ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Απαλλοτριωμένος χώρος…
Μάλλον ο Δήμος πρέπει να μελετήσει πιο προσεκτικά τα σημεία που προτίθεται να κατασκευάσει συστήματα υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων, ώστε να αποφεύγονται «εμπόδια» όπως αυτά στο Κάστρο, την Κουντουριώτη και το Πέραμα! Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, κακώς αναφέρθηκε ότι πολίτης ισχυρίστηκε πως ο χώρος όπου θα τοποθετούνταν το σύστημα είναι ιδιοκτησίας του. Ο άνθρωπος δεν είπε πως του ανήκει, αλλά ότι πρόκειται για είσοδο που εδώ και 80 ολόκληρα χρόνια οδηγεί στο κτήμα του και, το κυριότερο, ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει απαλλοτριωθεί από το 1961 με ΦΕΚ προκειμένου να γίνει διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων. Ας βρει λοιπόν ο Δήμος έναν άλλο χώρο για τους κάδους…

Και στην Πλατεία Πάργης…
Εργασίες εκσκαφής για την τοποθέτηση υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων έγιναν χθες το πρωί στη Πλατεία Πάργης, από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη! Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν ούτως ή άλλως κάδοι και η δημιουργία της υπόγειας εγκατάστασης θα βελτιώσει αισθητικά την κατάσταση. Εδώ οι εργασίες κύλησαν ομαλά, χωρίς απρόοπτα όπως συνέβη αλλού, με εξαίρεση το κλείσιμο για κάποιες ώρες του πάνω τμήματος της Χαρ. Τρικούπη…
Κ.Α.

Εκτός τόπου και χρόνου…
Σκέφτηκαν οι εγκέφαλοι του Υπουργείου Οικονομικών να ζητήσουν 50% φόρο από εκείνους που θέλουν να δηλώσουν τα κρυμμένα τους χρήματα! Αλήθεια, πιστεύουν ότι είναι θελκτική η πρόταση να δώσουν τα μισά τους χρήματα στο κράτος για να νομιμοποιήσουν τα άλλα μισά; Ποιος θα το κάνει; Αν ο φόρος που ζητούσαν ήταν 10% ή 20%  τότε μπορεί και να έβρισκαν πρόθυμους πολίτες κι ας τους έβαζαν και όρο να τα φέρουν στις ελληνικές τράπεζες. Το πιθανότερο είναι ένας φόρος στο 50% να μη ενδιαφέρει κανέναν και έτσι να μην εισπράξουν ούτε ένα ευρώ…. Όσο μεγαλύτερος ο φόρος τόσο περισσότερες οι παράνομες εισπράξεις. Ας μικρύνουν τους φόρους και θα εκπλαγούν. Θα έχουν περισσότερα έσοδα για το κράτος…
ΜΑΤ
Ασφάλεια αλά ελληνικά!
Ασφάλεια έχει ο κάθε πολιτικός, ο κάθε πρώην και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλοί δημοσιογράφοι και δεν ξέρω και ποιοι άλλοι «γαλαζοαίματοι»! Θυμάστε πόσους αστυνομικούς είχε ο Γιώργος Παπανδρέου και η οικογένειά του; Οικονομία έκαναν στη φύλαξη της πρεσβείας της Κύπρου! Παρά τα αιτήματα που κατατέθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους. Τελικά το Μέγαρο Μαξίμου και την οικογένεια Τσίπρα πόσοι τους προστατεύουν; Δεν περισσεύει κανένας και για την πρεσβεία της Κύπρου; Θα μου πεις, πόσοι προστατεύουν τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών; Η ζωή των πολιτών αυτής της χώρας δεν έχει την ίδια αξία…
Θ.

Μπουγάδα, πετρογκάζ…

Μάλλον έχει παραγίνει το κακό με τους «ενοίκους» στο δημοτικό πάρκινγκ των Παλιών Σφαγείων. Πάει ο άλλος να παρκάρει εκεί, ειδικά ο επισκέπτης που δεν ξέρει τι γίνεται και νομίζει ότι μπήκε σε… καταυλισμό, αφού βλέπει απλωμένες μπουγάδες στα κάγκελα (φωτό), πετρογκάζ έτοιμα για μαγείρεμα κ.λ.π.! Δεν είναι εικόνα αυτή για δημοτικό χώρο στάθμευσης. Οπότε, ας δει το θέμα ο Δήμος κι ας πράξει ανάλογα. (Η φωτό απ’ τους «Σκεπτόμενους Πολίτες»).
Κ.Α.

Και μέσα στο… εστιατόριο!
Ελεύθερα -ακόμη και μέσα στο εστιατόριο- κυκλοφορούν αδέσποτα και στη Φοιτητική Εστία του πρώην Εθνικού Ιδρύματος στη Δομπόλη, όπως είπε στον «Π.Λ.» οικότροφός της. Το πρόβλημα ωστόσο στην εν λόγω Εστία είναι γενικότερο καθώς  υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τόσο με το ποιοι διαμένουν σε αυτή, όσο και με θέματα ακόμη πιο σύνθετα που έχουν τη βάση τους στην έλλειψη προσωπικού. Μήπως οι τοπικοί- κυβερνητικοί- βουλευτές πρέπει να στρέψουν και προς τα εκεί το ενδιαφέρον τους;
Ν.

* * *

Έχουμε ελπίδα…
Όταν καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε τα σκουπίδια μας, να τα ανακυκλώνουμε και να κομποστοποιούμε τα υπόλοιπα, όταν μάθουμε να οδηγούμε κρατώντας το τιμόνι και όχι το κινητό ή τον καφέ, όταν παρκάρουμε στους ειδικούς χώρους και όχι πάνω στα πεζοδρόμια, όταν μάθουμε τι σημαίνουν οι διαγραμμίσεις στις διαβάσεις  των πεζών, όταν φθάσουμε να σεβόμαστε ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου και όταν μάθουμε να επιλέγουμε και να ελέγχουμε τους εκπροσώπους μας στην αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο τότε έχουμε κάποια ελπίδα να συνυπάρξουμε, να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας και να απολαύσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους… Όσο δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε εμείς πρώτα από τους άλλους η παρακμή θα μας στοιχειώνει.

Ποιος θ’ ασκήσει αγωγή;
Ετούτο το χάλι πώς θα το αλλάξουμε; Συνήθως στο σπίτι μας είμαστε νοικυραίοι και το υπερασπιζόμαστε ενώπιον κάθε επιβουλέα! Όμως, έτσι και βγούμε από το κατώφλι μας τότε γινόμαστε άλλοι άνθρωποι. Δείτε πώς πετάμε τη σακούλα με τα απορρίμματά μας και ποια απορρίμματα αφήνουμε έξω από τους κάδους! Πώς βγάζουμε βόλτα τα κατοικίδιά μας,  πώς οδηγούμε και πώς προσπερνάμε, πώς συμπεριφερόμαστε στις ράμπες των ΑμεΑ, το πώς και το πού παρκάρουμε, τι αφήνουμε πίσω μας στο δάσος ή στην παραλία και όλα αυτά μαζί αλλά και άλλα πολλά χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά μας. Μπορεί να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα; Ίσως, αν μας στείλουν για εκπαίδευση σε άλλες χώρες και μας ταράξουν στα πρόστιμα. Τότε μπορεί κάτι να αρχίσει να αλλάζει στο χούι μας…

Έξω άλλοι άνθρωποι!
Κάθε Έλληνας νέος ή μεγαλύτερος που πηγαίνει για τουρισμό, για εργασία ή για σπουδές στο εξωτερικό συμβιβάζεται και συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν εκεί. Γιατί, ενώ κυκλοφορούν παντού Έλληνες ούτε γκράφιτι στους τοίχους, ούτε πανό στα πανεπιστήμια, ούτε καφές στο χέρι όταν μπαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας, ούτε καταστροφές στις φοιτητικές εστίες. Στην Αγγλία χρεώνονται κάθε αντικείμενο που παραλαμβάνουν ακόμη και τους πυροσβεστήρες και τα παραδίδουν κατά την αποχώρησή τους. Κι ό,τι υποστεί φθορά στους κοινόχρηστους χώρους το χρεώνονται όλοι μαζί. Σκέφτηκαν ποτέ φοιτητές στο εξωτερικό να σταματήσουν διδάσκοντα την ώρα που βρίσκεται στην έδρα; Και βέβαια δεν ακούσαμε να έχτισαν ή να προπηλάκισαν κάποιον.

Δεν προσπαθούν...
Πολλοί απ’ αυτούς που μας κυβερνάνε σπούδασαν ή και εργάστηκαν σε άλλες χώρες. Γιατί δεν έφεραν κατά την επιστροφή τους και τα καλά που βίωσαν εκεί; Δεν ξέρουν τα χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού συστήματος; Είναι σίγουρο ότι τα ξέρουν. Δεν έτυχε να έχουν συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση στο κράτος που τους φιλοξένησε; Σίγουρα είχαν. Γιατί λοιπόν δεν προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο και στην Ελλάδα; Γιατί δεν φροντίζουν να αλλάξουν αυτή τη νοσηρή νοοτροπία που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από πολλούς άλλους που έχουν λυμένα τέτοια προβλήματα; Η παρακμή που βιώνουμε δεν μπορεί να μας βγει σε καλό. Είναι τόσα που πρέπει να αλλάξουμε…
Θεανώ Βλάχου