ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Μες στη σαπουνάδα!
Οι καημένοι οι κύκνοι που να ‘ξεραν σε τι νερά κολυμπάνε! Μες τους αφρούς και τις σαπουνάδες, γνώριμο πια φαινόμενο για την Παμβώτιδα, πηγαινοέρχονταν προχθές… Δίπλα στον φίλο της στήλης που μας δάνεισε τις φωτογραφίες στέκονταν ξένοι τουρίστες οι οποίοι επίσης κοιτούσαν άναυδοι το θέαμα κι ο ίδιος αισθάνθηκε άσχημα για το πώς φερόμαστε στο περιβάλλον μας! Πάντως, μια βάρκα με ειδικό συλλέκτη δεν θα κόστιζε πολλά στον Δήμο ή την Περιφέρεια, για να τα μαζεύει αφρούς και σκουπίδια, έστω μόνο κατά την τουριστική περίοδο. Τόσο απλά, πια…
Κ.Α.
Είναι αυτό παράδοση;
Οι μουσικές εκπομπές που μεταδίδονται τόσο από κάποια Γιαννιώτικα κανάλια όσο και από κανάλια της ευρύτερης Ηπείρου  και μάλιστα με τίτλο «η παράδοσή μας» σου σηκώνουν το αίμα στο κεφάλι! Είναι αυτή η μουσική παραδοσιακή; Είναι αυτοί οι στίχοι βγαλμένοι από τη ζωή των Ηπειρωτών; Τι είναι επιτέλους αυτό το είδος της μουσικής; Όσο για τις συνάξεις των κατοίκων κάθε περιοχής με αφορμή κάποια γιορτή, αν δεις με ποια μουσική χορεύουν και πώς χορεύουν θα εκπλαγείς. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τα Πωγωνίσια ή τα Ζαγορίσια πανηγύρια, ούτε με τα Τζουμερκιώτικα. Αυτό που προσπαθούν να επιβάλουν είναι πέρα από κάθε παραδοσιακή μας μουσική…
ΜΑΤ
Βούλιαξε από κόσμο...
Το καθιερωμένο πανηγύρι του Άη-Γιάννη στην Ανατολή, πραγματοποιήθηκε και φέτος στον προαύλιο χώρο του εκεί Δημοτικού Σχολείου. Το αδιαχώρητο γινόταν όχι μόνο στο χώρο του πανηγυριού, όπου και τις τρεις μέρες οι πολίτες το γλέντησαν με τη ψυχή τους, αλλά και σε όλα τα μαγαζιά πέριξ του σχολείου. Σημαντική ενίσχυση αυτή για τον διοργανωτή Α.Ο. Ανατολής, αλλά και βαθιά οικονομική ανάσα για τα καταστήματα ελέω... πανηγυριού!
Ν.Γ.
Το χρήμα ρέει…
Μόνο 42 εκατομμύρια δολάρια έδωσαν οι συνδρομητές για τον εκλογικό αγώνα της Κλίντον! Θα μου πεις εκεί δηλώνονται φανερά τα έσοδα που έχει ο κάθε υποψήφιος από δωρεές οπαδών του. Πάντως, πολύ μεγάλο το ποσό για τα δικά μας μέτρα. Θα μου πεις, εδώ που δεν ξέρει κανένας ούτε από πού έχουν έσοδα τα κόμματα ούτε τι τα κάνουν είναι καλύτερα;
Θ.

Καρδιά γεμάτη αγάπη…
«Έσβησε» ο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας Κώστας Μήτσης, από το Κρυονέρι Πωγωνίου, που η καρδιά του μοίραζε αγάπη. Μεγάλη η δραστηριότητά του, όχι μόνο η επιχειρηματική, αλλά και η ανθρωπιστική. Σ' όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στον τόπο του. Κρατούσε τα μάτια ψηλά. Τα χέρια σ' ανάταση! Περιπατητής πάντοτε στο σταυροδρόμι των ρομαντικών αναζητήσεων. Πριν δύο περίπου χρόνια, καθισμένοι στον ξενώνα του στο Κρυονέρι, που το επισκέπτονταν τακτικά και τελούσε τρισάγια στους τάφους των γονέων του, μας διηγούνταν ότι ξεκίνησε δέκα ετών παιδάκι για την Αθήνα, ξυπόλητος, αλλά έχοντας την ευχή των γονιών του, την οποία ποτέ δεν ξέχασε. Και μεγαλούργησε... Και το συμπέρασμα της συζήτησης: Όποιος δεν απομακρύνεται από το ορόσημο της αρετής, γι' αυτόν δεν είναι ψευδαίσθηση η χαρά και δεν είναι αυταπάτη η πίστη για την ευτυχία.
H.M.

«Λίφτινγκ» στη Ζωσιμαία!

Επιτέλους, θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης στην πρόσοψη του επιβλητικού κτιρίου της παλιάς Ζωσιμαίας Σχολής! Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε ομόφωνα την επιχορήγηση της Πολιτείας για το σκοπό αυτό και σύντομα το «πρόσωπο» της Ζωσιμαίας, που έχει υποστεί σοβαρή φθορά και έχει… θαμπώσει, θα φρεσκαριστεί και θα ξαναγίνει αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας της Σχολής! Εξάλλου, το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί στολίδι για την πόλη και προσελκύει βλέμματα θαυμασμού απ’ τους επισκέπτες της…
Κ.Α.

* * *

Είμαστε για κλάματα!
Η Ελλάδα έχει 350 LEOPARNT, ενώ η Γερμανία και η Τουρκία έχουν από 250!  Κάτι ακούστηκε ότι η Γερμανία ετοιμάζεται τώρα να κάνει βάση στην Τουρκία. Λέτε γι’ αυτό πηγαινοερχόταν η Μέρκελ στη γειτονική μας χώρα; Όσο για την αποκάλυψη του Αλμούνια ότι Έλληνες πολιτικοί ζήτησαν να μην κατασκευάζονται στην Ελλάδα εμπορικά πλοία αλλά τα ναυπηγία μας να ασχολούνται μόνο με τα στρατιωτικά, μας βγάζει από τα ρούχα μας όταν θα μπορούσαν να απασχοληθούν εκεί τόσοι και τόσοι άνεργοι! Εμπορικά όμως κατασκευάζονται στην Τουρκία! Κι αν αληθεύει ότι ακόμη και τα αμαξώματα των αστικών συγκοινωνιών τα εισάγουμε ενώ έχουμε στην Ελλάδα βιομηχανία αμαξωμάτων τότε μόνο αν πάρουμε τους πολιτικούς μας με τι πέτρες μπορεί να συνετιστούν…

Μισούν την παραγωγή...
Αγανακτισμένος επιχειρηματίας εξέφρασε τον καημό του. Έλεγε ότι οι κυβερνώντες τον τόπο συμπεριφέρονται ωσάν να μισούν την παραγωγή. Στρέφουν όλα τα πυρά τους εναντίον της. Είτε από ανικανότητα, είτε από αδιαφορία, ένα είναι το αποτέλεσμα . Όποιος επιχειρηματίας τολμάει να παράγει, η ελληνική κυβέρνηση του βάζει εμπόδια. Είτε με την υπερφορολόγησή του, είτε με τα capital controls που εκείνη υπέγραψε, είτε με τη γραφειοκρατία που ζει και βασιλεύει και που δεν έβαλαν ούτε ένα λιθαράκι για να την περιορίσουν τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, είτε με το ξεθεμελείωμα των πάσης φύσεως δικαιωμάτων εκείνων που τολμούν να επιχειρούν, το μήνυμα είναι ένα. «Κλείστε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις». Θα ησυχάσουν όταν μπουν παντού λουκέτα.

Ελεύθερη αγορά ή κρατισμός;
Γιατί απέτυχαν και τα δύο; Όπου εφαρμόστηκε τα μοντέλο της ελεύθερης αγοράς λόγω της αδυναμίας των κρατών να ελέγξουν τους κανόνες που υποτίθεται ότι έβαζαν δημιούργησαν τις μεγάλες ανισότητες. Το μοντέλο του κρατισμού που καλλιέργησε ελπίδες για μια καλύτερη ζωή,  λόγω των ανελεύθερων κανόνων που επέβαλε στραγγάλισε κάθε ατομική πρωτοβουλία, φίμωσε κάθε ελεύθερη φωνή και καταπίεσε εκείνους που δεν συμπεριελήφθησαν στη νομενγκλατούρα. Όσο για τα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης δεν έχουν καμία σχέση με το ΚΚΕ. Το δικό μας αν και υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, αυτοί δεν του το αναγνωρίζουν αφού το ποσοστό του δεν ανεβαίνει! Τι έγινε; Έχουμε μόνο τόσο λίγους εργαζόμενους ή το ΚΚΕ εκπέμπει λάθος μηνύματα;

Σιωπητήριο…
Για πολλά χρόνια ο πολιτικός κόσμος δεν συζητούσε περί ΑΟΖ και περί πετρελαίου και φυσικού αερίου. Καμία αναφορά στον πλούτο τη χώρας μας! Ξαφνικά, όταν μπήκαμε στα μνημόνια η συζήτηση άναψε. Έλληνες καθηγητές που δουλεύουν στο εξωτερικό και που φώναζαν επειδή η Ελλάδα δεν εκμεταλλευόταν τον πλούτο της ένιωσαν δικαιωμένοι. Και ξαφνικά ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έδειξε μεγάλο ζήλο και νομίσαμε  ότι μπήκε το νερό στ’ αυλάκι! Όμως, στην τσίπρεια εποχή βάρεσε σιωπητήριο! Γιατί; Ήταν απόφαση του πρωθυπουργού επειδή του έπεσαν πολλές δουλειές και δεν τα έβγαζε πέρα ή πήρε τέτοιες εντολές; Ποιους δεν βολεύει η εξόρυξη να γίνει τώρα;
Θεανώ Βλάχου