ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Η πολιτική θέλει θυσίες!
Μία επισήμανση από τη στήλη, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» σχετικά με την Όλγα Γεροβασίλη και την διατήρηση των μετοχών της στο ακτινοδιαγνωστικό της κέντρο στην Άρτα, σχεδόν για τρία χρόνια αφότου είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ενασχόληση με την πολιτική συνεπάγεται θυσίες σε όλα τα επίπεδα και φυσικά και στο οικονομικό! Δε μπορεί και τη βουλευτική καρέκλα να κατέχεις και την δουλειά σου να διατηρείς, παρέχοντας μάλιστα υπηρεσίες στο Δημόσιο (μέσω ΕΟΠΥΥ)! Κάποια στιγμή στη ζωή του ο άνθρωπος πρέπει να διαλέγει κι αυτό ισχύει και για την συμπατριώτισσά μας Υπουργό. Η οποία προφανώς δεν το έκανε…
Α.
Ήταν πολύ το κρύο!
Το… τσίκνισαν και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς καφετέριες και ουζερί ανά τα Γιάννενα, που έβγαλαν ψησταριές σε δρόμους και πεζόδρομους και έψησαν σουβλάκια και λουκάνικα για τον κόσμο! Με το τσουχτερό κρύο όμως που είχε φέτος, οι… τολμηροί που έμειναν έξω για να πάρουν μεζέ ήταν λιγότεροι, ενώ οι Γιαννιώτες στην πλειοψηφία τους προτίμησαν τη ζέστη και την ασφάλεια των κλειστών μαγαζιών.
Κ.Α.

Παγίδες στους δρόμους…
Τα περισσότερα δένδρα στα πεζοδρόμια δεν έχουν χώρο να αναπτυχθούν. Οι πλάκες των πεζοδρομίων σφίγγουν τον κορμό τους και καθώς μεγαλώνει η δύναμή τους, ανασηκώνονται και γίνονται παγίδες. Αλλά αυτά ποιος να τα προσέξει; Για να τα δεις πρέπει να κοιτάζεις χαμηλά. Οι δικοί μας μόνο …ψηλά κοιτάζουν. Αλλοίμονο από εκείνους που έπεσαν στο πεζοδρόμιο και χτύπησαν. Εκείνοι που θέλουν να βγουν έξω από τα σπίτια τους ας έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Όσο για τα ΑμεΑ, καλύτερα να μείνουν στα σπίτια τους! Αυτή η πόλη δεν είναι φιλική γι’ αυτά. Είναι γεμάτη παγίδες… Και τελευταία τους πρόσθεσαν και τους ακαλαίσθητους και ογκώδεις στύλους στους νέους πεζόδρομους. Στις γωνίες των δρόμων ξεφυτρώνουν σαν φαντάσματα. Αλίμονο σ’ αυτόν που θα πέσει επάνω τους…
ΜΑΤ

Επιχορηγεί το κράτος;
Μετά το θάνατο πρώην πρωθυπουργών δημιουργήθηκαν ιδρύματα με το όνομά τους. Δεν καταλάβαμε όμως ποιοι αποφάσιζαν να επιχορηγούν αυτά τα ιδρύματα με κρατικούς πόρους. Δηλαδή με χρήματα από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες. Συνεχίζουν και τώρα οι επιχορηγήσεις σε τέτοια ιδρύματα; Και αν συνεχίζουν πόσα είναι και πόσο μας κοστίζουν; Γιατί όταν μιλάνε και ξαναμιλάνε για ισοδύναμα δεν μπορεί να κάνουν τα στραβά μάτια κατά την κρίση τους. Οικονομία παντού. Όχι μόνο στις αποδοχές των αστυνομικών ή στις συντάξεις εκείνων που δούλεψαν σκληρά για 40 χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσουν τα γηρατειά τους…
Θ.

Προς εκμίσθωση…
Μετά την διακοπή της πολυετούς συνεργασίας με την οικογένεια Κιτσόπουλου στα «Λιθαρίτσια», η Ε.Η.Μ. προχωράει σε δημόσια πρόσκληση για την εκμίσθωση του ακινήτου που βρίσκεται κυριολεκτικά στο «μπαλκόνι» της πόλης, μέσα στο ομώνυμο πάρκο. Η υποβολή προσφορών θα γίνεται στα γραφεία της ΕΗΜ ως τις 15 Ιανουαρίου και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πόσοι εν δυνάμει μισθωτές θα υποβάλλουν προτάσεις για τα «Λιθαρίτσια»…
Κ.Α.

Τέλος, προς το παρόν, ο Κατσικάς!

Τέλος προς το παρόν ο καταυλισμός προσφύγων στον Κατσικά. Απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι εναπομείναντες, περίπου 160,  πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία που μισθώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο καταυλισμός κλείνει οριστικά. Έχουν ξεκινήσει εργασίες αναβάθμισης του χώρου, όπου θα τοποθετηθούν και νέοι οικίσκοι, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ως χώρος διαμονής προσφύγων, με την διαφορά ότι θα είναι πιο οργανωμένος, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον τις βασικές υποδομές. Ευτυχώς πάντως που μεταφέρθηκαν και οι τελευταίοι πρόσφυγες, καθώς με τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν, δεν θα έβγαινε ο χειμώνας!..
Ε.

* * *

Έτσι μας έμαθαν!
Έγινε ποτέ λόγος στα συνδικάτα για τη δυνατότητα του κράτους να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις τους; Πάντα ετοίμαζαν ένα πλαίσιο διεκδικήσεων και προσπαθούσαν με απεργίες να τις αποκτήσουν. Έφταιγε το πολιτικό σύστημα που ουδέποτε έδωσε στις κοινωνικές ομάδες να αντιληφθούν τα όρια μέσα στα οποία μπορούσε να λειτουργήσει μια κυβέρνηση; Η συζήτηση για το πόσα έχουμε και πόσα μπορούμε να ξοδέψουμε δεν έγινε ποτέ. Το θέμα της χρηματοδότησης των απαιτήσεων της κάθε συνδικαλιστικής ομάδας δεν απασχόλησε ποτέ ούτε τη συγκεκριμένη ομάδα ούτε ευρύτερα την κοινωνία. Όλοι πίστευαν ότι μπορούν να απαιτήσουν οτιδήποτε από την κυβέρνηση που εξέλεξαν και εκείνη ήταν υποχρεωμένη να τους το προσφέρει…

Το χρυσωρυχείο…
Κάθε ομάδα εργαζόμενων που είχε τη δύναμη να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στους έχοντες την εξουσία έπαιρνε περισσότερα χωρίς να την απασχολεί η δυνατότητα του κράτους να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Όλοι θεωρούσαν πως ένα κόμμα εξουσίας το οποίο βοήθησαν να την αποκτήσει είχε την υποχρέωση να βρει τους πόρους ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων του. Σου δίνω και μου ανταποδίδεις. Εξουσία αποζητούσαν τα κόμματα, παροχές τα συνδικάτα. Ανάλογες με τη δύναμη που είχαν να πιέζουν τις κυβερνήσεις ήταν και οι παροχές. Έτσι δημιουργήθηκαν τα συνδικάτα διαφορετικών ταχυτήτων. Άλλοι έγιναν προνομιούχοι και άλλοι έμειναν ως φτωχοί συγγενείς ενώ οι έχοντες την εξουσία κατέφευγαν σε δάνεια για να ‘χουν να ξοδεύουν.

Καμία έγνοια…
Καταλάβατε να ανέλαβε μια κυβέρνηση την εξουσία και να πήρε χαρτί και μολύβι για να υπολογίσει τι παρέλαβε και τι μπορεί να ξοδέψει; Ακούσατε να αποφάσισαν έστω και μια φορά να συμμαζέψουν τις υπηρεσίες του κράτους να τις κάνουν πιο λειτουργικές και να περιορίσουν τα έξοδα ώστε να έχουν ισοσκελισμένους απολογισμούς; Το πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν στην Ελλάδα από την ένταξή της στην Ε.Ε και μετά δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Δεν ξέρω αν σε κάθε θητεία απασχολούσε την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και τη Βουλή το πόσα έσοδα είχαν και πόσα ξόδευαν! Πάντως, αν κρίνουμε από το πώς λειτουργούσε η Βουλή και όλη η δημόσια διοίκηση και πώς ξοδεύονταν οι κρατικοί πόροι, μάλλον το καράβι έπλεε ακυβέρνητο.

Ουδέποτε ενημέρωσαν!..
Κάθε κόμμα που αναλάμβανε να μας κυβερνήσει, ενώ προεκλογικά έκανε προγράμματα για το έργο που θα μας πρόσφερε μετά τα ξεχνούσε όλα. Ουδέποτε μας ενημέρωσαν για το πόσα χρήματα έπρεπε να ξοδέψουν για να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους και ούτε μια φορά δεν μας έκαναν γνωστό πόσα χρήματα βρήκαν στα ταμεία, πώς σκέφτονται να τα διαχειριστούν, ποιες είναι οι προτεραιότητές τους τι μπορούν να κάνουν τον πρώτο χρόνο και τι θα προγραμματίσουν για την υπόλοιπη θητεία τους. Μας άφηναν να πιστεύουμε ότι έχουν μια μηχανή που κόβει χρήματα και ανάλογα με τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων τους αλλά και με τις δικές τους ανάγκες κόβουν χαρτονομίσματα…
Θεανώ Βλάχου