Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Γιατί τόση σιωπή;

*  Όλοι οι λαοί της Ε.Ε διαπιστώνουν ότι στις χώρες που έβαλε πόδι η τρόικα με τις εντολές και τις πιέσεις που τους ασκεί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι απόλυτα διαπιστωμένο. Κι αν παραβιάζονται στην Ε.Ε τότε γιατί να μη κλείνουν τα μάτια οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις υπανάπτυκτες ή τις αναπτυσσόμενες χώρες; Επιβραβεύουν τις πρακτικές της τρόικας χωρίς να τους απασχολεί αν αυτοί οι σχεδιασμοί θα καταλήξουν σε  λύσεις. Κι αν η Ευρώπη ξέφυγε από τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταπατώντας τους νόμους που ψηφίζει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τότε το πρόβλημα  δεν βαδίζει προς την επίλυσή του…

Αλλάζει ύφος…

*  Άλλο ύφος είχε η αυτοπροσδιοριζόμενη ως ηγέτιδα της Ε.Ε κ. Μέρκελ όταν διέταζε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν προγράμματα λιτότητας και άλλο τον τελευταίο καιρό που, λόγω ευρωπαϊκών εκλογών, έπρεπε να αλλάξει  το κλίμα! Αφού πρώτα κατάφερε να χρησιμοποιήσει την κρίση ως εργαλείο για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, προεκλογικά μίλησε και για τα βάρη που σήκωσαν οι λαοί! Τώρα αναγνωρίζει  αυτό που φώναζαν οι λαοί από Βορρά και Νότο ότι λύσεις με την επιβληθείσα λιτότητα δεν θα δοθούν και ότι τα αδιέξοδα θα μεγαλώνουν! Και πράγματι μεγάλωσαν. Ο χειρότερος εχθρός της Ευρώπης είναι η ανεργία και η φτώχεια! Ακόμη κι αν αναγκαστεί να  αλλάξει μυαλά η κ. Μέρκελ θα περάσουν πολλά χρόνια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Περίεργες ευαισθησίες…

*  «Ανοίξτε τα σύνορά σας για να υποδεχθείτε τους πρόσφυγες της Συρίας»! Το μήνυμα αυτό απευθύνεται προς τα κράτη - μέλη της Ε.Ε! Όμως, αντί να παρέμβει η Ευρώπη έγκαιρα, άφησε το λαό της Συρίας να αιματοκυλίζεται και τώρα το βρίσκουν φυσικό να αδειάσει η χώρα από τον πληθυσμό της κι ας προσθέσουν προβλήματα στους λαούς της Ε.Ε που τους μαστίζει η ανεργία!  Ωραία τύχη τους επιφυλάσσουν. Δεν τους ενδιαφέρει αν ξεριζωθούν οι άνθρωποι από τον τόπο τους αναζητώντας μία αβέβαιη τύχη, αν χωρίσουν οικογένειες, αν τους θαλασσοπνίγουν οι έμποροι της ελπίδας! Τους άφησαν να φαγώνονται μεταξύ τους και τώρα δεν ασχολούνται με τη δυστυχία τους.

Ούτε εξωτερική πολιτική!

*  Τελικά η Ευρώπη όπως  μετασχηματίστηκε απωθεί τους πολίτες της!  Δεν έχει σχέση με το όραμα  εκείνων που δούλεψαν με πάθος για να τη θεμελιώσουν. Η άποψη ότι κάθε κράτος μόνο του θα τα κατάφερνε καλύτερα δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Όμως, αν οι λαοί υποχρεώσουν τους ηγέτες τους να δουλέψουν αλληλέγγυοι για μια καλύτερη Ευρώπη που δεν θα τη διαμορφώνουν οι συμβιβασμοί των πολιτικών ελίτ τότε υπάρχει ελπίδα. Και είναι απαράδεκτο το κάθε κράτος να  εξοπλίζεται χωριστά και να μην είναι αυτονόητο ότι τα σύνορα της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Αφού δεν έχει πειστική εξωτερική πολιτική και αρκείται να στέλνει πόρους στις χειμαζόμενες χώρες, χωρίς να παίρνει ανταποδοτικά οφέλη προς όφελος των λαών που πλήττονται, τότε είναι φυσικό επακόλουθο και ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας,  και το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία και το χάος στη Β. Αφρική.  
Θεανώ Βλάχου

Πολιτικός πολιτισμός…

*  Τελικά, ο πολιτικός πολιτισμός των υποψηφίων δημάρχων στα Γιάννενα δεν εκδηλώθηκε μόνο το 1994 με τους Παπασταύρο – Γκλίναβο, όπως έγραψε χθες η στήλη. Πρώτος διδάξας, σύμφωνα με νέα πληροφόρηση από φίλους αναγνώστες, ήταν ο Θεόδωρος Γεωργιάδης το 1982 που, ηττηθείς, έσπευσε στο εκλογικό κέντρο του Κατσαδήμα και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Αυτά για την ιστορία...
Κ.Α.

Ώρα για… διακοπές!

*  «Το μόνο που βλέπω τώρα μπροστά μου είναι η… βερμούδα και η σαγιονάρα», είπε χαριτολογώντας χθες, μετά τη συνέντευξη τύπου που έκανε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Ήταν δύσκολη όλη αυτή η περίοδος για τους υποψηφίους και είναι φυσικό να κουράστηκαν και να θέλουν διακοπές ή έστω λίγη ξεκούραση! Εξάλλου, τα δύσκολα για όσους έχουν εκλεγεί όπως ο κ. Μπέγκας αρχίζουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο…
Κ.Α.

Μεγάλη βιασύνη…

*  Βιάστηκε να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για να ζητήσει εθνικές εκλογές αγνοώντας ακόμη και την πλειοψηφία της κοινής γνώμης που δεν τις θέλει πριν λήξει η θητεία  της κυβέρνησης! Βλέπεις, είναι άλλο η ψήφος στις ευρωεκλογές και άλλη απάντηση δίνουν οι πολίτες όταν ερωτώνται για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών! Τώρα έμαθαν ότι αυτά τα πρόωρα ποτέ δεν τους βγήκαν σε καλό! Και όταν κατάλαβε ο κ. Τσίπρας ότι χτύπησε λάθος πόρτα έσπευσαν οι δικοί του να καλύψουν τη γκάφα του δηλώνοντας ότι η επίσκεψη ήταν …συμβολική! Δεν μάθαμε αν τελικά συγκάλεσε το …15/μελές προκειμένου να αποτρέψει την τοποθέτηση νέου Διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδας. Θα περιμένουμε να δούμε με ποιες δράσεις θα το καταφέρει!
ΜΑΤ

Στροφή προς… ΣΥΡΙΖΑ!

*  Μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών που εξελίχθηκαν σε… εφιάλτη για τη ΔΗΜΑΡ, ο πολιτευτής της στα Γιάννενα Θανάσης Οικονόμου προτείνει να στραφεί το κόμμα του προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τον Γιώργο Γκόντζο! Αυτοκριτική για τα αποτελέσματα της ΔΗΜΑΡ σε τοπικό επίπεδο έκανε άραγε ο κ. Οικονόμου, πριν πάει παρακάτω; Γιατί εδώ μιλάμε για… εξαφάνιση απ’ τον εκλογικό χάρτη!
Κ.Α.

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ…

*  Κάποιοι θα ήθελαν να γνωρίζουν πώς γίνεται να προσπαθεί σήμερα το Υπουργείο Υγείας να περιορίσει τα έξοδα από τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά να συνεχίζει να πληρώνει ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών του; Για παράδειγμα, γιατί στα Γιάννενα να πληρώνεται ενοίκιο σε ιδιώτη για το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ  και να μη μεταστεγάζεται σε ένα από τα κτήρια του ΙΚΑ που είναι ιδιόκτητα; Θα μου πείτε, πόσες από τις κρατικές ή τις δημοτικές ή τις περιφερειακές υπηρεσίες κάνουν οικονομία από τα έξοδα της στέγασής τους; Όλοι οι υπεύθυνοι ας ετοιμάζονται να δώσουν  στοιχεία για το κόστος που αυξάνει τα έξοδα του κράτους… Όσο ο πολίτης φορτώνεται με δυσβάσταχτους φόρους τόσο θα ρωτάει πού πηγαίνουν οι φόροι του.
ΜΑΤ

«Παζάρι» σκόρδου!..

*  Τουλάχιστον τρεις τσιγγάνοι είχαν απλώσει την πραμάτεια τους κάτω και πουλούσαν χθες σκόρδα στην Ανεξαρτησίας, έξω ακριβώς απ’ το κτίριο Γ. Σταύρου, όπως εξάλλου συμβαίνει καθημερινά σχεδόν το τελευταίο διάστημα! «Κάπως πρέπει να εξασφαλίσουν κι αυτοί τα προς το ζην», θα πει κανείς! Ασφαλώς, όμως μ’ αυτά και με τα’ άλλα το παρεμπόριο σ’ αυτήν εδώ την πόλη θα εξακολουθήσει να ανθεί. Εκτός κι αν οι συγκεκριμένοι «παραγωγοί» κόβουν… αποδείξεις για τα σκόρδα και λοιπά ζαρζαβατικά που πουλάνε!
Κ.Α.