ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πολεοδομικές αυθαιρεσίες!

*  Όσο πιο δύσκολη γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη μας, τόσο πιο επίκαιρη θα επανέρχεται η ερώτηση αν αυτή η πόλη που είχε τεράστιο χώρο για να αναπτυχθεί έπρεπε να πυκνοκατοικηθεί με τέτοιο τρόπο που να δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στην καθημερινότητά μας. Τα όμορφα Γιάννενα με τις μονοκατοικίες και τους πανέμορφους κήπους μετατράπηκαν τελικά  σ’ ένα μοντέλο πόλης  που το επέβαλαν τα πάσης φύσεως συμφέροντα και το ευλόγησαν οι αρμόδιοι φορείς. Περιδιαβαίνοντας στις γειτονιές προσπαθείς να καταλάβεις πού βρίσκεται η οικοδομική γραμμή, γιατί δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, γιατί το ένα σπίτι καλύπτει τον αέρα και τον ήλιο του άλλου και κάνεις το σταυρό σου μήπως και ξεσπάσει φωτιά...

Η μεταφορά συντελεστή…

*  Σαν να μην έφθαναν τα «αναρχικά» και ακαλαίσθητα χτίσματα, για κάποιο διάστημα η …απληστία εφηύρε νέους τρόπους πλουτισμού μεταφέροντας συντελεστή δόμησης από άλλες πόλεις! Δεν χρειαζόταν να έχεις οικόπεδο για να χτίσεις το σπίτι που μετέφερες. Αρκούσε να σε… υποδεχθεί η ταράτσα μιας πολυκατοικίας! Και εκεί που μπορούσες να χτίζεις τρεις ή το πολύ τέσσερις ορόφους, ξαφνικά ξεφύτρωναν  πέντε και έξι κι ας μην ήταν σύμφωνο το… καπέλωμα με τους όρους δόμησης της πόλη μας. Οι όροφοι που έφθαναν εδώ με την προστασία των νόμων πρόσθεσαν ύψος στις πολυκατοικίες και στοίβαξαν περισσότερες οικογένειες μέσα σ’ ένα …κουτί! Κατέστρεψαν ακόμη και το ιστορικό κέντρο με άθλιες κατασκευές.  

Υπήρξαν αντιδράσεις!..

*  Πολλά γράφτηκαν εκείνο τον καιρό. Κάποιοι αντέδρασαν δυναμικά και τελικά κρίθηκε αντισυνταγματική η καθ’ ύψος επέκταση της πόλης και καταργήθηκε ο αμαρτωλός νόμος. Ποιοι και γιατί τον ψήφισαν δεν το μάθαμε. Θα άξιζε να καταγράψουμε τις πολυκατοικίες που έσπευσαν να ωφεληθούν από το… ευεργέτημα για να βγάλουμε και τα συμπεράσματά μας. Και εκείνοι που επέτρεψαν την εγκληματική ενέργεια και οι άλλοι που έσπευσαν να επωφεληθούν είναι συνεργοί. Πάντως, κατά τη δημοσίευση του νόμου υπήρχαν από κάτω ονόματα υπουργών. Θα’ πρεπε να μάθουμε ποιοι ήταν για να τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας που φρόντισαν να φέρουν …τόσο κοντά περισσότερες οικογένειες.

Ας τη χαιρόμαστε…

*  Τα Γιάννενα μέρα με τη μέρα θα γίνονται χειρότερα. Οι δρόμοι, όσοι έμειναν για την κυκλοφορία των οχημάτων, θα ασφυκτιούν. Τα ΜΜΜ θα ακινητοποιούνται και θα αργούν να φθάσουν στον προορισμό τους. Όσοι συνέργησαν στη δημιουργία  αυτού του μοντέλου έχουν εγκληματικές ευθύνες. Οι πεζοδρομήσεις αντί να δίνουν μια ανάσα ζωής θα χειροτερεύουν την κατάσταση, αφού οι υπόλοιποι δρόμοι θα μετατρέπονται σε… κόλαση. Και όσο η ποιότητα ζωής θα υποβαθμίζεται τόσο ο λίθος του αναθέματος θα πέφτει στα κεφάλια εκείνων που δημιούργησαν το πολεοδομικό έκτρωμα. Οι πύργοι της Βαβέλ θα είναι εδώ μπροστά μας για να μας θυμίζουν ότι σταθήκαμε αδιάφοροι και δεν τους εμποδίσαμε όταν τους βλέπαμε να υψώνονται προκλητικά για να κερδίσουν οι άπληστοι λίγα αργύρια παραπάνω.. Ας τα χαίρονται!
Θεανώ Βλάχου

Μετά την σύσκεψη τι;

*  Η ασφάλεια της παραμεθορίου αποτέλεσε το αντικείμενο ακόμη μιας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα, χωρίς όμως να υπάρξει κάτι χειροπιαστό, παρά μόνο η δέσμευση του νέου Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασ. Κικίλια ότι θα επισκεφθεί την περιοχή μας σύντομα για να έχει ιδία άποψη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά χωριά είναι γνωστά και του τα μετέφερε και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης που συμμετείχε στην σύσκεψη. Αλλά και μια ματιά στα αστυνομικά δελτία να ρίξει ο υπουργός θα διαπιστώσει ότι η κατάσταση στην παραμεθόριο έχει γίνει ανεξέλεγκτη, με την πάσης φύσεως εγκληματικότητα να ανθεί και τους εναπομείναντες κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση. Ας ελπίσουμε ότι δεν έγινε άλλη μια σύσκεψη για το… θεαθήναι!
Ε.

Γεμάτο «ζωγραφιές»!..

*  Αυτό το έρμο το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος μια ζωή… μουντζουρωμένο θα’ ναι, ποτέ εντελώς καθαρό! Η πρόσοψή του τόσα χρόνια έχει «ζωγραφιστεί» με ένα σωρό σχέδια και συνθήματα και αυτό μάλλον θα συμβαίνει για καιρό ακόμα. «Τέχνη μας το ξεζούμισμά σας», γράφει ένα σύνθημα στον τοίχο της ΤτΕ, ενώ δίπλα αναγράφεται ότι «βάνδαλος είναι ο πολιτισμός του κέρδους». Κι αυτός που μουντζουρώνει τα πάντα στο πέρασμά του πώς λέγεται άραγε;
K.A.

Βγαίνουν στους δρόμους!

*  Αν κυκλοφορήσει κανείς αυτή την περίοδο στους δρόμους της Ηπείρου, θα δει μπροστά του σκαντζόχοιρους, φίδια, χελώνες και σκιουράκια! Δυστυχώς πολλά σκοτωμένα από τις ρόδες των αυτοκινήτων, καθώς κυκλοφορούν  σε αφθονία στους δρόμους της περιοχής μας. Ειδικοί επισημαίνουν πως το ότι κυκλοφορούν σκαντζόχοιροι, φίδια, χελώνες κ.λπ. σε χώρους με κίνηση, σημαίνει ότι έχει ανατραπεί η ισορροπία της φύσης και εκμηδενίζονται οι βιότοποι, όπου θα έπρεπε να έβρισκαν καταφύγιο! Παίζει κι αυτό το ρόλο του…
H.M.

Πότε έγινε αυτό;

*  Έβγαλε φωνή μεγάλη ο Σόιμπλε για να τον ακούσουμε και εμείς αλλά και οι Ιταλοί που αναλαμβάνουν την Προεδρία της Ε.Ε. και σκέφτονται να αλλάξουν στάση και να ζητήσουν μέτρα ανάπτυξης! «Τηρείστε τους κανόνες που αποφασίσαμε όλοι μαζί», αναφώνησε ο Σόιμπλε! Πότε τους συναποφασίσαμε και δεν το καταλάβαμε; Αν έλεγε, να εφαρμόσουμε τα μέτρα που μας επέβαλε το Γερμανικό δίδυμο θα το αντιλαμβανόμαστε καλύτερα. Αλλά αποφάσεις από κοινού για ύφεση και λιτότητα δεν καταλάβαμε να πήραν τα κράτη-μέλη.  Εκτός κι αν ήταν δική τους η επιλογή  να αυτοκτονήσουν βυθίζοντας τους λαούς τους στην ανεργία…
MAT

Προχωρά η Μιχ. Αγγέλου…

*  Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες πεζοδρόμησης του άνω τμήματος της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, το οποίο έχει σκαφτεί πλέον εξ’ ολοκλήρου (φωτό). Το θέμα είναι να πέσει γρήγορα τσιμέντο και σε αυτό, όπως έγινε με το κομμάτι του δρόμου από το κτίριο της Περιφέρειας και ως τη διασταύρωση με την Βλαχλείδη, γιατί χώμα και σκόνη είναι ό,τι χειρότερο για την κίνηση στα παρακείμενα καταστήματα, που περιμένουν να δουλέψουν μέσα στον Ιούλιο, με τις θερινές εκπτώσεις.
Κ.Α.

Αυθαιρεσία...

*  Κάθε τόσο, είναι κλειστή η ράμπα της γωνίας Χρηστοβασίλη και Γερακάρη! Πότε οι οδηγοί αλλάζουν θέση με τους κάδους που τους τοποθετούν επάνω στη ράμπα για να βάλουν το αυτοκίνητό τους στον κενό χώρο και πότε «καβαλάνε» τα κολωνάκια και παρκάρουν επάνω στη ράμπα. Μητέρα με καροτσάκι εγκλωβίστηκε στο πεζοδρόμιο. Ούτε αριστερά, ούτε απέναντι! Έπρεπε να γυρίσει πίσω για να βρει κενό ανάμεσα στα αυτοκίνητα, να κατέβει στον πολυσύχναστο δρόμο για να  συνεχίσει. Περαστικός κάλεσε το 100 αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Τώρα που ο Δήμος υπέγραψε συμφωνία με την Τροχαία και οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί  ανέλαβαν καθήκοντα ας κυνηγήσουν τους παραβάτες για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πεζών και όλων των ΑμεΑ.
Θ.