Αθλητικά Σχολιανά...

Γράφτηκε από τον/την Βασίλης Μπίτας on . Posted in Σχολιανά

- Καλημέρα φίλοι μου. Έχουμε να τα πούμε σχεδόν ένα χρόνο, ήρθε όμως η ώρα να βρεθούμε και πάλι. Οι λόγοι της αποχής είναι γνωστοί σε όλους. Πάντως και χωρίς τον Σχολιανό, οι φίλαθλοι του ΠΑΣ Γιάννινα πέρασαν μια ευχάριστη αγωνιστική σεζόν…

-Η μεγάλη απουσία της σεζόν ήταν του Πέδρο Κόντε. Ο τραυματισμός του Ισπανού είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν τα αγωνιστικά πλάνα της ομάδας. Ευτυχώς για τον ΠΑΣ ο κ. Μεταξάς βρήκε τις λύσεις με αποτέλεσμα ο ΠΑΣ να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος.

Υπάρχουν πολλοί, εντός και εκτός Ιωαννίνων, που αμφισβητούν τη φιλοσοφία της ομάδας λέγοντας ότι παίζουμε ποδόσφαιρο της δεκαετίας του ’50, δηλαδή όλοι πίσω και αντεπιθέσεις.

Αναρωτιέμαι, έχουν δίκιο φίλοι μου; Δεν νομίζω. Ο ΠΑΣ έπαιξε έξυπνα και με βάση το υλικό που είχε ο κόουτς κατάφερε και βρήκε τη συνταγή. Μια συνταγή που έφερε αποτέλεσμα. Κι όπως λένε οι ειδικοί, στο ποδόσφαιρο πάνω από όλα μετράει το αποτέλεσμα.

- Οι αναλυτές της Αθήνας όμως λένε ότι ο ΠΑΣ παίζει με λεωφορείο στο τέρμα, ότι είναι πολύ τυχερός και ότι με αυτό το ρόστερ θα έπρεπε να είναι στις θέσεις του υποβιβασμού. Όμως φίλοι μου, αυτό το μικρό και πάμφτωχο ρόστερ έκανε θαύματα. Παίκτες που δεν τους ήξερε κανείς απέδειξαν ότι με τη σοβαρή δουλειά μπορούν να συμβούν ποδοσφαιρικά θαύματα.

- Δύο λόγια για τη διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα. Αν και φέτος είχα γράψει ότι από τη στιγμή που ο κ. Χριστοβασίλης έφερε τον Κόντε στα Γιάννινα ο Σχολιανός θα του συγχωρούσε όλες τις υπόλοιπες αστοχίες που έκανε. Έτσι λοιπόν τον άφησα στο…απυρόβλητο. Τώρα όμως κάτι πρέπει να γράψουμε για τα πεπραγμένα της ομάδας.

Αγωνιστικά πρώτα, στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου άφησε την ομάδα τελείως απροστάτευτη. Πχ. έφυγε ο Μιλιντσεάνου για την Κύπρο και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ. Υπήρχε ο Μίνα, αλλά δυστυχώς δεν ήταν στα πλάνα του Μεταξά. Δεύτερον, ο πρόεδρος και η άφαντη διοίκηση έχουν ξεκόψει τελείως από τον κοινωνικό ιστό της πόλης. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣ είναι ξένο σώμα για την πόλη. Φανταστείτε ότι τόσα χρόνια μετά, δεν έχει ούτε σπίτι και μένει σε ξενοδοχείο...

- Την επόμενη σεζόν ακούγεται ότι θα πέσει πολύ χρήμα στην ομάδα αν γίνει η μεταγραφή του Μαυροπάνου στην Γουέστ Χαμ. Μιλάμε για 25 εκατομμύρια ευρώ περίπου και πάνω από 2 θα πάνε στον ΠΑΣ. Δεύτερο έσοδο θα είναι η μεταγραφή του Κολομβιανού Περέα.

Από ότι υπολογίζεται ο παίκτης θα δοθεί μάλλον σε ομάδα του εξωτερικού με πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ. Για τον παίκτη ενδιαφέρεται κι η ΑΕΚ του Μελισανίδη (ωχ Παναγία μου). Περίπου 450 χιλιάδες ευρώ πήρε από τη συμμετοχή των παικτών στις εθνικές ομάδας. Κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ είναι το μερίδιο από τον ΟΠΑΠ για το στοίχημα.

Το τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη Nova ήταν 1,6 εκατομμύρια ευρώ και ολοκληρώνεται. Με δεδομένο ότι ο ΠΑΣ είναι έκτος στη βαθμολογία είναι σίγουρο ότι το επόμενο συμβόλαιο θα είναι με παραπάνω λεφτά, είτε μείνει στη Nova είτε πάει στην Cosmote. Αν συμβούν όλα τα παραπάνω μιλάμε για έσοδα της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα η ομαδούλα μας κάτι κάνει. Φέτος πρέπει να κάνει σοβαρές μεταγραφές, να ξεχρεώσει κάποια χρέη που λέει ότι έχει και να φτιάξει επιτέλους ένα βοηθητικό γήπεδο της προκοπής. Με σκέπαστρο για να μην ταλαιπωρούνται οι παίκτες από τις λάσπες και τις βροχές…

- Σημαντικό στοιχείο είναι και η φερεγγυότητα της διοίκησης όσον αφορά τις πληρωμές των ποδοσφαιριστών και του λοιπού προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσφυγές στην ομάδα για 3 έως 5.000 ευρώ. Αποτελεί ντροπή για την υστεροφημία της ομάδας. Κι ούτε φυσικά αποτελεί σοβαρή δικαιολογία το να λες ότι αφήνει τις οφειλές να τελεσιδικήσουν.

Αν ισχύει αυτό, είναι εντελώς ανήθικο σαν πρακτική. Αλήθεια, το car.gr γιατί έφυγε από την ομάδα; Τα αδέρφια από την Ηγουμενίτσα τι γνώμη έχουν για τον κ. Χριστοβασίλη; Θεωρώ ότι φέτος ο πρόεδρος θα αναλογιστεί τις ευθύνες του και θα πράξει τα δέοντα

- Δύο λόγια για τον κόσμο της ομάδας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γυρίσει την πλάτη στην ομάδα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Έχουν μάθει να κάνουν υψηλή κριτική από τα καφενεία χωρίς να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα της ομάδας. Την επόμενη σεζόν πρέπει οι φίλαθλοι της ομάδας να είναι πιο ενεργοί, να συμμετέχουν στη…ζωή της ομάδας.

Ο κόσμος του ΠΑΣ δεν είναι οι 1-2 χιλιάδες που έρχονται στο γήπεδο. Ποιοι φταίνε που δεν έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο; Πέρα από τα ζητήματα του κορωνοϊού και της οικονομικής κρίσης, ζητήματα που αφορούν το σύνολο των Ελλήνων φιλάθλων, υπάρχουν κι άλλα θέματα όπως πχ η βία και η ποιότητα του πρωταθλήματος, οι διαιτησίες. Ζητήματα που θέλουν άμεσες λύσεις.

Βέβαια, οι μεγάλες ΠΑΕ δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για τον φίλαθλο κόσμο. Τους ενδιαφέρει ένας νέος τύπος φιλάθλου, ο τηλεφίλαθλος. Με ότι αυτό συνεπάγεται…

- Να σχολιάσουμε λίγο αγωνιστικά και τα play off. Μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο γίνονται και η γνώμη του Σχολιανού είναι ότι πρέπει να καταργηθούν. Ιδιαίτερα τα play out γιατί είναι η χαρά των εκπλήξεων. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.

O ΠΑΣ μέχρι τώρα πήγε καλά στα play off και έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, όμως το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει αποφασίσει εκ των προτέρων ποιες ομάδες θα παλέψουν για τις ευρωπαϊκές θέσεις. Φυσικά, ο ΠΑΣ ήταν στην απέξω με βάση τη λογική τους. Όμως ο ΠΑΣ πήγε να τους χαλάσει τα σχέδια, χωρίς φυσικά να τα καταφέρει. Τουλάχιστον έδωσε τη μάχη…

- Ο Λοντίγκιν, ο Περέα, ο Σάλιακας και ο Πίρσμαν ήταν αυτοί οι οποίοι φέτος έλαμψαν με τις καλές εμφανίσεις τους. Ήδη Σάλιακας και Πίρσμαν έχουν ορίσει το μέλλον υπογράφοντας σε άλλες ομάδες. Ο Σχολιανός θεωρεί ότι αν ο ΠΑΣ θέλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο επόμενο πρωτάθλημα, πρέπει να τουλάχιστον να κρατήσει τον τερματοφύλακα, τον Λοντίγκιν. Η παρουσία του είναι πολύ σημαντική, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και εκτός αυτού. Στο επικοινωνιακό κομμάτι είναι άριστος. Πρέπει κ. Χριστοβασίλη αυτός ο παίκτης να μείνει στον ΠΑΣ μέχρι το τέλος…

- Στο χτεσινό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ο ΠΑΣ νίκησε την ομάδα του Λουτσέσκου, τον Σιδηρόπουλο και το VAR. Επιτέλους νίκη για την ομάδα του Μεταξά. Ο ΠΑΟΚ πολύ αδύναμος και κουρασμένος. Ο νεαρός Κύρκος μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και άφησε καλές εντυπώσεις. Ο Περέα σταθερή δύναμη στην επίθεση, ο φόβος και ο τρόμος των αμυντικών της Super League. Σημαντικό κομμάτι του χτεσινού αγώνα η παρουσία των φιλάθλων, οι οποίοι προσπάθησαν να γελοιοποιήσουν τη διαιτησία φωνάζοντας ρυθμικά «οφσάιντ, οφσάιντ». Ακόμα και ο ίδιος ο Σιδηρόπουλος γέλασε με το σύνθημα αυτό. Την Τετάρτη με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΣ να είναι το ίδιο μαχητικός.

- Ξέχασα να αναφέρω την περίπτωση του Κώστα Χρηστίδη, ο οποίος δίνει μάχη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τη ζωή του. Ο παλιός πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα υπέστη εγκεφαλικό και βρίσκονταν διασωληνωμένος για 35 ημέρες στην εντατική.

Τα νεότερα αναφέρουν ότι έχει αποσωληνωθεί και οι γιατροί περιμένουν να αρχίσει να αντιδρά. Κουράγιο και δύναμη στους δικούς του ανθρώπους. Να ευχηθώ στον Κώστα Χρηστίδη να επανέλθει σύντομα.

- Φέτος άρχισε νωρίς η μεταγραφολογία. Μιλάνε για τον Κιάκο του Ιωνικού, ο οποίος είναι καλός παίκτης, γερμανοθρεμμένος.

Επίσης, μιλάνε με κάποιους παίκτες από τον Εργοτέλη καθώς επίσης και του Καραϊσκάκη που υποβιβάστηκε από την Super League 2.

Τέλος, υπάρχει ενδιαφέρον για ένα παίκτη της Καλαμάτας. Βεβαίως, αυτές είναι δευτεροτρίτες λύσεις, το βασικό είναι το πάνω ράφι. Έχω άδικο κύριε πρόεδρε;