑ.
Φυσικά εισπράττουν τις διαμαρτυρίες των ενοίκων και αποχωρούν χαχανίζοντας και ειρωνευόμενοι. Είμαστε βέβαιοι ότι το ΙΚΕΑ δεν γνωρίζει, ούτε εγκρίνει τέτοιες διαγωγές, που αντί να το διαφημίσουν το δυσφημούν.
Θα πρέπει όμως να λάβει τα μέτρα του, φέρνοντας ενώπιον των ευθυνών της την εταιρεία, με την οποία συμφώνησε τη διανομή των διαφημιστών φυλλαδίων του.
(Το γεγονός έγινε την 29/8 ώρα 15.00 στην οδό Μ. Κοτοπούλη στους Αμπελόκηπους).
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.