ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Ντουμάνι» το κάπνισμα!
 «Nτουμάνι» πάει το κάπνισμα σε καφετέριες και γενικά σε καταστήματα εστίασης στην πόλη των Ιωαννίνων και όχι μόνο. Ούτε καν τα μικρά παιδιά, που πηγαίνουν να δουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ δεν σέβονται οι καπνιστές... Και δεν φτάνει που δεν τηρείται ο νόμος για την καθολική απαγόρευση, αλλά «ξεχάστηκε» και ο διαχωρισμός σε καπνίζοντες και μη καπνίζοντες. Το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, δεν πολυασχολείται με το θέμα, και πώς άλλωστε, όταν ο αναπλ. Υπουργός Υγείας -γιατρός μάλιστα στο επάγγελμα- Παύλος Πολάκης δίνει πρώτος το παράδειγμα, καπνίζοντας ακόμη και μπροστά στις κάμερες... Κατά τα άλλα ο Πρωθυπουργός κάνει μαθήματα περί ανομίας.
Ν.

«Χάρτινος» Πύργος!
 Το… αλιεύσαμε από την σελίδα στο facebook του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Καραμπίνα και, αν μη τι άλλο, αποτελεί αφορμή για προβληματισμό των αρμοδίων, δηλαδή της Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ. Με τη συνεχιζόμενη ανομβρία της προηγούμενης περιόδου βγήκαν στο φως τα θεμέλια του Πύργου Κωπηλασίας στη Λιμνοπούλα (φωτό) και η εικόνα προκαλεί… τρόμο, όσον αφορά στην στατικότητά του. Η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων - Ανδρών του 2019 που ανέλαβε η πόλη μας αποτελεί μία καλή ευκαιρία για ένα γερό «λίφτινγκ» των εγκαταστάσεων Κωπηλασίας, μιας και τα τελευταία χρόνια είναι αφημένα στην τύχη τους. Κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει με παρεμβάσεις στα θεμέλια του Πύργου, μην καταρρεύσει σαν… χάρτινος!
Α.

Kαι νέα πρόσωπα…
Στην πρώτη πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ και νέο πρόσωπο εμφανίστηκε. Έχει το επίθετο του κρητικού υφυπουργού Υγείας αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι και συγγενής του. Παρούσα δηλώνει πάλι και η νεαρή δημοσιογράφος της «Αυγής» για την οποία έγινε πολύ λόγος πέρυσι! Της έδωσαν εκπομπή το Σαββατοκύριακο 10-12! Πότε τις προσέλαβαν και πόσο μας κοστίζουν; Και τελικά, πόσοι προσελήφθησαν στην ΕΡΤ μέχρι σήμερα; Σαν πολλοί δεν συνωστίζονται; Και είναι σίγουρο ότι δεν θα τους δίνουν μόνο 360 ευρώ! Μήπως θα μπορούσαν να ρίξουν το ενδιαφέρον τους στα νοσοκομεία και στα σχολεία; Δεν μπορεί αλλού να ψάχνουν καρέκλα για να καθίσουν και αλλού να υπάρχουν ελλείψεις που προκαλούν δυσλειτουργίες και βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Θ.

Μια στο καρφί…
 Δεν καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί αυτός ο πρωθυπουργός. Άλλα λέει, άλλα κάνει, άλλα καταγγέλλει και άλλα αποδέχεται. Τελευταία υπαναχώρησή του στο θέμα της Ζίμενς. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Ζίμενς και ο Τσίπρας με την παρέα του ανέβηκε τότε στα κάγκελα για να καταγγείλει τις υπαναχωρήσεις. Το θέμα έμεινε για καιρό στα αζήτητα και τώρα μαθαίνουμε ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε το συμβιβασμό και παραιτήθηκε από κάθε διεκδίκηση. Συνεχίζει όμως να καταγγέλλει τον Κυριάκο ότι πίνει καφέ από καφετιέρα Ζίμενς την ώρα που στη Βουλή συζητείται ένα σοβαρότατο θέμα αυτό της
ασφάλειας των πολιτών! Τι να πεις;
ΜΑΤ

Ήταν… συμπτώσεις;

 Σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις παράβασης καθήκοντος εκ μέρους γιατρών του ΕΣΥ ακολουθείται πειθαρχική διαδικασία, όμως η ενοχή ή μη του εξεταζομένου διαπιστώνεται μόνο με την τελεσίδικη απόφαση, τονίζει η 6η ΥΠΕ σε ανακοίνωσή της με την οποία απαντά στις αιτιάσεις του Φίλιππου Σιάκα περί πολιτικής δίωξής του. Και το ερώτημα προκύπτει αμείλικτο: Υπήρχε τελεσίδικη απόφαση για τον κ. Σιάκα και τον τιμώρησαν με αργία αρχικά ενός μήνα κι έπειτα ενός χρόνου; Δηλαδή, είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και του επιβλήθηκαν ποινές ή αυτό έγινε νωρίτερα; Γιατί, απ’ ό,τι θυμάται η στήλη, ο γνωστός χειρουργός διασύρθηκε από την πρώτη στιγμή, πριν κριθεί η ενοχή ή αθωότητά του και ήταν ο μόνος στον οποίο συνέβη αυτό, αν και η δίωξη αφορούσε και συναδέλφους του! Όλα αυτά είναι… συμπτώσεις; Δύσκολο…
Κ.Α.
Πλούσιοι σε βότανα!
 Φαρμακότοπος η Ήπειρος κι αυτό αναφέρθηκε σε επετειακή ημερίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αφορμή 40 χρόνια της Ιατρικής Σχολής του. Πάνω από 400 φυτά και βότανα φύονται στην Ήπειρο, τα οποία αποτελούν τον πλούτο της φύσης και από τα οποία γίνονται τα ανάλογα φάρμακα. Παλιά τα χρησιμοποιούσαν οι «κομπογιαννίτες», για να περάσουν στη συνέχεια στα χέρια των επιστημόνων και να πάρουν το δρόμο των φαρμακείων. Να σημειωθεί εδώ η παρουσία της καθηγήτριας Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μαρίας Κωνσταντή, η οποία έχει ασχοληθεί και με την καταγραφή όλων αυτών των φυτών και η οποία προχθές ήταν εκείνη που ανέδειξε αυτό τον πλούτο και ως ειδική τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση αυτών των βοτάνων χωρίς συνταγή γιατρών!
Γ.Γ.

Στην πηγή του προβλήματος…
Αντιδρούν πολλοί λαοί στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών! Ιδιαίτερες αντιδράσεις δημιουργούνται εκεί όπου δεν υπάρχουν δουλειές για τους ήδη εγκατεστημένους σ’ αυτές τις χώρες, που μπορεί να είναι ντόπιοι κάτοικοι ή που μετακινήθηκαν εκεί σε διάφορες εποχές. Αντιδρούν και από φόβο όταν ακούνε ότι επιτέθηκαν σε σταθμούς τρένων, σε αεροδρόμια, στο κέντρο των πόλεων φανατικοί υποστηριχτές άλλης θρησκείας απ’ αυτή που εκείνοι πιστεύουν. Είναι φυσικό να θέλουν οι ήδη εγκατεστημένοι σε μια χώρα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, να επιδιώκουν την ασφάλεια για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος στη συμβίωση λαών με διαφορετικές νοοτροπίες και διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Οι Έλληνες ξεχωρίζουν!
 Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες παρά τα δικά τους σοβαρότατα προβλήματα έδειξαν για μια φορά ακόμη τα φιλόξενα αισθήματά τους. Μπορεί να υπήρξαν και εξαιρέσεις αλλά η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε τον πρώτο καιρό επιδείνωσε την κατάσταση στη χώρα μας αφού μας βρήκε εντελώς απροετοίμαστους για μια νέα κάθοδο των μυρίων και ο φόβος γι’ αυτό που θα ακολουθούσε έκανε πολλούς να αντιδρούν δημιουργώντας και βίαιες καταστάσεις. Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση εξομαλύνθηκε αφού χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν εδώ και πολλοί απασχολούνται σε εργασίες που οι Έλληνες τις αποφεύγουν παρά το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας που έχουν. Θα μείνουν τελικά εδώ ή ψάχνουν την πρώτη ευκαιρία για να φύγουν;

Τι έγινε στα Γιάννενα…
 Στην αρχή έγιναν βιαστικές κινήσεις χωρίς μελέτη και δημιούργησαν εντάσεις. Το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά στήθηκε σε ακατάλληλο χώρο και ο χειμώνας αλλά και η ζέστη του καλοκαιριού προκάλεσαν προβλήματα στους φιλοξενούμενους. Στην Κόνιτσα, στο Δελβινάκι ακόμη και στο Τσεπέλοβο, που βρισκόταν μακριά από το κέντρο, η υποδοχή έγινε σε καλά πλαίσια. Λαός και τοπικές αρχές έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και αν δεν μπερδεύονταν στα πόδια τους και εκείνες οι περίεργες ΜΚΟ μπορεί τα πράγματα να ήταν ακόμη καλύτερα. Η αναδιοργάνωση των χώρων της παλιάς Παιδόπολης στα Γιάννενα έδωσε την ευκαιρία σε οικογένειες προσφύγων να βρουν έναν ασφαλή χώρο φιλοξενίας και η μόνη ΜΚΟ που τελικά έμεινε εδώ δουλεύει υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας.

Ποιος θα έφευγε;
 Αν οι πόλεμοι συνεχίζονται, αν οι χώρες καταστρέφονται, αν οι κάτοικοι βομβαρδίζονται από παντού λέτε να σταματήσουν να ψάχνουν για νέα πατρίδα; Ποιος πολίτης θα ήθελε να φύγει από τον τόπο του, να αφήσει τη δουλειά του και να ψάχνει την τύχη του στο άγνωστο γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί μπροστά σε κινδύνους που μπορεί να του στερήσουν και τη ζωή; Λέτε να μην είναι γνωστό το πόσοι άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου και στη Μεσόγειο; Κι όμως συνεχίζουν να έρχονται προς την Ευρώπη. Οι παγκόσμιες οργανώσεις, οι αρχηγοί των κρατών που έβαλαν το χεράκι τους στους βομβαρδισμούς στη Συρία αν θέλουν μπορούν να σταματήσουν το κακό. Το θέλουν άραγε;
Θεανώ Βλάχου