ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πριν τη μεγάλη απόφαση…
•  Μπράβο στην κυβέρνηση! Παρά λίγο να τα καταφέρει! Το βροντοφώναζε ο στενός περίγυρος  του Μαξίμου, το κατάπιναν και κάποιοι άλλοι κι ας είχαν διαφορετική άποψη. Με μια φωνή μας ενημέρωναν ότι με τη δική τους  πρόταση  δεν θα κόβονταν μισθοί και συντάξεις. Οι κόκκινες γραμμές δεν έγιναν ούτε πράσινες ούτε ροζ. Παρέμεναν κόκκινες. Τώρα, αν απ’ αυτές τις αποδοχές δίναμε, όπως συμφώνησαν, μεγαλύτερη εισφορά στον ΕΟΠΥΥ και στις επικουρικές, αν χάναμε μέρος του εισοδήματός μας από την αύξηση του ΦΠΑ, ακόμη και στα τρόφιμα, αν η εισφορά αλληλεγγύης δεν μειώνονταν κατά 30% αλλά την παρακρατούσαν στο ακέραιο, αν ο ΕΝΦΙΑ συνέχιζε να απαιτεί μέρος των πενιχρών μας εισοδημάτων τότε  τι θα άφηναν στα χέρια μας; Όλα αυτά είχαν την υπογραφή του Τσίπρα.

Αυτό το υπολόγισαν;
•  Τους βλέπαμε να αγωνίζονται για να προστατεύσουν τις αποδοχές όσων εργάζονται στο στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ! Καμία απόλυση στο Δημόσιο βροντοφώναζαν. Μάλιστα, πρόλαβαν να δώσουν και αυξήσεις στους εργαζομένους στη ΔΕΗ ονομάζοντας την αύξηση επίδομα τροφής! Ίσως με αυτό τον τρόπο ξεχρέωναν κάποια γραμμάτια. Τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα πόσο τους προστάτευσαν; Δεν είναι περίεργο που δεν δείχνουν καμία μέριμνα για το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού τομέα; Αυτοί δεν είναι πολίτες αυτής της χώρας; Χωρίς εργασία πώς θα αποκαταστήσουν την αξιοπρέπειά τους; Κι αν κάνουν ότι δεν βλέπουν τα καινούργια λουκέτα και την αύξηση των ανέργων τότε οι πρακτικές τους είναι επιλεκτικές και υπηρετούν ένα διογκωμένο κράτος.

Εμμονή οι φόροι!..
•  Επέμεναν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη φοροκαταιγίδα αλλά απέφευγαν να προτείνουν  τρόπους για  την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα! Αυτό δεν τους απασχόλησε καθόλου.  Κάποιες δηλώσεις του Γιουνκέρ και μετά η σιωπή. Το περίεργο είναι ότι ούτε οι δικοί μας το έβαζαν ως  προϋπόθεση στις διαπραγματεύσεις. Στην ελληνική πρόταση σε κανένα σημείο δεν περιγράφονταν μια οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρακτική! Η νέα φοροκαταιγίδα στην οποία συναίνεσαν και που δεν ξέρουμε ούτε πού θα μας οδηγούσε, ούτε για πόσο θα κρατούσε ο νέος εφιάλτης μας είχε την υπογραφή Τσίπρα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που θα άντεχαν τον πόλεμο των φόρων;  Αυτό δεν ανησυχούσε εκείνους που υπέγραψαν την πρόταση των 8 δις; Στα 500 επιπλέον εκατομμύρια σκόνταψαν;

Πανευρωπαϊκή πρακτική…
•  Η μείωση των θέσεων εργασίας είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Όμως δεν ακούσαμε ούτε μία κουβέντα  ούτε από τον Σόιμπλε, που κόβει και ράβει η γλώσσα του, ούτε από τα  όργανα της Ε.Ε! Δεν ξέρω ποιες συζητήσεις γίνονταν στο Eυρωκοινοβούλιο και πώς θα αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Αν κάθε μέρα χάνονται πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και φθάνουν εδώ χιλιάδες πρόσφυγες ψάχνοντας για εργασία, τότε η κατάσταση θα χειροτερεύει ενώ οι εκπρόσωποι των χωρών, μαζί και ο δικός μας, εξακολουθούσαν να ανταλλάσσουν ασπασμούς, να κάνουν αστειάκια και να φωτογραφίζονται χωρίς να ασχολούνται με τα μεγάλα και σοβαρά θέματα…
Θεανώ Βλάχου

Ποδηλάτες, προσοχή!
•  Καλοί και συμπαθητικοί οι ποδηλάτες που κυκλοφορούν καθημερινά στα Γιάννενα, όμως ορισμένοι απ’ αυτούς πρέπει να προσέχουν λίγο παραπάνω! Αναγνώστρια της στήλης παραπονέθηκε πως πρόσφατα, αν η ίδια δεν ήταν προσεκτική, θα την είχε χτυπήσει ποδήλατο, το οποίο πέρασε ξυστά δίπλα της κινούμενο αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας! «Ας κάνουν ό,τι θέλουν, όμως τουλάχιστον ας βάλουν ένα κουδούνι να προειδοποιούν τους πεζούς και φωτάκια για να τους βλέπουν τα βράδια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μία επισήμανση και από τη στήλη: Οι ποδηλάτες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες κυκλοφορίας (στάση σε φανάρια και διαβάσεις πεζών, όχι καβάλημα πεζοδρομίων  κ.λ.π.)! Και το ποδήλατο όχημα είναι!..
Κ.Α.

Σε τι διαφωνεί;
•  Την δική του απάντηση γιατί δεν συμπεριελήφθη σε εκείνους τους Πρυτάνεις, που με κοινή ανακοίνωσή τους έκαναν έκκληση για συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή, απευθυνόμενοι τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους, έδωσε με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Γ. Καψάλης. Κατά τον ίδιο σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές ο Πρύτανης οφείλει «να ενώνει, να συμφιλιώνει, να κατανοεί και να σέβεται την άποψη και τη βούληση όλων των μελών του Πανεπιστημίου…». Απολύτως σεβαστή η άποψή του, αλλά να σημειωθεί ότι το κείμενο των 13 Πρυτάνεων της χώρας αναφερόταν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία της χώρας μας και πως θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθεί, ενώ ταυτόχρονα μιλούσε για προάσπιση της ενότητας. Σε ποια σημεία ακριβώς διαφωνεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου μας; Ας το κάνει πιο λιανά ο κ. Καψάλης...
Ε.
Μας… μπέρδεψε!
•  Τελικά μας… μπέρδεψε ο Θωμάς Μπέγκας. Στην επίσημη εκδήλωση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα τοποθετήθηκε ξεκάθαρα σχεδόν υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη. Δύο ημέρες μετά κάπως αναδιπλώθηκε, κάνοντας –διπλωματικά- λόγο για ανάγκη ακύρωσης του δημοψηφίσματος και για αποφυγή της πόλωσης στην κοινωνία! Τελικά είναι υπέρ του ναι ή του όχι; Μάλλον δεν πρόκειται να λάβουμε απάντηση και πιθανώς θα είναι ο μόνος που δεν θα ξεκαθαρίσει τη θέση του!
Κ.Α.

Οι αστυνομικοί ξέρουν…
•  Οι αστυνομικοί σ’ αυτήν εδώ τη χώρα και κρίση έχουν και άποψη για τα πράγματα, την οποία προφανώς και θα εκφράσουν την ερχόμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα, όπως ο καθένας νομίζει. Οπότε, δεν χρειάζονται έγγραφες… «παραινέσεις» εκ μέρους της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ ώστε να μην εκδηλώνονται υπέρ του ναι ή του όχι! Στο 2015 ζούμε, όχι σε εποχές όπου περνούσαν έμμεσες απειλές και προειδοποιήσεις!
Α.
Χωρισμένοι στα δυο!
•  Τελικά αυτοί που αποφάσισαν να προκηρύξουν ένα δημοψήφισμα, χωρίς ουσιαστικά αντικείμενο, μπορεί να τα… θαλάσσωσαν στις διαπραγματεύσεις, αλλά κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να διχάσουν τους πολίτες και να τους χωρίσουν σε δυο στρατόπεδα. Και στα Γιάννενα αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» και υπέρ του «όχι» πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, λίγα 24ωρα πριν κληθούν οι πολίτες να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας (γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να ερμηνευθεί το εν λόγω δημοψήφισμα). Η εκστρατεία ενημέρωσης των δυο πλευρών μικρή και μέσα σ’ ένα πρωτόγνωρα δυσμενές κλίμα, με κλειστές τράπεζες και εντελώς παγωμένη οικονομία. Εν αναμονή του αποτελέσματος λοιπόν την Κυριακή, για να δούμε πώς ερμήνευσαν και οι πολίτες το εν λόγω δημοψήφισμα…
Ε.

Λαμπόγυαλο…

•  Γραφείο στην οδό Φώτου Τζαβέλλα πήγε ν’ ανοίξει η οργάνωση «Ελλήνων Συνέλευσις» του Αρτέμη Σώρρα, γνωστού απ’ την πρότασή του να… σώσει την Ελλάδα από τη χρεωκοπία δίνοντάς της 600 δις ευρώ! Κι ενώ το γραφείο ήταν έτοιμο, πέρασαν χθες το μεσημέρι αντεξουσιαστές και το έκαναν… λαμπόγυαλο (φωτό)! Έσπασαν τζαμαρίες, αναποδογύρισαν έπιπλα, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους. Δεν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί με την άποψη του άλλου, πρέπει τουλάχιστον να τη σέβεται! Αυτό σημαίνει Δημοκρατία!
Α.