ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Θα ξαναπάρουμε τη δόση;
•  Αγωνίζονται πάλι για να ξαναπάρουμε τη δόση μας! Αρκετά κράτησε η υστέρησή μας. Κάναμε για λίγο το νταή, λέγοντας ότι απεξαρτηθήκαμε και δεν τη χρειαζόμαστε αλλά τελικά και επιστολές στείλαμε -εκπέμποντας SΟS- και δια ζώσης συναντήσαμε όσους μισούσαμε στο παρελθόν και τελικά νιώθουμε και ευγνώμονες που πάνε να μας ξαναβάλουν στον ίδιο δρόμο. Αν πιστεύουμε ότι δεν θα μας ζητήσουν ανταλλάγματα μάλλον ξεγελάγαμε τον εαυτό μας. Τίποτε δεν μας δίνεται χωρίς αντάλλαγμα, είτε άμεσο είτε έμμεσο. Μέχρι να πατήσουμε γερά στα δικά μας πόδια έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και χρειάζεται πολλή δουλειά. Και πάνω απ’ όλα είναι ανάγκη να τελειώσουν τα κομματικά καμώματα.

Δεν άκουγε κανένας…
•  Ακούστηκαν τόσες και τόσες φωνές για εθνική συμφιλίωση απ’ την αρχή της κρίσης, αλλά καθένας τράβαγε το δικό του δρόμο με πρακτικές που εξυπηρετούσαν τις επιδιώξεις του. Η πίεση που ασκήθηκε στις κυβερνήσεις μετά το τέλος του 2009 ήταν πασίγνωστη. Αν όλοι τους στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλο δεν θα μας έβρισκαν τόσο ευάλωτους και τουλάχιστον εκείνο το πρώτο μνημόνιο που μας φόρεσε τις χειροπέδες και που υπογράφηκε χωρίς διαπραγμάτευση θα είχε άλλη εξέλιξη. Μετά απ’ αυτό η συνέχεια είναι γνωστή. Μας χόρευαν στο ταψί. Εκείνοι υπαγόρευαν και εμείς εκτελούσαμε. Εθνικό σχέδιο δράσης δεν συζητήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Κι αυτά θα τα πληρώσουμε και σήμερα και ποιος ξέρει για πόσο ακόμη.

Τις ευθύνες η ιστορία!..
•  Τις ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση θα τις αποδώσει η ιστορία! Πάντως, αν ήταν όλοι μαζί απ’ την αρχή θα είχαν πάρει καλύτερες αποφάσεις, θα αντιμετώπιζαν διαφορετικά τις απαιτήσεις των δανειστών και δεν θα φθάναμε μετά από πέντε χρόνια σε τέτοια υστέρηση εσόδων. Το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» δεν ξέρω αν περνάει από τη σκέψη εκείνων που διαχρονικά διαχειρίστηκαν την κατάσταση.  Το να μην ανταμώνει ο Σαμαράς με τον Τσίπρα και με κάθε ευκαιρία να καταγγέλλει ο Τσίπρας το Σαμαρά με σκληρές εκφράσεις πόσο μας ωφέλησε; Μήπως οι νέοι βρήκαν δουλειά; Μήπως το ανθρωπιστικό πρόβλημα μειώθηκε; Ή μήπως απαλλαγήκαμε από τις πιέσεις που μας ασκούνταν και μας ασκούνται και σήμερα;

Ποιος διοικεί;
•  Και εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις ποιος έχει το πάνω χέρι και ποιος, τελικά, διοικεί την Ευρώπη; Τα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα δέχονται εντολές από κάποιο κέντρο αποφάσεων ή παίρνουν ελεύθερα και δημοκρατικά τις αποφάσεις; Πάντως, δεν ακούσαμε πόσους τόκους πήρε κάθε κράτος χωριστά από τα δάνεια που λέγεται ότι μας έδωσαν. Μάθαμε ότι η Γερμανία εισέπραξε τα χρόνια της κρίσης 360.000.000 ευρώ τόκους από την Ελλάδα… Και αν σκύψουμε λίγο περισσότερο στις ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας που εξαρτώνται από τη στάση της Ρωσίας, μήπως οι ενεργειακοί θησαυροί της Ελλάδας που …συμπτωματικά τώρα αποκαλύπτονται κρύβουν κάτι; Δεν θα μας εκπλήξει αν λόγω χρεών υποθηκευτούν τα πλούτη μας.
Θεανώ Βλάχου

Τήρησε το έθιμο!..
•  Το τήρησε το έθιμο και φέτος ο Αλέκος Καχριμάνης, αποστέλλοντας στα ΜΜΕ ως ευχετήρια Πασχαλινή κάρτα μία παλιά θρησκευτική εικόνα (φωτό)! Αυτή τη φορά ο Περιφερειάρχης επέλεξε την εικόνα της Αναστάσεως από το Μουσείο που λειτουργεί στον πρώην Ναό του Αγίου Γεωργίου Κορυτσάς, στο οποίο φυλάσσονται κειμήλια από Ναούς και Μονές των περιοχών Ελμπασάν, Κορυτσάς, Μοσχοπόλεως και Ερσέκας. Μία μόνο μικρή… παρατήρηση έχει να κάνει η στήλη στον Περιφερειάρχη: Ευχετήριες κάρτες με τέτοια θέματα θα ήταν πιο ταιριαστές τυπωμένες στο χαρτί σαν τον παλιό καλό καιρό απ’ ότι σε ψηφιακή μορφή!
Κ.Α.

Κίνητρο για τον ΦΠΑ!
•  Αν δεν δώσουν κίνητρα στους φορολογούμενους, δεν θα κοπούν αποδείξεις και δεν θα εισπράξει το κράτος ΦΠΑ! Γιατί κανένας φορολογούμενος δεν θα απαιτήσει την απόδειξη από τους επαγγελματίες όταν πρόκειται να φορτωθεί επιπλέον και το ΦΠΑ! Αν αντί για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ σκεφτόταν να χαρίζουν σε κάθε φορολογούμενο ολόκληρο ή μισό από το ΦΠΑ των αποδείξεων που προσκόμιζε, τότε θα είχε κίνητρο για να τον απαιτήσει και έτσι δεν θα συνεργούσαν όλοι στη φοροδιαφυγή.
Θ.

Το Δημ. ΙΕΚ πρόσφερε...
•  Την δική του σφραγίδα και συμβολή, στο έργο της Ιεράς Μονής Παναγίας Ντουραχάνης καταθέτει το δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων, με τμήματά του. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Κομμωτικής Τέχνης πρόσφερε στα παιδάκια του Οικοτροφείου δώρα, κούρεμα και χτένισμα. Το Τμήμα Ζαχαροπλαστικής - Αρτοποιών πρόσφερε τρόφιμα και παρασκεύασαν κουλούρια για τα παιδιά του Οικοτροφείου, σε μία όμορφη διαδικασία που την απόλαυσαν όλοι. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Διευθυντή του ΙΕΚ Μιχάλη Αλεξίου, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους σπουδαστές, που παράλληλα με το εκπαιδευτικό έργο μοιράστηκαν στιγμές προσφοράς και αγάπης με τους ανθρώπους οι οποίοι επίσης προσφέρουν σημαντικό έργο και έχουν την ανάγκη μας.
Β. Στ.

Τεστ συγγένειας…
•  Αν κάνουμε test DNA σ’ αυτούς που τοποθετούνται ως Γεν. Γραμματείς στα υπουργεία ή ως σύμβουλοι των υπουργών, ακόμη και ως διοικητές οργανισμών και λοιπών θέσεων ευθύνης, πιστεύουμε ότι θα βρούμε πρώτα σχέσεις συγγένειας εξ αίματος και μετά ιδεολογικής ταύτισης με τα στελέχη της κυβέρνησης. Όλοι τους γίνονται μια μεγάλη παρέα που θα συμπεριλάβει και όσους φρόντισαν έγκαιρα να δηλώσουν υπακοή στις αρχές της νέας τάξης πραγμάτων… Οι άλλοι, οι άξιοι και με τα πολλά προσόντα ας περιμένουν στην ουρά μήπως και ξεφύγει καμία θέση για να την καταλάβουν όσοι πιστεύουν ακόμη στις αξιοκρατικές επιλογές. Μία από τα ίδια έχουμε πάλι. Απλά, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς…
ΜΑΤ

Τραπεζάκια… άδεια!

•  Οι πιο… τολμηροί ιδιοκτήτες καφετεριών ανά τα Γιάννενα έβγαλαν τραπεζάκια έξω, προφανώς κοιτώντας το ημερολόγιο! Έλα όμως που ο καιρός προσπαθεί να μας… μπερδέψει. Επιμένει να μην το γυρίζεις την άνοιξη και χθες θύμιζε πιο πολύ χειμώνα παρά Απρίλιο. Έτσι, τα τραπεζάκια έμειναν… άδεια (φωτό), μετρώντας κι αυτά μέρες ώσπου να δουν τον ήλιο! Υπομονή, πού θα πάει…
Κ.Α.

Όχι άλλη λάσπη και σκόνη!
•  Διαμαρτύρονται, αγανακτούν κι έχουν απόλυτο δίκιο οι κάτοικοι της περιοχής Αγίας Μαρίνας, για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της. Όπως ανέφεραν χθες στη στήλη, η Πλατεία Νεομάρτυρος Ιωάννου και οι οδοί Σόλωνος και Κονίτσης σκάφθηκαν απ’ τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου να περάσουν σωλήνες ύδρευσης και ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί. Έτσι, οι περίοικοι υποφέρουν πότε από τη λάσπη και πότε από τη σκόνη, ανάλογα με τον καιρό. Εννοείται ότι έχουν ενοχλήσει πολλές φορές τον Δήμο, όμως δεν έγινε τίποτε! Όσο για τον εργολάβο, αυτός τους είπε ότι οι σπιτώσεις δεν έφτασαν για πλήρη αποκατάσταση των δρόμων! Προφανώς οι αρμόδιοι δεν σκέφθηκαν να κάνουν λιγότερα έργα αλλά ολοκληρωμένα, αντί για πιο πολλά που μένουν στη μέση!..
Α.