ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Δεν μεταφέρεται!..
Μην ανησυχείτε από την ανακοίνωση που αποτύπωσε φίλος αναγνώστης με τον φωτογραφικό του φακό. Δεν είναι το Δημαρχείο που μεταφέρεται, αλλά κάποια ιδιωτική επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης της οποίας είχε τη… φαεινή ιδέα να αναρτήσει τη γνωστοποίηση στον εξωτερικό τοίχο του δημαρχιακού κτιρίου! Λογικά θα την έχουν βγάλει ήδη οι υπεύθυνοι του Δήμου. Όχι τίποτε άλλο, δηλαδή. Θα μπουν ιδέες και σ’ άλλους καταστηματάρχες και θα γεμίσουν το Δημαρχείο με ανακοινώσεις!
Κ.Α.

Διορισμένοι από παλιά!
Πράγματι διορίζαμε προσωπικό είπε ο Σαμαράς. Διορίζαμε αριστερούς! Είναι έτσι; Αν κρίνεις από τους περισσότερους που δούλευαν στην ΕΡΤ και συνεχίζουν να δουλεύουν και τώρα μάλλον δίκιο έχει. Αν κρίνεις από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις στο δημόσιο τομέα αλλά και στις ΔΕΚΟ, σαν πολλοί αριστεροί δεν έχουν μαζευτεί; Και όλοι αυτοί ήταν διορισμένοι από παλιά. Τώρα δεν ξεμυτάει ούτε ένας που δεν ανήκει στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με μεγαλύτερη προτίμηση στους Συριζαίους. Μακάρι να ήταν αξιοκρατικές οι επιλογές κι ας ήταν και Αρειανός ο προσληφθείς. Αλλά δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι έτσι. Όσο για τους  ΑΝΕΛ, αυτοί αρκούνται σε μικροεξυπηρετήσεις. Είναι ολιγαρκείς. Ο Πάνος να φοράει στολή παραλλαγής και όλα βαίνουν καλά…
Θ.
Αναπάντεχα ευρήματα…
Το 1975, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών για κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της Ηγουμενίτσας, σε ιδιωτικό ελαιώνα, περί τα 3 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης, ο εκσκαφέας ανέσυρε δύο τεμάχια της μαρμάρινης κάλυψης μιας ανάγλυφης σαρκοφάγου. Η ανασκαφική έρευνα που ακολούθησε, με τη συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ηπείρου και Ιονίων Νήσων από τον αρχαιολόγο Αλέξανδρο Μάντη, τότε επιστημονικό βοηθό στην Εφορεία Ιωαννίνων, υπό την επίβλεψη αρχικά της Ιουλίας Βοκοτοπούλου και στη συνέχεια της Πηνελόπης Αγαλλοπούλου, έφερε στο φως ένα ταφικό μνημείο και την αποσπασματική κάτοψη μιας μικρής αγροικίας των ρωμαϊκών χρόνων. 41 χρόνια αργότερα, οι εργασίες για την επέκταση του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας, έδωσαν αφορμή για την ολοκλήρωση της έρευνας, αποκαλύπτοντας αναπάντεχα ευρήματα κάτω από τα θεμέλια αγροικίας!
H. M.

Δεν είναι ανώνυμα…
Τα σκάνδαλα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο κι ας διακήρυττε ο Γιώργος ότι του έλαχε ένας διεφθαρμένος λαός. Για σκάνδαλα μιλάνε και οι πιο «καλές» κοινωνίες.  Κάθε τόσο ξεφυτρώνει και από ένα που παίρνει και όνομα. Βλέπεις, οι αόρατες για μας αγορές αλλά και οι πολυεθνικές εταιρείες κάνουν τη «δουλειά τους». Τα παιγνίδια της Ζίμενς πόσο κόστισαν στην Ελλάδα; Αυτή και τη Φόλκς Βάγκεν δεν τις εμπόδισαν ούτε η Μέρκελ ούτε ο Σόιμπλε στη σκανδαλώδη πρακτική τους. Η Novartis δούλεψε με σχέδιο για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της. Ακούστηκε και το όνομα της Samsung  για …αγαθοεργίες. Και ο αριθμός αυξάνεται όσο αποκαλύπτονται οι μεθοδεύσεις τους… Oι λαοί πώς προστατεύονται; Απλά δεν τους χαμπερίζει κανένας. Τα κέρδη πάνω απ’ όλους κι απ’ όλα.
ΜΑΤ

Θα τα κατεβάσουν;
Τι θ’ απογίνουν άραγε τα αστεράκια που είχε κρεμάσει ο Δήμος για τα Χριστούγεννα πάνω από κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως η 28ης Οκτωβρίου (φωτό); Καλό θα ήταν να μην τ’ αφήσουν εκεί ως τα επόμενα Χριστούγεννα, γιατί πιθανώς να μη διασωθεί κανένα ως τότε. Ενώ αν τα κατεβάσουν και τα αποθηκεύσουν, θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν ξανά. Δεν είναι και πολύ δύσκολο έργο, ούτε λίγα τα λεφτά που εξοικονομούνται…
Κ.Α.

Βραβείο στον «Σαμαρείτη»!

Στην εκδήλωση κοπής πίτας της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, ο Πρόεδρος της Ν.Ε της ΟΝΝΕΔ Θανάσης Μωρόγιαννης βράβευσε τον Κώστα Τσάγκα για την πολυετή εθελοντική του προσφορά στον Ερυθρό Σταυρό. Ο Κώστας ξεκίνησε από το 2004, διετέλεσε αρχηγός των Σαμαρειτών Ιωαννίνων την περίοδο 2012 - 16, ενώ συμμετείχε σε πολλές αποστολές διάσωσης, με τελευταία αυτή στο νησί της Λέσβου το Δεκέμβριο του 2015 για τους πρόσφυγες. Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα ο Πρόεδρος  της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι η οργάνωση επιβραβεύει τα μέλη της που ξεχωρίζουν για το έργο και την προσφορά τους σε συνανθρώπους μας, παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στον διαχρονικά, πλέον, καλό Γιαννιώτη Σαμαρείτη!..
Ν.Γ.

* * *

Για μια διαφορετική Ευρώπη!
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει! Δεν ξέρω αν οι τριγμοί δημιουργούνται στο πεδίο της μάχης των συμφερόντων. Πάντως τα πράγματα δεν είναι καλά. Η ανασφάλεια των πολιτών συνεχώς μεγαλώνει, τα προβλήματα που προκαλεί η ανεργία δείχνουν αξεπέραστα ενώ η λιτότητα που επιβλήθηκε με απόφαση του ισχυρού άντρα δεν οδηγεί σε διεξόδους. Το αντίθετο μάλιστα. Όλα περιπλέκονται, η κρίση βαθαίνει, οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση ενώ οι μετακινήσεις των πληθυσμών, ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων για την εύρεση εργασίας, αποδυναμώνουν τις εθνικές κοινωνίες. Και όλοι τελούν εν αναμονή περιμένοντας τον από μηχανής θεό που θα δώσει τη λύση. Μια λύση που δεν είναι ορατή επειδή κάποιοι έχουν συμφέρον να συντηρούν την κρίση σε όλο της το μεγαλείο…

Αν πιεστούν κι άλλο...
Αν οι λαοί πιεστούν κι άλλο λέτε να εκραγούν; Μήπως έμειναν αρκετά απαθείς παρακολουθώντας από μακριά τις εξελίξεις; Ίσως ήρθε η ώρα της εξέγερσης των συνειδήσεων στην Ευρώπη. Οι εκπρόσωποι των πολιτών έμειναν αμέτοχοι και επέτρεψαν να καθοδηγούνται στις αποφάσεις τους. Τώρα θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν άλλα περιθώρια αδράνειας. Σ’ αυτό το πολυέξοδο οικοδόμημα όπου σπαταλούνται τεράστιοι πόροι και συναντιούνται οι εκπρόσωποι των κρατών πρέπει να ανατραπούν τα πάντα. Εφόσον το όλο ευρωπαϊκό σύστημα δεν λειτούργησε προς όφελος των πολιτών της κάθε χώρας χωριστά και όλων μαζί σημαίνει πως οι αποφάσεις δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί αν οι αποφάσεις ήταν σωστές και δίκαιες δεν θα μας έφθαναν εδώ.

Διπλό κακό...
Οι εθνικές κυβερνήσεις αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Δεν οργάνωσαν σωστά τις χώρες τους, δεν διαχειρίστηκαν με αίσθημα ευθύνης τα οικονομικά τους, μπήκαν στο χορό των δανεισμών που τους επέβαλαν οι αγορές και μέσα σ’ αυτό το πανηγύρι των συμφερόντων την πλήρωσαν οι μη προνομιούχοι που έχασαν το δικαίωμα στην εργασία. Και έτσι μας οδήγησαν στην υποβάθμιση της ζωής μας. Αλλά τι περίμενες να γίνει όταν ακόμη και στις συνόδους κορυφής, για τις οποίες ξοδεύονταν τεράστιοι πόροι, τόσο οι αποφάσεις του οργάνου όσο και οι παρεμβάσεις τους δεν ήταν άξιες λόγου; Αντάμωναν κάθε τόσο, αντάλλασσαν ασπασμούς, απολάμβαναν πλούσια γεύματα και επέστρεφαν άπραγοι στη βάση τους. Μέχρι την επόμενη σύνοδο που γίνονταν πάλι τα ίδια.

Γιατί τα δέχθηκαν;
Κι ενώ σήμερα εκείνοι που αποφασίζουν για την τύχη των λαών της Ευρώπης δείχνουν ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους δεν μας εξηγούν γιατί δέχονται τη λειτουργία των οάσεων φοροδιαφυγής μέσα στους κόλπους τους, τα οικονομικά σκάνδαλα από τις μίζες των πολυεθνικών, κι ενώ είναι λαλίστατοι όταν δίνουν τις εντολές για να υποβαθμίσουν τις ζωές μας αποσιωπούν τους λόγους για τους οποίους ένα σωρό επιχειρηματίες διαφόρων εθνικοτήτων πάνε την έδρα τους στο Λουξεμβούργο. Να αληθεύει ότι εκεί τις έχουν προστατευμένες και δεν πληρώνουν φόρους ή είναι άλλοι οι λόγοι αυτής της περίεργης κατάστασης; Πάντως η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε καλά χέρια…
Θεανώ Βλάχου