ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Βαρύτατο φορτίο…

*  Οι θεσμοί δεν αντέδρασαν ποτέ για το μεγάλο αριθμό των Ελλήνων βουλευτών που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους μιας χρεοκοπημένης χώρας; Κάποιος οικονομολόγος δήλωσε δημόσια ότι το κόστος του κάθε ενός φθάνει τις 600.000 ευρώ το χρόνο. Γιατί μέσα στις γνωστές αποδοχές τους, για τις οποίες αποφασίζουν μόνοι τους είναι πάμπολλες άλλες οι επιβαρύνσεις μας. Όπως οι αποζημιώσεις τους για τις επιτροπές της Βουλής, οι μισθοί μετακλητών υπαλλήλων στα γραφεία τους, αστυνομικοί στη φύλαξή τους, σύμβουλοι, επίδομα στέγης για τους βουλευτές της περιφέρειας, αεροπορικά εισιτήρια, δωρεάν μετακινήσεις στις συγκοινωνίες και τα διόδια, παραχώρηση και συντήρηση αυτοκινήτου, ασφάλιστρα στο επαγγελματικό τους ταμείο και πολλά άλλα…

Εκείνοι αποφασίζουν!

* Οι βουλευτές αποφασίζουν και για τις περικοπές στις δικές μας αποδοχές αλλά και για τη διατήρηση των προκλητικών τους προνομίων. Αντί να ξεκινήσουν από πάνω προς τα κάτω το συμμάζεμα της σπατάλης των οικονομικών μεγεθών, αυτοί προτίμησαν τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις! Η περίεργη συντεχνιακή σιωπή από όλες τις πτέρυγες της Βουλής για τα δικά τους συμφέροντα είναι ιδιαίτερα προκλητική τούτη την ώρα που ο συνταξιούχος παίρνει από τη σύνταξή του 120 ευρώ για να βγάλει τις υποχρεώσεις 15 ημερών. Και όταν ακούμε ότι τα πρώτα χρήματα που εκταμιεύτηκαν ήταν οι αποδοχές βουλευτών εν ενεργεία και συνταξιούχων αλλά και κάποιων άλλων προνομιούχων, που το κράτησαν μυστικό, αγανακτούμε περισσότερο…

Ό,τι περίσσεψε…

*  Πρώτα ταχτοποίησαν τα δικά τους χρήματα και μετά έψαχναν να συμπληρώσουν μισθούς και συντάξεις των μη προνομιούχων Ελλήνων! Αλλά προς το τέλος σκόνταψαν αφού δεν βρήκαν πόρους για να τους ικανοποιήσουν όλους. Πήραν από το ένα ταμείο και συμπλήρωσαν στο άλλο και κάποια στιγμή σήκωσαν τα χέρια αφού δεν έφθαναν τα χρήματα για όλους! Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις κατέθεσαν τις μισές συντάξεις και τώρα ψάχνουν να βρουν από πού θα πληρώσουν το 15/θήμερο των δημοσίων υπάλληλων και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα! Όσο για τα προνοιακά επιδόματα, το δήλωσαν χωρίς να κοκκινίζουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να υποστηρίξουν τους πιο αδύναμους… Βρήκαν όμως με μεγάλη ευκολία τα 120.000.000 ευρώ για να κάνουν το ασαφές δημοψήφισμα.

Σπατάλης συνέχεια!..

*  Υπολόγισαν πόσο κόστισαν τα Γιούρογκρουπ και οι Σύνοδοι Κορυφής το πρώτο εξάμηνο του 2015; Πόσοι μετακινήθηκαν αυτό τον καιρό από τις χώρες τους για να συζητούν χωρίς να δίνουν λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα; Τώρα θα μετακινήσουν τους ηγέτες και των 28 χωρών της Ε.Ε. για να βρουν, αν τελικά βρουν, τη λύση. Τα ευρώ σκορπίζονται σαν τα πλατανόφυλλα, ενώ η λύση φαίνεται όλο και πιο μακρινή. Ούτε σε 48 ούτε σε 108 ώρες δεν θα είναι ορατή. Η αγορά πάγωσε, οι υποχρεώσεις των πολιτών αναβάλλονται επ’ αόριστον και ο πρωθυπουργός πήγε στη Σύνοδο Κορυφής καταχαρούμενος, ενώ οι άλλοι τον κοίταζαν σοβαροί και προβληματισμένοι.

Θεανώ Βλάχου

Ασπρίζουν τα πλατάνια!

*  Αυτή η στήλη συνηθίζει να επισημαίνει λάθη ή παραλείψεις του Δήμου Ιωαννιτών που έχουν να κάνουν με θέματα όπως η εικόνα της πόλης, η καθαριότητα ή το πράσινο, όμως και τα θετικά, όταν εντοπίζει, τα λέει! Για παράδειγμα, το κλασικό ασβέστωμα των πλατάνων στην Παραλίμνιο που κάνει ο Δήμος αυτές τις ημέρες είναι μια καλή πρωτοβουλία που βελτιώνει την εικόνα της περιοχής και δείχνει ένα νοικοκύρεμα, ειδικά τώρα που συνεργεία έκοψαν και τα χόρτα κατά μήκος του Κάστρου! Άργησε βέβαια να γίνει αυτό, αλλά δεν το επέτρεπε και ο καιρός! Πάντα τέτοια…

Κ.Α.

Τώρα λόγω έλλειψης χρημάτων…

*  Τελευταία ημέρα σήμερα που ισχύει ο δακτύλιος στην Αθήνα (το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων, μονά – ζυγά) κι έτσι από την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα αυτοκίνητα θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της πρωτεύουσας, χωρίς περιορισμούς. Η είδηση αφορά και πολλούς Ηπειρώτες που ταξιδεύουν συχνά με το Ι.Χ. στην Αθήνα και οι απαγορεύσεις που ίσχυαν για την κυκλοφορία, τους δημιουργούσαν μια επιπλέον ταλαιπωρία. Βέβαια, τώρα που είναι ελεύθερη η κυκλοφορία, δεν υπάρχουν λεφτά για μετακινήσεις με Ι.Χ., λόγω βενζίνης. Σημεία των χαλεπών καιρών που ζούμε…

Ε.

Ανοιχτή όλη μέρα…

*  Με πλήρες ωράριο λειτουργεί όλο το καλοκαίρι και τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης! Δηλαδή, είναι ανοιχτός 8 το πρωί με 8 το βράδυ κι αυτό γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης. Μείον για τη Δωδώνη το γεγονός ότι δεν λειτουργεί το εκθετήριο του χώρου, όπου διατίθενται προς πώληση σουβενίρ! Βλέπεις, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έκρινε… ασύμφορη τη διάθεση υπαλλήλων γι’ αυτό το σκοπό, επειδή τα έσοδα δεν ήταν αρκετά για την κάλυψη των μισθών τους! Κρίμα όμως να λείπει ένα εκθετήριο από τη Δωδώνη, γιατί μιλάμε για έναν απ’ τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας με περίπου 60.000 επισκέπτες ετησίως!..

Κ.Α.

«Εμπόδια» για τυφλούς!..

*  Καλύτερα να μη τις έκαναν καθόλου αυτές τις λωρίδες για τυφλούς στους νέους πεζόδρομους του κέντρου! Ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει άνθρωπος ο οποίος έχει πρόβλημα όρασης, αφού σε αρκετά σημεία τους είναι κατειλημμένες από τραπεζοκαθίσματα, σκαμπό (φωτό) κ.λ.π.! Εκτός κι αν ο Δήμος φροντίσει ώστε οι καφετέριες και τα υπόλοιπα καταστήματα στους πεζόδρομους να αφήσουν τις λωρίδες ελεύθερες από κάθε είδους «εμπόδια»!

Κ.Α.

Τι είναι δημοψήφισμα;

*  Δημοψήφισμα μας είπαν είναι δημοκρατία. Και εμείς αυτό πιστεύουμε, αφού δίνεται η δυνατότητα στο λαό να πάρει αποφάσεις και να μην αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται χωρίς τη θέλησή του ψηφίζοντας μόνο κάθε τέσσερα χρόνια τους αντιπροσώπους του οι οποίοι μπορεί και να αλλοιώνουν την εντολή που παίρνουν. Στην Ελβετία κάνουν πολύ τακτικά δημοψηφίσματα. Αποφασίζουν για όλα όσα τους αφορούν. Το δημοψήφισμα μήπως πρέπει να έχει κάποιους κανόνες; Για παράδειγμα, πότε προκηρύσσεται; Σε πόσες μέρες γίνονται οι ζυμώσεις και πόσο καθαρά πρέπει να είναι τα ερωτήματα; Μπορείς να αποφασίσεις ως πολίτης όταν το δίλημμα που σου βάζουν δεν το κατανοείς;

ΜΑΤ

Απαισιόδοξες προβλέψεις…

*  Η Ελληνική τραγωδία σε εξέλιξη! Τα πιστοποιητικά θανάτου υπογράφηκαν το 2010 και μάλιστα χωρίς να τα διαβάσουν εκείνοι που τα υπέγραφαν και τώρα ήρθε η ώρα να θρηνήσουμε τη νεκρή μας οικονομία. Αν τελικά θα αναταχθεί με ειδικό μηχανισμό ή με τις προσπάθειες εκείνων που γνωρίζουν πώς να την επαναφέρουν στη ζωή θα το μάθουμε σύντομα. Τα λόγια τέλειωσαν. Με πράξεις θα μας αποδείξουν αν είναι πραγματικά υπεύθυνοι για το ρόλο που με τόση επιμονή ζήτησαν να αναλάβουν… Όλα είναι σήμερα στη χειρότερη ώρα τους. Αλλά ας μη νομίζουμε ότι τα χειρότερα πέρασαν γιατί δεν ξέρουμε τι άλλο μας επιφυλάσσουν…

Θ.