ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Από αρχαιοτάτων χρόνων…
•  Πολύ παλιά οι άνδρες, τριών γενεών, έμπαιναν στο χορό και ανταγωνίζονταν για το ποια  γενιά είναι η  καλύτερη. Εμείς, έλεγαν οι νεώτεροι, θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι από εσάς! Το πετύχαιναν ή όχι δεν το υπογράφουμε. Και τώρα, μπροστά στις τρόικες και τα μνημόνια ανταγωνίστηκαν και οι πολιτικές δυνάμεις για το ποιος θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση. Από το Ζάππειο έστελνε τα μηνύματά του ο Σαμαράς όταν ήταν έξω από το χορό. Προειδοποιούσε τότε τους κυβερνώντες ότι με τις αποφάσεις τους θα μας βάλουν σε έναν φαύλο κύκλο εφαρμόζοντας υφεσιακά μέτρα που θα οδηγούσαν στα λουκέτα. Αυτά έγιναν, γιατί κανένας δεν άκουσε εκείνη τη φωνή, το κατρακύλισμα ξεκίνησε από το τέλος του 2009 και φθάσαμε στις αρχές του 2015 περνώντας από χίλια κύματα…

Mια ελπιδοφόρα αρχή!
•  Και τούτοι που μας κυβερνούν σήμερα το ίδιο βροντοφώναζαν. Εμείς θα είμαστε καλύτεροι από τους προκατόχους μας. Πόσο καλύτεροι; Ιδού η απορία. Και όσο αναπτύσσονταν ο μύθος περί καλύτερης διαχείρισης της κατάστασης ο λαός για μια φορά ακόμη ακολούθησε το ρεύμα για  ακόμη καλύτερες μέρες. Και βιώσαμε στην πράξη και το πρώτη φορά αριστερά και το πρώτη φορά διαπραγματευόμαστε σκληρά! Δηλαδή, αν δεν γινόταν αυτού του είδους η σκληρή διαπραγμάτευση πόσο χειρότερη συμφωνία θα μας έφερναν; Γιατί μετά από πέντε μήνες αντιστασιακών πρακτικών το αποτέλεσμα μας κόβει την ανάσα. Ίσως γλιτώσουμε, την τελευταία ώρα, τα χειρότερα. Αλλά αυτά που μας υποσχέθηκαν δεν έχουν σχέση με αυτά που φαίνεται ότι θα μας επιβάλουν.

Εμείς τους πιστέψαμε…
• Εμείς για μια φορά ακόμη αποδειχθήκαμε ευκολόπιστοι. Για να τους φέρουμε στην εξουσία διώξαμε και τους γερμανοτσολιάδες και τους προδότες και εκείνους που διαπραγματεύονταν στα τέσσερα! Επιλέξαμε τα παλικάρια που θα αγωνίζονταν σκληρά για να μας απαλλάξουν και από τα μνημόνια και από τους ελέγχους της τρόικας αλλά και από την αυταρχική Μέρκελ που έκανε βόλτα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με το Σαμαρά. Οι καινούργιοι νοικοκυραίοι δεν την φέρνουν εδώ αλλά τους ξεναγεί εκείνη στα κατατόπια της. Χαμόγελα, πειράγματα, αστειάκια αλλά εκτός του πατρίου εδάφους! Και οι σημερινοί σκληροί διαπραγματευτές κράτησαν τους ευρωπαίους σε αναμονή πέντε μηνών. Τους παραπλανήσαν με τις ασάφειές μας ενώ οι τελικές προτάσεις τους είναι οι χειρότερες.

Κρίσιμη η κατάσταση!
•  Ενώ ο λογαριασμός οκταπλασιάστηκε, ζητούν την κατανόηση των πολιτών με τη δικαιολογία ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση. Και πότε δεν ήταν κρίσιμη; Αυτοί πότε σεβάστηκαν την κρισιμότητα προηγούμενων εποχών και πότε ψήφισαν έστω  και ένα νόμο ακόμη κι αν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση; Η άρνησή τους θα τους ακολουθεί και θα τους στοιχειώνει. Τώρα έχουν δίπλα τους όλα τα ελληνικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα για να τους στηρίξουν. Ακόμη και εκλογές προκάλεσαν με τη μη ψήφιση Προέδρου, κάτι που συμβαίνει μόνο εδώ και στην Αλβανία, για να μην αφήσουν να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση και να βγούμε από το μνημόνιο. Η βιασύνη τους παραμένει  ανεξήγητη….
Θεανώ Βλάχου

Επικίνδυνο ψάρι…
•  Ένα ανησυχητικό μήνυμα για την κατάσταση και το μέλλον των θαλασσών μας έβγαλαν τα δίχτυα ψαρά στον Παντοκράτορα της Πρέβεζας! Σ’ αυτά πιάστηκε ένας λαγοκέφαλος, θανατηφόρο είδος ψαριού που τελευταία εμφανίστηκε και στα νερά του Ιονίου. Το εν λόγω ψάρι πρωτοεμφανίστηκε πριν κάποια χρόνια στα νερά της Ρόδου και καθώς η θερμοκρασία της θάλασσας ανεβαίνει έφτασε και στα μέρη μας. Μη φοβάστε, δεν τσιμπάει! Απλά δεν πρέπει να το τρώει κανείς γιατί έχει μία τοξική ουσία στο κρέας του που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα!..
Κ.Α.

Κακώς έμεινε έξω το ΤΕΕ!
•  Οι εκπρόσωποι όλων σχεδόν των εμπλεκόμενων φορέων συμμετείχαν στην προχθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας με θέμα την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας. Σχεδόν όλοι, γιατί απουσίαζε… πανηγυρικά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, το οποίο είχε εξάλλου προτείνει τη σύσταση ενός κοινού φορέα που θα «τρέξει» τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου! Κακώς δεν προσκλήθηκε το ΤΕΕ στη σύσκεψη και δεν συμπεριελήφθη στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε. Κι έχει δίκιο ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χρήστος Παπαβρανούσης να… πνέει τα μένεα, όπως μάθαμε, για την «έξωση» αυτή!
Κ.Α.
Σοκαριστικά στοιχεία!..
•  Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία έρευνας που παρουσίασαν χθες οι υπεύθυνοι του ΚΕ­ΘΕΑ Ήπειρος σχετικά με τους χρήστες ουσιών. Στα 15,5 χρόνια τους ξεκινούν τη χρήση οι πολίτες που χτυπούν την πόρτα κάποιου απ’ τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του Κέντρου στην Ήπειρο, δοκιμάζουν πρώτα κάνναβη και στην πορεία της ζωής τους έρχεται, για τους 6 στους 10, η ηρωίνη! Αυτή είναι δυστυχώς μια πλευρά της πραγματικότητας σήμερα στην κοινωνία μας σχετικά με τις εξαρτήσεις…
Κ.Α.
Έτσι εξηγείται…
•  Το να λέει σήμερα ο Παν. Ρουμελιώτης -εκπρόσωπός μας τότε στο ΔΝΤ- ότι υπήρχαν στελέχη του Ταμείου που προέβλεψαν ότι το πρόγραμμα ήταν λάθος δεν τον απαλλάσσει των ευθυνών του! Η κοινωνία, έλεγαν τότε, θα γινόταν φτωχότερη και τα προβλήματα από την εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις απ’ αυτές που υποτίθεται ότι θα θεράπευαν. Και γιατί δεν μίλησε τότε; Τι σόι εκπρόσωπός μας ήταν; Μόνο για τον παχυλό μισθό ενδιαφερόταν; Εκτός κι αν προειδοποίησε τον Παπανδρέου αλλά εκείνος τον αγνόησε…. Πάντως, τώρα πήρε και μια θεσούλα Διευθυντού στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Έτσι εξηγείται ο υπερβάλλον ζήλος του στην επιτροπή της Βουλής.
Θ.

Η ώρα της αλήθειας!..
•  Για να μη μας πέσει βαριά και μας πλακώσει η νέα συμφωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός μας παρήγγειλε από τις Βρυξέλλες, με σύντομη δήλωσή του, ότι «για πρώτη φορά η συμφωνία έχει βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια» και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά τα βάρη δεν πηγαίνουν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους»! Έκανε τη δήλωση με αμηχανία και αποχώρησε… Δεν δέχθηκε να απαντήσει σε καμία ερώτηση.  Όμως, όταν ακούσαμε με ποιους φόρους θα επιβαρυνθούμε και πόσες νέες εισφορές θα καταβάλλουμε μόνο ζήτω στον Τσίπρα δεν φωνάξαμε… Όσες επικοινωνιακές εμπειρίες κι αν έχει η ώρα της αλήθειας έφθασε!
ΜΑΤ

Το 2ο ΓΕΛ εντός έδρας!

•  Τα υπόλοιπα σχολεία ανέβασαν τις παραστάσεις τους στο Καμπέρειο, ενώ το 2ο Γενικό Λύκειο μετά το «επεισόδιο» της περασμένης εβδομάδας με το ΔΗΠΕΘΕ, παρουσίασε τελικά επί διήμερο την κωμωδία «Τζένυ – Τζένυ» στην ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεών του και όλα καλώς καμωμένα! Εξάλλου, στην τέχνη δεν «χωρούν» τσακωμοί και αντιπαραθέσεις. Κανονικά αυτή ηρεμεί τα πνεύματα, δεν τα οξύνει. Για την ιστορία, η παράσταση του 2ου ΓΕΛ (φωτό) ήταν εξαιρετική!
Κ.Α.