ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ζητείται διευθυντής!
Ένα σημαντικό βήμα για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή κάνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο δημοσίευσε χθες προκήρυξη με στόχο την πλήρωση της θέσης, η οποία παραμένει κενή εδώ και αρκετά χρόνια. Απαραίτητος, χωρίς αμφιβολία, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής στο Περιφερειακό μας Θέατρο. Αρκεί η σημερινή Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, που έφεραν σ’ αυτή τη θέση ακατάλληλους ανθρώπους. Η δημόσια προκήρυξη επιτρέπει μια αισιοδοξία ως προς αυτό το τελευταίο!..
Κ.Α.
Απίστευτη ανικανότητα!..
 Αδέσποτα σκυλιά: Μέγα πρόβλημα χωρίς λύση! Τέτοια ανικανότητα από όλους τους ιθύνοντες είναι απίστευτη. Ακόμη και βοήθεια από τη Βουλή των Ελλήνων ζητήθηκε. Τώρα σωθήκαμε... Και ο τετραγωνισμός του κύκλου να ήταν, θα είχε λυθεί. Δαγκώματα συμπολιτών στους δρόμους της πόλης, δαγκώματα σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο και αλλού. Άραγε τι άλλο περιμένουν να γίνει. Κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο, αρκεί να θέλουμε όντως να το λύσουμε.
Αγγ.Κ.

Κάνουν τον… κουφό!
 Όχι μόνο ο Πολάκης αλλά και ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος κάνει τον κουφό! Φωνή απόγνωσης βγάζουν κάθε τόσο οι νοσηλευτές που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων. Και η κατάληξη; Να διορίσουν νοσηλευτές. Και τώρα ακούμε ότι 1.500 νοσηλευτές είναι αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία και ένας μεγάλος αριθμός μέσα στα νοσοκομεία δουλεύει σε διοικητικές θέσεις ή όπως λένε ασκεί αλλότρια καθήκοντα. Ας μαζέψουν όλους αυτούς και μετά προχωράνε και σε νέους διορισμούς. Αλλά αλλότρια καθήκοντα ασκούν και πολλοί εκπαιδευτικοί που αποφεύγουν την έδρα και μας χρεώνουν διπλά. Και το δικό τους μισθό και του αναπληρωτή τους… Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που βρίσκουν ένα σωρό άλλες λύσεις για να μην δουλεύουν στα σχολεία.
Θ.

Μεταμφιεσμένη ευκαιρία…
 Οι οικονομολόγοι της σχολής του Σικάγου βεβαίωναν ότι η καταστροφή της Ασίας ήταν μια μετεμφιεσμένη ευκαιρία!  Ευκαιρία για τι; Πάντως όχι για να σώσουν την περιοχή από τα οικονομικά της προβλήματα και να την οδηγήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης. Τώρα αν και η καταστροφή της Ελλάδας είναι μία ακόμη μετεμφιεσμένη ευκαιρία δεν μας το διεμήνυσαν ακόμη. Φαίνεται ότι έχουν πολλά σχέδια  για μας. Με τη φόρα που πήραν και με τους συνεργάσιμους πολιτικούς που έχουν στη διάθεσή τους θα κάνουν πολύ δρόμο ακόμη. Όταν φύγουν τότε, αν ζούμε, θα έχουμε πολλά να πούμε στηριζόμενοι στις δικές μας εμπειρίες και στα σχέδια που μας επέβαλαν και που όπως δείχνουν μέχρι τώρα δεν έχουν στόχο την ανάπτυξη…
ΜΑΤ

Έργο – σταθμός…
 Ο «μαέστρος» και δάσκαλος της δημοσιογραφικής έρευνας Χρήστος Τσέτσης, χάρισε στο αναγνωστικό κοινό, αλλά κυρίως στην ίδια την ιστορία του τόπου, ένα ακόμη έργο - σταθμό: «Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα των Ιωαννίνων – Η Ιστορική Φυσδιογνωμία του». Με την  παρουσίαση προσώπων και δραστηριοτήτων, διαπιστώνει κανείς ότι ο κ. Τσέτσης, «υφαντουργεί» κομμάτια των  δρώμενων στο χώρο της εργατιάς και του συνδικαλισμού σε μια σύνθεση εξαιρετική και όχι μόνο φέρνει στοιχεία άγνωστα στο προσκήνιο, αλλά δημιουργεί και μια μεταμορφωτική προοπτική. Με τις πνευματικές του δυνάμεις και ικανότητες δείχνει, μέσα από απλές καταγραφές (και αυτό είναι προσόν μεγάλο) το μέγεθος της αξίας των εργατικών αγώνων και την «αξιοποιητική ουσία», που περιέχει η υλοποιημένη ανθρώπινη εργασία...
Η.Μ.   

Δίπλα στους μαθητές…

 Μια ξεχωριστή έκπληξη περίμενε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου  χθες το πρωί, καθώς τους επισκέφτηκε ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ Γιάννινα Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Ο τερματοφύλακας του ηπειρωτικού συλλόγου που εντυπωσίασε με τις φετινές εκπληκτικές του εμφανίσεις,  αποτελεί ένα από τα πρότυπα της νεολαίας όχι μόνο με την αγωνιστική του απόδοση αλλά και για τον χαρακτήρα που διαθέτει. Γνώρισε την αποθέωση από τους μικρούς μαθητές, φωτογραφήθηκε μαζί τους, μοίρασε αυτόγραφα και φυσικά δεν τους χάλασε το χατίρι παίζοντας ποδόσφαιρο μαζί τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και αυτός πρεσβευτής του RUN and OUT. Είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές να ξεχωρίζουν όχι μόνο εντός αλλά και εκτός γηπέδων!
Ν.Γ.

Ψυχολογική χρεοκοπία...
 Η χρεοκοπία αυτού του λαού είναι πρωτίστως ψυχολογική. Παρά την πολλαπλασιαζόμενη βία που ασκείται ανελέητα επάνω του, ανά μήνα περίπου, με κάθε νέο εκβιασμό, κάθε νέα «δόση» και με κάθε νέα «σωτηρία» της πατρίδας, δεν κουνιέται φύλλο!  Αν συνέβαινε το ένα χιλιοστό από τα σημερινά μέτρα επί άλλου πρωθυπουργού και άλλης κυβέρνησης θα καιγόταν η Ελλάδα. Αυτό το ζήσαμε κατά το παρελθόν κι ας μην είχαν τέτοια μορφή τα μέτρα. Εφ όσον ο λαός ζει στην πράξη τη χειροτέρευση της κατάστασης μετά το 2015 τότε τι είναι αυτό που τον καθηλώνει στον καναπέ; Ούτε πραγματοποίησε η κυβέρνηση αυτά που υποσχέθηκε, συνεργάζεται άψογα με την αναβαθμισμένη τρόικα, αποδέχεται τα πιο δύσκολα μέτρα, κι όμως ο λαός δεν ξεσηκώνεται…

Είμαστε ζαλισμένοι;
Δεν φαίνεται να υπάρχει εξήγηση για την απάθεια που μας δέρνει! Η ζωή μας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, τα μέτρα που ψηφίζονται κάθε τόσο δεν μας βγάζουν από την επιτήρηση, απλά μας βάζουν πιο βαθειά και μάλιστα θα ψηφιστούν και μέτρα για μετά τη λήξη της θητείας και αυτής της κυβέρνησης. Προς τι η τόση βιασύνη; Φοβούνται οι επιτηρητές μας πως αν αλλάξει η κυβέρνηση δεν θα μπορούν να έχουν απέναντί τους τόσο συνεργάσιμη κυβέρνηση ή ξέρουν πως αν οι σημερινοί βρεθούν στην αντιπολίτευση θα ξεκινήσουν πάλι την παλιά τους τέχνη; Δηλαδή την οργάνωση κινημάτων αντίστασης; Έτσι θα τους βάλουν να ψηφίσουν και μέτρα για μετά τη θητεία τους ώστε να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους όποια κυβέρνηση κι αν επιλέξει ο ελληνικός λαός.

Η βία δεν παράγει βία…
Είναι απίστευτη η βία που ασκείται σήμερα επάνω μας. Τα απανωτά σοκ μας κάνουν να παραπατάμε και ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και από πού μας έρχονται τα χτυπήματα. Να φταίει που ο εχθρός είναι αόρατος ή δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η σύγχρονη χούντα δεν φοράει στρατιωτική στολή αλλά ακριβά κουστούμια και μάλιστα χωρίς γραβάτα και ότι οι δηλώσεις στις τηλεοράσεις έχουν αντικαταστήσει τις ερπύστριες και τα τανκς; Τέτοιας βαρύτητας μέτρα δεν μας τα επέβαλε ούτε η χούντα γιατί αν θεωρούμε σήμερα ότι απολαμβάνουμε την ελευθερία και έχουμε μια δημοκρατική κυβέρνηση που αποφασίζει για την τύχη του λαού και εργάζεται για το μέλλον του είμαστε γελασμένοι. Εδώ όλα μας επιβάλλονται με ένα νόμο και ένα άρθρο…

Τα θεωρούμε μάταια!..
Γιατί να μην αντιδρούμε; Όλα όσα μας επιβάλλονται είναι αντίθετα προς το σύνταγμά  μας κι όμως τα δεχόμαστε. Εκτός κι αν θεωρούμε ότι δεν τα βγάζουμε πέρα με τόσο ισχυρούς αντιπάλους και ότι κάθε προσπάθειά μας είναι μάταιη. Και είναι τούτη την ώρα μεγάλη έλλειψη η απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Δεν υπάρχουν πολιτικοί που να εμπνέουν! Κανένας δεν τους σέβεται, δεν υπολογίζει τα λεγόμενά τους και το χειρότερο τους θεωρεί διεφθαρμένους. Και η μπόρα τους παίρνει όλους ακόμη κι αν έχουν καλές προθέσεις. Μέσα στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα  που μας οδήγησε εδώ κανένας δεν μας εμπνέει εμπιστοσύνη….
Θεανώ Βλάχου