ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Μετράνε» παράπονα!
Από τη στιγμή που ένας... καφές του Πρωθυπουργού και της συνοδείας του με το δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, μετατράπηκε σε... σύσκεψη φορέων και μάλιστα με επιλεγμένες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με το δίκιο τους χθες πολλοί φορείς της Ηπείρου δήλωναν εξοργισμένοι για τον αποκλεισμό τους από αυτή. Έχουμε και λέμε «αποκλεισμένοι»: Περιφέρεια, ΠΕΔ, δήμαρχοι (πλην Μπέγκα), Επιμελητήρια, επιστημονικοί φορείς, που όλοι τους, παραβρέθηκαν ή εκπροσωπήθηκαν στα εγκαίνια καθώς και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, πλην όμως αν και είχαν ζητήματα να θέσουν επίσημα στον Πρωθυπουργό, δεν είχαν την τιμή να προσκληθούν στη «σύσκεψη φορέων».
 Α.
Επικίνδυνη διασταύρωση…
Ένα τροχαίο σημειώθηκε προχθές το πρωί στον κόμβο της οδού Νιάρχου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αποδεικνύοντας για μία φορά ακόμη πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο σημείο. Προχθές θύματα δεν υπήρξαν, αλλά το κακό δεν αργεί να γίνει. Προτάσεις υπάρχουν για να λυθεί το πρόβλημα. Μία είναι να τοποθετηθούν φανάρια, δεύτερη να διαμορφωθεί ένας κόμβος, αν και αυτό θα γίνει όταν ανακατασκευαστεί οριστικά η οδός. Μέχρι τότε όμως;
Κ.Α.
Έργα στον Αγ. Νικόλαο…
Κριτική έχει κάνει αρκετές φορές η στήλη στον αρμόδιο δημοτικό σύμβουλο Λευτέρη Δοβανά για το Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου, πρέπει όμως να επισημαίνονται και τα θετικά. Τελευταία λοιπόν έγιναν κάποιες πολύ χρήσιμες παρεμβάσεις στο Κοιμητήριο, όπως η ασφαλτόστρωση περιφερειακά, κατά μήκος  του τοίχου και των διαδρόμων του, αλλά και η κατασκευή δικτύου που θα απομακρύνει τα όμβρια από τον χώρο! Αυτά σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δ. Κατηρτσίδη και με οικονομική βοήθεια από την Περιφέρεια Ηπείρου. Πάντα τέτοια έργα, κ. Δοβανά και ακόμα περισσότερα, για να μη γκρινιάζει κανείς για τον Άγιο Νικόλαο…
Κ.Α.
Δίνουν το παράδειγμα…
Μετά τα απλήρωτα δάνεια που έπαιρναν από τη Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές και μάλιστα τους τα χορηγούσαν χωρίς τόκο, τώρα μάθαμε ότι από το 2012 οφείλουν πρόστιμα στο Δήμο της Αθήνας για τροχαίες παραβάσεις! Είμαστε σίγουροι ότι και όπου θέλουν παρκάρουν και μεγάλες ταχύτητες αναπτύσσουν. Νόμιζαν ότι θα αναγκαστούν οι εταιρείες στις οποίες είναι χρεωμένα τα βουλευτικά αυτοκίνητα να πληρώσουν τα δικά τους πρόστιμα, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε και ο Δήμος τα απαιτεί από τους παραβάτες βουλευτές. Να μας έδιναν και τον κατάλογο των παραβατών, για να ξέρουμε ποιοι δίνουν το …καλό παράδειγμα στους πολίτες και ποιοι γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τους νόμους που ψηφίζουν επιδεικνύοντας τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Θ.

Δεν τον πείραξε;

Η ευχή του μητροπολίτη Μάξιμου «για καλοτάξιδο δρόμο» στα εγκαίνια της Ιόνιας οδού, είναι ευχή που μας συνοδεύει όλους. Σωστά λοιπόν την εξέφρασε ο Μητροπολίτης, αλλά τα αρνητικά σχόλια που ακούγονται είναι για την «πρόσκληση» - ευχή του στον κ. Τσίπρα να μας έρθει να εγκαινιάσει και άλλα έργα στην Ήπειρο. Αλήθεια -αναρωτιούνταν αναγνώστες μας- δεν ενοχλήθηκε από το γεγονός, ότι λίγο νωρίτερα τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και  οι υπουργοί του απέφυγαν να κάνουν το σταυρό τους στη διάρκεια του Αγιασμού, δίνοντας την εντύπωση ότι η θρησκευτική τελετή, είχε μόνο... εκλογική στόχευση;
Α.
Νέα πεζοδρόμια…
Νέα πεζοδρόμια κατασκεύασε ο Δήμος στην οδό Δομπόλη. Καιρός ήταν να αρχίσει να επισκευάζει τα βομβαρδισμένα πεζοδρόμια, μόνο που σ’ αυτά της Δομπόλη βρήκαν χώρο για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα χωρίς κανένας να τους βάζει πρόστιμα. Δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε. Δεν υπάρχει στην πόλη μας υπηρεσία που να αστυνομεύει τέτοιες παραβάσεις; Θα μου πεις και όταν υπήρχε για τους γνωστούς λόγους όλο και κάποιος βρισκόταν πρόθυμος να τα σβήσει. Κάποιοι που έχουν εμπειρίες από άλλες χώρες λένε ότι τέτοιες παραβάσεις δεν τολμούν να τις κάνουν επειδή το αυτοκίνητο που παραβαίνει τους κανόνες ακινητοποιείται και πρέπει να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο ο ιδιοκτήτης για να του το ελευθερώσουν… Εδώ όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει.
MAT

* * *

Είμαστε… ανοιχτοχέρηδες!
Οι πιο μεγάλες πληγές της οικονομίας μας ήταν οι υπερβολικές δαπάνες για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων και η διαφθορά μερίδας του πολιτικού και οικονομικο-δημοσιογραφικού χώρου. Και για τις δύο πληγές συνυπεύθυνοι ήταν οι ξένοι που κέρδιζαν δισεκατομμύρια σε βάρος του εθνικού μας πλούτου. Μίζες έδιναν εκείνοι, πολλαπλάσιες οι τιμές των εξοπλιστικών προμηθειών που χρεώνονταν στους φορολογούμενους. Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι και Αμερικανοί κέρδιζαν δισεκατομμύρια σε βάρος του εθνικού μας πλούτου. Η συνεχής αιμορραγία μας γονάτισε. Ο πλούτος που προσφέραμε στα άλλα κράτη μας εξανάγκαζε να καταφεύγουμε σε νέους δανεισμούς.  Και όταν προέκυψε το οικονομικό πρόβλημα έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτε..
Βοήθησαν όσο μπόρεσαν…
Για να φθάσουμε εδώ οι ελληνικές κυβερνήσεις βοήθησαν όσο μπόρεσαν. Αντί να συγκρατήσουν τους εξοπλισμούς και τις άλλες προμήθειες ή να κάνουν πιο καθαρές συναλλαγές απλά κατέφευγαν στην εύκολη λύση. Δάνεια, πάνω στα δάνεια. Έτσι το χρέος έγινε ανεξέλεγκτο ενώ οι ξένοι κέρδιζαν διπλά. Μας πουλούσαν όπλα και άλλα προϊόντα πάνω από τις τιμές που τα πουλούσαν σε γειτονικές μας χώρες  και μετά μας δάνειζαν και κέρδιζαν τους τόκους. Και όλα αυτά τα δάνεια τα διαχειρίζονταν οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά την κρίση τους και λόγο δεν έδιναν σε κανένα. Ακούσατε ποτέ να ζήτησε ένας πρωθυπουργός να μιλήσει στο λαό και να τον ενημερώσει για το πώς εξελίσσονταν η οικονομία μας; Μόνο απ τις αντιδικίες τους στη Βουλή παίρναμε κάποιες πληροφορίες.
Μεμονωμένες πληροφορίες…
Οι τόκοι του δανείου του 1 δις δολαρίων που πήρε ο Ανδρέας στα 1986 από μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα έφθασαν στα 45 δις ευρώ και ξεπληρώθηκαν τελικά το 2010!  Ο Γιούνκερ δήλωσε κάποτε ότι είχε διαπιστώσει τη μεγάλη αιμορραγία των Ελλήνων από τις υπερβολικές και μάλλον αναγκαστικές δαπάνες για την αγορά πολεμικού υλικού από Γερμανία και Γαλλία. Συμπέρανε ότι οι προμηθευτές γνώριζαν ότι μας οδηγούσαν σε βέβαιη καταστροφή. Όμως ομολόγησε ότι δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να μη βλάψει τα συμφέροντα φιλικών του χωρών! Το 2008 ήρθε η οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Ήταν επόμενο να επηρεαστεί και η ελληνική οικονομία. Όμως το επίπεδο ζωής των Ελλήνων ήταν αρκετά υψηλό μεταξύ των 30 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου.
Φτάσαμε στα αδιέξοδα!
Δεν ξέρω αν υπήρχαν σχέδια για να οδηγηθούμε στα σημερινά αδιέξοδα ή αν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την κατάσταση με έγκαιρες παρεμβάσεις. Η άνοδος του δημοσίου χρέους οδηγεί αναγκαστικά σε οικονομική κρίση. Τα χρέη των ΗΠΑ ακόμη και της Γερμανίας υπολογίζονται σε πολλά τρις αν όμως υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και παραγωγή τότε δανείζονται οι χώρες από τις μεγάλες τράπεζες μέχρι που να περάσει η κρίση. Ο Γιώργος Παπανδρέου αντί να επιλέξει το δανεισμό έφερε με δική του πρωτοβουλία εδώ το ΔΝΤ. Έτσι μας έδεσε χειροπόδαρα και άντε τώρα να ξεφύγουμε από την επιτήρηση. Και εκείνος έκανε νέο κόμμα για να μας ξανασώσει….
Θεανώ Βλάχου