ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Χτύπημα στη… φοροδιαφυγή!
• Ένα μεγάλο… χτύπημα στη φοροδιαφυγή κατάφεραν χθες στα Γιάννενα οι αρμόδιες υπηρεσίες με τη συνδρομή της Αστυνομίας! Λίγο μετά τις εννέα το πρωί τέσσερις μηχανές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ και μία αστυνομική κλούβα σταμάτησαν στη γωνία του κτιρίου Γ. Σταύρου, επί της Ανεξαρτησίας και συνέλαβαν ζευγάρι ηλικιωμένων μικροπωλητών που... εμπορεύονταν στο σημείο αυτό τσάι του βουνού, ρίγανη, σκόρδα και διάφορα παρόμοια είδη! Βλέπεις, δεν είχαν ταμειακή ούτε καν ένα μηχάνημα POS! Μάζεψαν τα καφάσια τους και οδήγησαν τους ανθρώπους στο τμήμα! Έτσι η γωνία έμεινε έρημη (φωτό) κι εμείς πια μπορούμε να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι τα βράδια…
Κ.Α.
Έλεος πια…
• Στη διασταύρωση Χρηστοβασίλη και Γερακάρη είναι αδύνατο να περάσεις πεζός. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα επάνω στις ράμπες των πεζοδρομίων εμποδίζουν κάθε πολίτη και τον αναγκάζουν να βρει κάπου ένα πέρασμα ανάμεσα στα άλλα αυτοκίνητα για να κατέβει στο δρόμο και μετά να ψάξει πάλι για χώρο ώστε να ξαναανέβει στο πεζοδρόμιο. Κάποιοι αλλάζουν θέση ακόμη και στους κάδους τοποθετώντας τους επάνω στις ράμπες και στα πορτοκαλί κολονάκια για να παρκάρουν. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σ’ αυτή τη διασταύρωση. Όσο οι οδηγοί δεν έχουν κοινωνική αγωγή κάποιοι θα υποφέρουν… Τουλάχιστον ας βάζει πρόστιμα η Τροχαία που δεν θα τα σβήνουν «οι αρμόδιοι». Θέλουμε μια ανθρώπινη πόλη.
Θ.

Είχε τους λόγους του!..
• Από φόβο ο Νίκος Παππάς ότι θα του ξεφύγει ο έλεγχος των ΜΜΕ έκανε πρώτα το Νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, πραγματοποίησε μόνος του το διαγωνισμό - κωμωδία και τώρα, κατόπιν εορτής, προσπαθεί να συγκροτήσει το ΕΣΡ που είναι το μόνο αρμόδιο να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Πού το πάει και σε τι στοχεύει θα φανεί όπου νάναι… Πάντως μπορεί να έβαλε κάποιος υποθήκη ξένα βοσκοτόπια και άλλος να πούλησε τη δική του επιχείρηση στον εαυτό του για να αποδείξουν το πόθεν έσχες αλλά οι Έλληνες δεν βοσκάνε κουτόχορτο. Λέτε αυτός να είναι ο ισχυρός άνδρας, που ίσως καθοδηγεί και τον αρχηγό; Αλλά το έξυπνο κουτάβι από τη μύτη πιάνεται. Για να δούμε τις εξελίξεις…
ΜΑΤ

Τεμαχισμοί σε κοινή θέα!

• Καθώς αυτό τον καιρό το κυνήγι του αγριογούρουνου στην περιοχή του Ζαγορίου (Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο) βρίσκεται σε έξαρση, εκτός από το σύνηθες πρόβλημα με τους κυνηγούς να στήνουν τα καρτέρια πάνω στον δημόσιο δρόμο, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, προέκυψε και νέο πρόβλημα. Η εκδορά και ο τεμαχισμός των θηραμάτων να γίνονται σε κοινή θέα, δίπλα στις βρύσες των χωριών, μπροστά στα ξαφνιασμένα και τρομαγμένα μάτια περαστικών και επισκεπτών της περιοχής κάθε ηλικίας!

Ας πηγαίνουν σπίτια τους…
• Μήπως λοιπόν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι εκτός από την υπενθύμιση ότι το καρτέρι πάνω στον δημόσιο δρόμο απαγορεύεται λόγω επικινδυνότητας, πρέπει να υποδείξουν στα μέλη τους η διαδικασία εκδοράς και τεμαχισμού των θηραμάτων να γίνεται στα σπίτια τους και όχι στις βρύσες των χωριών δημιουργώντας αποκρουστικές εικόνες και αφήνοντας κάθε είδους υπολείμματα; Ας το προσέξουν αυτό οι κυνηγοί αφού θέλουν να αποκαλούνται οικολόγοι και προστάτες της φύσης.
Κ.Γ.Β.

Χρειάζεται πλύσιμο!
• Στο κέντρο της Αθήνας, λέει, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων γίνεται «εντατικό πλύσιμο των πεζοδρομίων». Εδώ πάλι, κάτι αντίστοιχο έχουμε να το δούμε… χρόνια και ζαμάνια, όπως σωστά επισημαίνουν και οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες»! Βέβαια, δε χρειάζονται όλα τα πεζοδρόμια στα Γιάννενα πλύσιμο, αλλά καλό θα ήταν να γίνεται πού και που μια καλή καθαριότητα στα πεζοδρόμια δίπλα στους κάδους απορριμμάτων, γιατί, ειδικά σε τουριστικά σημεία της πόλης όπως παραπλεύρως του Κάστρου, υπάρχει και ρύπανση και δυσοσμία! Ας δει το θέμα ο Δήμος κι ας πράξει αναλόγως.
Κ.Α.

Σχολή φιλόζωων…
• Το πρόβλημα της εγκατάλειψης ζώων όσο πάει και μεγαλώνει. Μεγαλώνει γιατί όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, φοιτητές στην πλειοψηφία τους, αποφασίζουν να φροντίσουν ένα ζωάκι. Από την απόφαση μέχρι την ουσιαστική φροντίδα που θα κρατήσει για όσο το τετράποδο βρίσκεται στη ζωή υπάρχει μεγάλη απόσταση. Κι αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των αδέσποτων ζώων που κοιμούνται στα πεζοδρόμια. Όλα αυτά είχαν «αφεντικό»! Δεν ξέρουμε αν το αφεντικό χάθηκε, ή αν βαρέθηκε να φροντίζει το ζωάκι που αποφάσισε κάποτε να πάρει στην κατοχή του. Ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν πόση φροντίδα χρειάζεται ένα ζώο. Βλέπεις δεν είναι άγριο για να είναι μαθημένο να επιβιώνει μόνο του…

Πρέπει να εκπαιδεύονται!
• Πριν πάρεις στην κατοχή σου ένα ζώο πρώτα θα ‘πρεπε να σε εκπαιδεύσουν για τις υποχρεώσεις που θα έχεις απέναντί του. Γιατί η φροντίδα του θέλει μεγάλη υπευθυνότητα τόσο για το χώρο στον οποίο θα διαμένει το κατοικίδιο, την καθαριότητά του, τη φροντίδα του όταν εσύ απουσιάζεις από την πόλη σου και ιδιαίτερα οι κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρείς όταν το βγάζεις για την καθημερινή του βόλτα. Δεν μπορεί κάθε φορά που ένα κατοικίδιο κάνει τον περίπατό του να αφήνει πίσω του τα σωματικά του «απόβλητα»! Ξέρουν οι φιλόζωοι ποια υποχρέωση έχουν ώστε να μένουν καθαρά τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές και οι χώροι του πρασίνου αλλά οι περισσότεροι αδιαφορούν για τα προβλήματα που προκαλούν.

Τι να τα κάνουν οι Δήμοι;
• Από τις ανακοινώσεις των φιλοζωικών οργανώσεων συμπεραίνουμε ότι οι Δήμοι κρατάνε για μεγάλα διαστήματα τα αδέσποτα που μαζεύουν από τις γειτονιές επειδή δεν έχουν τι να τα κάνουν! Η υπόδειξη των φιλόζωων να αντιδρούν οι πολίτες όταν αυτά τα ζώα μένουν για μεγάλα διαστήματα στους οργανωμένους δημοτικούς χώρους μας δημιουργεί απορίες. Τι να τα κάνουν οι Δήμοι; Να τα δώσουν για υιοθεσία; Μα αν υπήρχε ενδιαφέρον δεν θα μεγάλωνε ο αριθμός των αδέσποτων ζώων. Ή μήπως να τα κάνουν ευθανασία; Οι υποδείξεις των οργανώσεων θα ‘πρεπε να εστιάζουν προς εκείνους που προτίθενται να πάρουν στην κατοχή τους ένα τετράποδο. Αυτοί πρέπει να ξέρουν απ’ την αρχή ότι η απόφασή τους τους δεσμεύει για  όσο χρόνο το τετράποδό τους βρίσκεται στη ζωή…

Να καταγράφονται όλοι…
• Όσοι θέλουν να παριστάνουν το φιλόζωο και δεν είναι συνειδητά φιλόζωοι  θα ‘πρεπε να καταγράφονται όταν αποφασίζουν να δεσμευτούν με τη φροντίδα ενός ζώου. Αν δεν βρεθεί τρόπος να τους επιβληθεί η δια βίου φροντίδα του ζώου το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Σε πολλούς περνάει γρήγορα το μεράκι και το εγκαταλείπουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες τόσο για το ζώο όσο και για τους συμπολίτες τους που έχουν έξω από την πόρτα τους αγέλες σκυλιών που πεινάνε, που γεννάνε, που βρωμίζουν τους χώρους και που ίσως μεταδίδουν και κάποιες ασθένειες. Αν δεν γίνει καταγραφή και αν δεν αναληφθούν τις υποχρεώσεις τους οι φιλόζωοι το πρόβλημα θα μεγαλώνει…
Θεανώ Βλάχου