ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Φάουλ» της ΔΕΥΑΙ…
Οι υπόλοιπες εργασίες προχωρούν στο παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά και στον καταυλισμό όπου θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, εξαίρεση όμως αποτελεί το αποχετευτικό. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Ηπειρ. Αγώνα», η ΔΕΥΑΙ δε δίνει εντολή για εργασίες αποχέτευσης πριν ξεκαθαρίσει το ποιος θα αναλάβει τη σχετική δαπάνη! Αν ισχύει αυτό, αποτελεί μέγιστο «φάουλ» για την επιχείρηση, που έχει τη δυνατότητα να φτιάξει η ίδια και άμεσα το δίκτυο αποχέτευσης του καταυλισμού. Μιλάμε για έργο μεγάλης σημασίας αφού συνδέεται με την δημόσια υγεία. Εξάλλου, επίπεδος είναι ο χώρος στον Κατσικά και συγκεκριμένης έκτασης, οπότε το αποχετευτικό του δε θα έχει και τεράστιες απαιτήσεις σε χρήμα και δουλειά!
Α.
Εδώ ο κόσμος καίγεται…
Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους δέχονται μία επίθεση άνευ προηγουμένου, το τοπικό ΠΑΜΕ επιμένει να ασχολείται με θέματα… μικρά, καταθέτοντας προσφυγές στα δικαστήρια και εκδίδοντας απανωτές ανακοινώσεις εναντίον του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου, για δήθεν νοθεία στην εκλογή αντιπροσώπου του ΕΚΙ για το συνέδριο της ΓΣΕΕ! Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά το Εργατικό Κέντρο, γιατί κάνουν τόση φασαρία και το μετατρέπουν σε… μέγα ζήτημα; Είπαμε, εδώ ο κόσμος καίγεται!..
Κ.Α.
Μας δημιουργούν ενοχές!
Κάθε δελτίο ειδήσεων προβάλει το προσφυγικό ζήτημα της Ελλάδας που προέκυψε λόγω των ευθυνών τρίτων, χωρίς να ευθύνονται οι Έλληνες. Κατάφεραν να μας δημιουργήσουν ενοχές επειδή εμείς έχουμε πάνω απ’ το κεφάλι μας μια στέγη ενώ άλλοι πνίγονται στη θάλασσα και οι εικόνες των πνιγμένων παιδιών που καθημερινά είναι το πρώτο θέμα, δεν μπορεί παρά να μας δημιουργούν βαθύτερες ενοχές. Νιώθουμε ασφαλείς με αυτά που εμείς έχουμε, επειδή άλλοι έχουν περισσότερες ανάγκες. Κι αν κάποιος αναξιοπαθής Έλληνας τολμήσει να αντιδράσει  τον χαρακτηρίζουν φασίστα, εθνικιστή, ναζιστή κλπ.. Όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στην υποστήριξη μόνο των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν εδώ απ’ το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία και αλλού…Oι ανάγκες των Ελλήνων ξεχάστηκαν….
Θ.

Πέρα από τις δυνάμεις του!
Το τι ακούσαμε από το στόμα του Τσίπρα στα πρώτα γενέθλια της εξουσίας του δεν λέγεται! Μας βεβαίωσε ότι θα σηκώσει τον τόπο ψηλά! Για να το κάνει μόνος του μάλλον αδύνατο φαντάζει, τόσο αγύμναστος που είναι και με τόσα περίσσια κιλά. Αν θα βάλουν πλάτη ο Νίκος με την Όλγα μαζί κι ο Φλαμπουράρης τότε κάτι μπορεί να γίνει. Πάντως μέχρι στιγμής μας κρατάει καθηλωμένους στη γη και πολύ φοβάμαι ότι εντός ολίγου θα μας βάλει μέσα σ’ αυτή! Κι αν η πρόβλεψή του να εξαντλήσει αυτή και την επόμενη τετραετία βγει αληθινή τότε δεν θα μείνει Έλληνας σ’ αυτή τη χώρα. Άλλοι θα μετακομίσουν στα αιωνίους μονάς και άλλοι θα μεταναστεύσουν… Πάντως, ο Αλέξης θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται τον κόσμο του μόχθου και της δουλειάς κι ας μην υπάρχουν δουλειές… Αυτό θα πει συνέπεια.
ΜΑΤ

Θερμό χειροκρότημα…
Το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα της προχθεσινής βραδιάς απέσπασαν οι ΑμεΑ Γιαννιώτες αθλητές που βραβεύθηκαν από τον Δήμο για τις επιτυχίες του 2015 (φωτό)! Δικαιολογημένα, γιατί εδώ μιλάμε για μεγάλη ψυχική δύναμη και για υποδειγματική αντιμετώπιση εκ μέρους τους των δυσκολιών της ζωής. Όλα αυτά τα παιδιά αποτελούν παράδειγμα μαχητικότητας για όλους μας, ενώ μνεία πρέπει να γίνει και στους προπονητές τους για τον μεγάλο αγώνα που δίνουν μαζί τους!..
Κ.Α.

Άλλο ένα κρυφό σχολειό!

Σε κρύπτη της Μονής Γηρομερίου λειτουργούσε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι το 1913 κρυφό σχολειό. Σύμφωνα με μαρτυρία, που σώζεται σε «Παρακλητική», το παρακολουθούσαν μαθητές από χωριά της γύρω περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι υπήρξε σημαντική η προσφορά της Μονής στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στα δύσκολα χρόνια της δουλείας η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι κληρικοί ανέλαβαν την εκπαίδευση και την εθνική αφύπνιση των υποδούλων. Την αλήθεια για το Κρυφό Σχολειό διέσωσε στην ιστορική μνήμη από γενιά σε γενιά η προφορική παράδοση.
Μ.Η.

* * *

Γιατί όχι στο κράτος;
Το ελληνικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη να τα βγάλει πέρα με το προσφυγικό πρόβλημα αλλά και το μεταναστευτικό που γίνεται όλο και μεγαλύτερο κι ας δηλώνει η κυβέρνηση ότι οι μετανάστες θα γυρίσουν πίσω. Αν η ίδια πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί δεν το ξέρουμε… Πρόχειρες εγκαταστάσεις και εκμετάλλευση των ήδη υπαρχόντων ετοιμάζονται για την υποδοχή προσφύγων που ο αριθμός τους κάθε μέρα και  μεγαλώνει. Περιέργως οι ΜΚΟ με απόφαση του επιτρόπου θα διαχειριστούν τους πόρους που δίνει η ευρωπαϊκή επιτροπή! Ποιος ελέγχει τις ΜΚΟ; Και γιατί σ’ αυτό το κράτος που του φόρτωσαν τόση ευθύνη δεν αναθέτουν και τη διαχείριση των πόρων ώστε να έχει το γενικό πρόσταγμα;

Ψάχνουν διαμερίσματα!..
Αυτή η είδηση τι σημαίνει; ΜΚΟ ψάχνουν στην Αλεξανδρούπολη για ξενοίκιαστα διαμερίσματα προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί μετανάστες! Αυτό τι είναι; Είναι εν γνώσει της Ελληνικής κυβέρνησης ή καθένας κάνει ό,τι του κατέβει; Να έχασαν τον έλεγχο οι δικοί μας ή κάνουν τα στραβά μάτια και όποιος θέλει χαράζει τη δική του πολιτική; Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη αδράνεια. Οι ροές προσφύγων συνεχίζονται αμείωτες, οι μετανάστες γίνονται περισσότεροι από τους πρόσφυγες, χωρίς να μπορούν να περάσουν από τα σύνορα της Ειδομένης αλλά και χωρίς να κινείται η διαδικασία της επιστροφής τους στην Τουρκία ή στις χώρες καταγωγής τους! Αυτοί δείχνουν σίγουροι ότι τελικά θα μείνουν εδώ…

Αίθουσα αναμονής…
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε με έμφαση ότι η πατρίδα του δεν είναι αίθουσα αναμονής για τη Γερμανία! Εμείς γιατί δεν λέμε το ίδιο; Η Γερμανία αφού μπορεί να εξασφαλίσει εργασία σε περισσότερους πρόσφυγες ας φροντίσει να τους παραλάβει απ’ την Τουρκία χωρίς να τους βάζει πρώτα σε περιπέτειες. Και εμείς τελικά είμαστε απλά αίθουσα αναμονής ή μας επέλεξαν για να λύσουμε τα προβλήματα όλων των κατατρεγμένων της γης ενσωματώνοντάς τους στην Ελληνική κοινωνία; Αν είναι να πεινάσουμε όλοι μαζί, ξένοι και ντόπιοι, τι να πούμε; Κάποιοι πάντα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς… Και θα πάρουμε την απάντηση αφού πρώτα δηλώσει η κυβέρνηση την αδυναμία της να προωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλες χώρες…

Στον Κατσικά…
Ένα μεγάλο καταυλισμό ετοιμάζουν και στον Κατσικά! Η αυτοδιοίκηση, είπαν, δεν ενημερώθηκε για το σχέδιο της όλης δράσης! Λίγο χαλίκι στρώνουν τα μηχανήματα του στρατού και βάζουν σκηνές. Ετοιμάζουν μια νέα Ειδομένη; Κανένας δεν ρώτησε αν το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης θα επαρκέσει με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κανένας τοπικός παράγων δεν γνωρίζει τι ετοιμάζουν εκεί. Είτε στη λάσπη στηθούν οι σκηνές είτε στον ήλιο το καλοκαίρι, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα δένδρο, προβλήματα θα δημιουργηθούν. Όσο για την περίθαλψη των φιλοξενουμένων, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία;
Θεανώ Βλάχου