ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Απολαμβάνοντας την εξουσία…
•  Σύζυγοι, σύντροφοι, αδέλφια, ξαδέλφια και λοιποί συγγενείς σπεύδουν να καταλάβουν μια θέση στην εξουσία. Δεν τους αρκεί, είπαν, που  έχουν στα χέρια τους τη διακυβέρνηση. Χρειάζονται και την εξουσία!  Και αυτή θα μπορούν να την απολαμβάνουν ανενόχλητοι όταν τοποθετήσουν σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε κυβερνητικό πόστο, σε κάθε οργανισμό  τους «δικούς τους»! Κάπως έτσι λειτούργησε και το πάλαι ποτέ πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ. Και επειδή τουλάχιστον το 30% του κόμματος που κυβερνά προέρχεται από στελέχη που χαλουχήθηκαν σ’ εκείνες τις αρχές που για να επιτύχουν τον απόλυτο έλεγχο έπρεπε πρώτα να κομματικοποιήσουν το κράτος και να κρατικοποιήσουν το κόμμα επαναλαμβάνουν και πάλι  τις ίδιες μεθόδους.

Ποιος ο ισχυρότερος;
•  Τελικά, ποιος θα επιβάλει σε ποιον τις δικές του αρχές; Να υποθέσουμε ότι ο πυρήνας του 4% θα μπορέσει να εφαρμόσει τις αρχές της αξιοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της εργατικότητας, της συλλογικότητας και των λοιπών θεωρητικών απόψεων ή θα υποκύψουν στις συνήθεις πρακτικές με τις οποίες είναι απόλυτα εξοικειωμένο το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που αργά ή γρήγορα θα επιδιώξουν να πάρουν μεράδι της εξουσίας; Γιατί, δεν ήταν μόνο οι σπατάλες των δημοσίων πόρων με τις οποίες εξοικειώθηκαν όσοι κατά το παρελθόν πατούσαν το κατώφλι της εξουσίας, αλλά έσερναν μαζί τους και τη διάλυση κάθε δημόσιας υπηρεσίας που λειτουργούσε χωρίς ελέγχους και χωρίς αξιολόγηση του παρεχόμενου έργου.

Σε πρώτο πλάνο…
•  Έγινε από την πρώτη ώρα λόγος για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις! Σε όλες τις συναντήσεις του Βαρουφάκη με τους φορείς η λέξη μεταρρύθμιση ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών. Αλλά εμείς ακούμε μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις δεν βλέπουμε. Να θέλουν πρώτα έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα και μετά θα αποφασίσουν να βάλουν χέρι στα κακώς κείμενα αυτού του τόπου; Αν πράγματι ξέρουν ποια είναι αυτά τα κακώς κείμενα γιατί δεν προχωράνε άμεσα στις αλλαγές; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν αυτά που όλοι οι πολιτισμένοι λαοί απολαμβάνουν από χρόνια και να βρουν αντίθετους τους θεσμούς; Αν ξεμπλοκάρουν τη δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης, τη γραφειοκρατία ή τη διαφθορά λέτε να τους επιπλήξει ο Σόιμπλε;

Άλλο μεταρρύθμιση…
•  Όλοι γνωρίζουν ότι μεταρρυθμίζω σημαίνει ότι αλλάζω μία κατάσταση προς το καλύτερο. Όμως, η αυθαίρετη επιστροφή σε προηγούμενες πρακτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν δεν μπορεί να θεωρούνται μεταρρυθμίσεις. Γιατί οι αλλαγές του υπουργού  Παιδείας, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και συναίνεση, τόσο για την επαναφορά του Ασύλου που ξέρουμε πώς λειτούργησε, όσο και για την κατάργηση της αξιολόγησης αλλά και  για τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων, σημαίνουν απορρύθμιση και επαναφορά μεθόδων που απέτυχαν. Κι αν ο κάθε υπουργός Παιδείας αποφασίζει και διατάζει, τότε αυτό το ράβε - ξήλωνε μόνο πρόοδο δεν θα φέρει…
Θεανώ Βλάχου

Μια διαρροή νερού…
•  Καλές και πολύ χρήσιμες οι ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στα Γιάννενα το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τη σωστή διαχείριση του αστικού νερού και μιας που εμπλέκεται και η ΔΕΥΑΙ, ας συμβάλλει και η στήλη στο έργο της με την εξής επισήμανση: Στην επόμενη γέφυρα μετά το Θυρόφραγμα στο τμήμα Ιωαννίνων – Περάματος, αγωγός ύδρευσης παρουσιάζει μεγάλες απώλειες νερού (η διαρροή διακρίνεται στη φωτό κάτω ακριβώς από τη γέφυρα)! Ας ξεκινήσει λοιπόν η ορθολογική διαχείριση του νερού με την επιδιόρθωση της συγκεκριμένης βλάβης…
Κ.Α.

Zητείται μισθωτής!..
•  Κρίσιμη μέρα η σημερινή για το μέλλον της «Όασης», αφού θα διεξαχθεί από τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ ο επαναληπτικός διαγωνισμός με στόχο τη μίσθωση του χώρου από ιδιώτη επιχειρηματία. Αυτή τη φορά είναι έξι οι επιχειρήσεις που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την «Όαση» και, αν κι αυτός ο διαγωνισμός πέσει στο… κενό, τότε η ΔΗΑΝΕΤΑΙ θα επανεξετάσει τους όρους του. Εννοείται ότι το μηνιαίο μίσθωμα που ζητά ο Δήμος παραμένει στα 7.000 ευρώ, οπότε να δούμε ποιος… τολμηρός θα βρεθεί, αν φυσικά βρεθεί!
Κ.Α.
Οι δημοσιοσχετίστες…
•  Κάποιοι καταναλώνουν τον χρόνο τους μόνο στις δημόσιες σχέσεις! Ουσιαστική δουλειά γιοκ. Ανάμεσά τους και ο Γιάνης Βαρουφάκης! Δεν βάζει κ...ο σε καρέκλα. Λείπει από το γραφείο του πάνω από ένα μήνα. Μέχρι και τη Λαγκάρντ συνάντησε τη μέρα του Πάσχα των καθολικών.  Να δουλεύει μέσω e-mail ή άφησε άλλους στο πόστο του να διαχειρίζονται τις επείγουσες υποθέσεις του υπουργείου του; Διαλέξεις από δω, συνεντεύξεις από εκεί, συγκεκριμένη δουλειά δεν φαίνεται στον ορίζοντα… Σε καλό να του βγει και εκείνου και  εμάς. Μεταρρύθμιση ούτε μία στην πράξη. Όλες περιγράφονται σε στυλ... δημιουργικής ασάφειας!
Θ.
Κατά περίπτωση…
• Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν ως χουντικές μεθόδους και πραξικοπήματα τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) όταν αυτές υπογράφονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και τώρα, που μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο επέβαλλαν ήδη δύο φορές με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο τις εντολές τους αυτές χαρακτηρίζονται  ως αναγκαίες ενέργειες… Βγάλτε συμπέρασμα.
ΜΑΤ

«Φαεινές» ιδέες...
•  Μας έχει... καραφλιάσει ο «τσάρος» της Οικονομίας κυρ-ΓιάΝης με τις προχειρότητές του για τον έλεγχο των καταστημάτων που δεν εκδίδουν αποδείξεις για τα πωλούμενα είδη ή τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Θα καθιερώσει, λέει, τους πελάτες με τις κρυφές κάμερες και τα μικρόφωνα, που θα παρακολουθούν τους χειριστές των ταμειακών μηχανών στα καταστήματα αν για τα εισπραττόμενα ποσά θα δίδουν στον πελάτη και την ανάλογη απόδειξη. Και αυτό θα το αναθέσει σε νοικοκυρές, σε φοιτητές και σε τουρίστες ορισμένου χρόνου! Αυτά τα άτομα θα παραμένουν ολημερίς και ολονυκτίς στο ίδιο κατάστημα ή θα είναι περαστικοί; Ιδού η απορία!..
Ι.Κ.