ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Βγήκαν ειδήσεις…
Ορθώς η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ δεν περιορίστηκε σε μία απλή περιήγηση σε οδικά έργα της Ηπείρου μαζί με την Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προχώρησε σε συνεργασία με την Πρόεδρο της ΕΛΕΠΑΠ Νατάσα Μπέγκα στη διοργάνωση εκδήλωσης στα Γιάννενα, με θέμα την προστασία του παιδιού σε περιόδους κρίσης. Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η ευρωβουλευτής, η χώρα μας είναι… πρωταθλήτρια της Ε.Ε. στην παιδική φτώχεια, αφού βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση της Ένωσης! Όσο για την κ. Μπέγκα, έκανε γνωστό ότι η ΕΛΕΠΑΠ θα επεκτείνει κι άλλο τις δομές της, αυτή τη φορά με τη λειτουργία οικοτροφείου!
Κ.Α.
Κούρσα για δύο!
Σε όλες τις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας πλην αυτής του ΔΗΜΤΟ Κέντρου υπάρχει μόλις ένας υποψήφιος Πρόεδρος. Στη ΔΗΜ.Τ.Ο Κέντρου Ιωαννίνων τη μάχη για την προεδρία θα δώσουν ο νυν Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ Βασίλης Αϊβατίδης και ο νυν Γραμματέας της ΔΗΜΤΟ Νίκος Κρικώνης.
Ν.Γ.
Όλα... μπάχαλο!
Μπουρλότο στον «Καλλικράτη» βάζει ο «Κλεισθένης». Δεν φτάνει που ο «Καλλικράτης» έβγαλε τα μάτια στην Αυτοδιοίκηση, έρχεται ο «Κλεισθένης» να την αποτελειώσει! Η καθολική αντίδραση των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης δείχνει ότι ο εμπνευστής του, Π. Σκουρλέτης, μόνο να λύσει ζητήματα δεν είχε στο νου του. Όλα θυσία στον βωμό της κομματικής σκοπιμότητας για να αφήσει το αποτύπωμά της η Κυβέρνηση και στην Αυτοδιοίκηση, όπως έκανε και στο χώρο της Παιδείας. Το «όλα μπάχαλο» είναι το σκεπτικό τους!
Γ.Γ.
Πέρασαν 200 χρόνια…
Με αφορμή τα γενέθλια του Μάρξ έγινε πάλι λόγος για τον εβραϊκής καταγωγής Γερμανό θεμελιωτή του κομμουνισμού. Ο Μαρξ ήταν ένας από τους λίγους φιλοσόφους που επηρέασαν τόσο πολύ την πολιτική του 20ου αιώνα. Σήμερα, άλλοι υποστηρίζουν ότι δικαιώνεται και άλλοι λένε ότι ο Μαρξισμός ήταν μια ουτοπία που απέτυχε στην πράξη. Αν απέτυχε το σύστημα στην εφαρμογή του ίσως ευθύνονται εκείνοι που δοκίμασαν να το εφαρμόσουν ασκώντας βία.  Ανέλυσε την ιστορία με όρους ταξικής πάλης. Η θεωρία του ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι αντίθετα μεταξύ τους ίσως χρειάζεται καλύτερες προσεγγίσεις… Πάντως, όλα τα συστήματα απέτυχαν επειδή αγνόησαν τον άνθρωπο θεοποιώντας το κέρδος οποιαδήποτε μορφή κι αν είχε…
Θ.

Παραίτηση με αιχμές…

Άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τις επιλογές και τα πεπραγμένα του Νίκου Γερασιμίδη ως πολιτικού προσώπου, δε μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι ως Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πρόσφερε έργο. Η χθεσινή παραίτησή του λοιπόν από τη θέση αυτή ήρθε ως… κεραυνός εν αιθρία, αν και προφανώς υπήρξε παρασκήνιο. Η επιστολή του κ. Γερασιμίδη προς τον προσωρινό Πρόεδρο του ΕΕΣ Αλέξη Αλεξανδρή είναι ιδιαίτερα αιχμηρή μάλιστα. Τον επικρίνει ότι κωφεύει στα θέματα που ο ίδιος του έχει επανειλημμένα θέσει και ότι προσπαθεί να φέρει τον Ερυθρό Σταυρό στο αμαρτωλό παρελθόν, ενώ τονίζει ότι «οι μεθοδεύσεις που ακολουθούνται από το νέο ΔΣ δεν συνάδουν με τα ιδεώδη και τις αρχές του Ερυθροσταυρικού Κινήματος»! Μια… ωραία ατμόσφαιρα εκεί στον ΕΕΣ!
Κ.Α.

* * *

Από το παρελθόν…
«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»… Ξυπνάνε οι μνήμες και γίνονται συγκρίσεις… Κατά τη διάρκεια της κύρωσης της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την ψηφοφορία με κυρίαρχο το σύνθημα ΟΧΙ στην ΕΟΚ των μονοπωλίων, έξω από την ΕΟΚ, η Ελλάδα στους Έλληνες, ΕΟΚ ο λάκκος των λεόντων… Ο Ανδρέας Παπανδρέου στο φόρτε του λαϊκισμού του διαλαλούσε τότε το «Αμερικανοί, φονιάδες των λαών» και «Δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης»! Αλλά και ο Σημίτης έγραφε σε άρθρο του ότι: «η ΕΟΚ θα οδηγήσει σε νέα δικτατορία…». Ήταν αυτός που το 2000 πανηγύριζε για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ! Όλα αυτά και πολλά άλλα κάνουν ότι τα ξέχασαν. Το νέο ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ανεξαρτοποιηθεί από το παρελθόν του και αλλάζει όνομα και λογότυπο…
Ίδια γεύση…
Αφού περάσουν λίγα χρόνια θα επαναφέρουμε στη μνήμη μας τα λεγόμενα μιας άλλης παράταξης που άλλα είπε και άλλα έκανε. Που χρησιμοποίησε νέες κορόνες λαϊκισμού και αφού πήρε την εξουσία τα ανέτρεψε όλα. Χίλιες και μία δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα… Τελικά είμαστε πολύ άτυχοι. Οι πολιτικοί σχηματισμοί και οι ηγέτες τους λένε ό,τι θέλουν και όταν φθάσουν στο δια ταύτα κάνουν εντελώς το αντίθετο χωρίς άμεσες συνέπειες. Όταν τελειώνει η θητεία τους το κακό έχει γίνει, εκείνοι έχουν απολαύσει τα προνόμια και δεν ξεγίνεται. Αν σκεφθούμε πόσες κορώνες ακούστηκαν και τι έγινε στην πράξη θα νιώσουμε ότι είμαστε εντελώς αδύναμοι να επιβάλουμε να μας σέβονται εκείνοι που διεκδικούν να διαχειριστούν τα κοινά στην Ελλάδα.
Εμείς υστερούσαμε!..
Άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία αξιοποίησαν στο έπακρο την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η Ελλάδα έμεινε πίσω παρά τα θετικά οικονομικά δεδομένα της ένταξης. Η καμμένη γη έγινε τελικά πραγματικότητα το 1985 όταν ο διοικητής της ΤτΕ διαπιστώνει ότι το ταμείο του είναι ελλιπές και το ισοζύγιο πληρωμών κλείνει με έλλειμμα 3,5 δις! Χρεοκοπούμε, είπε τότε στον Ανδρέα, ο οποίος υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να οδηγήσει τη χώρα σε «ακόμη καλύτερες μέρες», δηλαδή σκληρή λιτότητα η οποία ονομάστηκε τότε από τον υπουργό Οικονομίας Σημίτη «σταθεροποιητικό πρόγραμμα της οικονομίας»! Όσο για το περιβόητο σκάνδαλο Κοσκωτά, ήταν το σχέδιο για την οικονομική επικράτηση νέων τζακιών προσαρμοσμένων στις πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ.
Και ο ιδιωτικός τομέας!
Ο ιδιωτικός τομέας  που δημιουργήθηκε τότε πήρε υπό τον έλεγχό του τα ΜΜΕ και ανέλαβε τη χειραγώγηση του λαού και ακολούθησε η απαίτησή τους να καρπούνται όλα τα κονδύλια του κράτους, διαφημιστικά πακέτα ακόμη και τα δημόσια έργα. Έτσι μεγάλοι καναλάρχες αναλάμβαναν και τα μεγάλα δημόσια έργα. Η νέα μεγαλοαστική τάξη που δημιουργήθηκε τότε έσπασε τους δεσμούς της με τη «Δεξιά» και αντί να περάσει στην πραγματική ιδιωτική πρωτοβουλία και στην παραγωγή έγινε κρατικοδίαιτη και απόλυτα εξαρτημένη από τα κρατικά ταμεία. Ήταν τότε που το κόμμα κρατικοποιήθηκε και το κράτος κομματικοποιήθηκε με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και τη ζωή…
Θεανώ Βλάχου