ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Τι δεν αρέσει στους τουρίστες!
Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στα Γιάννενα, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού. Τον συνάντησε φίλος της στήλης, ο οποίος και τον ρώτησε για τις εντυπώσεις του. Γενικά, είπε, ήταν πολύ καλές έως άριστες για τα φυσικά τοπία κυρίως σε Ζαγόρι – Μέτσοβο - Κόνιτσα, ενώ καλές αλλά με αστερίσκους οι εντυπώσεις από την πόλη. Ποιοί ήταν αυτοί; Πρώτος (αυτό που πολλές φορές επισημάνθηκε από τον «Π.Λ.»), η άθλια εικόνα με τα συνθήματα στους τοίχους.  Δεύτερος τα άκοπα χόρτα σε κεντρικά σημεία και στην παραλίμνιο περιοχή. Τρίτος τα πολλά αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στην πόλη και τέταρτος τα σκουπίδια στους δρόμους. Ας τα έχουν υπόψη αυτά οι αρμόδιοι και όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό.
Ν.
Μετά από 36 χρόνια…
Επειδή δεν ασχολούνται όλοι οι Γιαννιώτες με το ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχουν ενήλικες και παιδιά που τρέχουν, που περπατούν, που κάνουν αθλήματα του στίβου κ.λ.π., η αντικατάσταση του ταρτάν στο Εθνικό Στάδιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, αφού καθημερινά, ειδικά άνοιξη με φθινόπωρο το χρησιμοποιούν εκατοντάδες κόσμου, αθλητές κι απλοί πολίτες. Φυσικά κι έπρεπε να το έχουν αλλάξει νωρίτερα, αφού το σημερινό ταρτάν στους «Ζωσιμάδες» στρώθηκε πριν από… 36 χρόνια (το 1981)! Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως κι ας ελπίσουμε ότι θα γίνει καλή δουλειά και το καινούριο ταρτάν θα αποδειχθεί και ποιοτικό και ανθεκτικό!..
Κ.Α.
Αν το καταφέρει…
Ο Μαρτίνης του ΕΕΣ  κάνει πάλι την εμφάνισή του! Δεν αρκέστηκε που κόντεψε ο διεθνής Ε.Σ να τους πάρει το σήμα, ούτε ευαισθητοποιήθηκε όταν πολλοί εθελοντές με μεγάλη προσφορά αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ξεστράτισμα της οργάνωσης. Ακούσαμε ότι θα επιδιώξει να αναλάβει και πάλι καθήκοντα… Ας ελπίσουμε ο Διεθνής Ε.Σ να πάρει θέση και να προστατεύσει τον ΕΕΣ… Αρκετά τον εκμεταλλεύτηκαν! Ακόμη και διορισμοί γίνονταν χωρίς να χρειάζεται πρόσθετο προσωπικό, αυξάνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας τοπικών τμημάτων. Με τη διαφήμιση του εράνου του ΕΕΣ λένε ότι παίχτηκαν διάφορα παιγνίδια. Πρώτα εξυγίανση! Και όσοι βαρύνονται με παράνομες ενέργειες να τιμωρηθούν υποδειγματικά ώστε να μη ξανασυμβούν παρατράγουδα.
ΜΑΤ
Τελούν εν αναμονή…
Μπροστά από κάθε φρεάτιο της ΔΕΥΑΙ στην οδό Σπύρου Λάμπρου και σε άλλες οδούς της πόλης μας λείπουν οι πλάκες που τις έβγαλε ο εργολάβος που ανέλαβε την τοποθέτηση του νέου δικτύου ύδρευσης. Πέρασαν χρόνια κι όμως κανένας «αρμόδιος» δεν παίρνει θέση. Τι θα γίνει; Θα σκοντάφτουν και θα πέφτουν οι διερχόμενοι και ο Δήμος θα κάνει ότι δεν ακούει; Πάντως, μέχρι στιγμής δεν πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι αν έγινε η σύνδεση με το νέο δίκτυο. Εκτός κι αν το νερό διοχετεύεται από το παλιό δίκτυο που είναι με σωλήνες αμιάντου… Φαίνεται πως έπεσε πολλή δουλειά εκεί στο Δημαρχείο και δεν έχουν χρόνο να λύσουν τα προβλήματα που οι εργολάβοι τους δημιούργησαν… Και ποιος ήταν ο επιβλέπων το έργο εκ μέρους του Δήμου; Εκτός κι αν κανένας  δεν το παρέλαβε.
Θ.

Αφιλόξενη πόλη…
Ποιο ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της προχθεσινής εκπαιδευτικής και εθελοντικής καμπάνιας «Νοιάζομαι και Δρω» στα Γιάννενα; Μα φυσικά ότι η πόλη παραμένει γενικά… αφιλόξενη για πολίτες ΑμεΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε κτίρια που φιλοξενούν δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κ.λ.π. (φωτό). Αλίμονο αν κινείται κανείς με καροτσάκι στα Γιάννενα. Θα βρει μπροστά του πολλές πόρτες που δε θα μπορεί να ανοίξει! Οι εξαιρέσεις δυστυχώς σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν απλά για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα…
Κ.Α.

Σπίτια ερημώνουν…

Παλιότερα πολλοί απόδημοι Hπειρώτες, φρόντιζαν να περιποιούνται τα πατρικά σπίτια στα χωριά τους. Τώρα, πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν κάνουν εργασίες συντήρησής τους, αφού δεν επισκέπτονται και τακτικά τον τόπο τους.  Έτσι, πολλά σπίτια ερημώνουν σιγά - σιγά. Και μαζί μ’ αυτά, βέβαια, και τα χωριά. Οι οικίες αυτές είναι ανάμνηση του καιρού που πέρασε, αλλά άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του. Ανάμνηση μιας περιόδου, που το όραμα για ένα καλύτερο αύριο δεν είχε στερέψει. Προέκυψε η μετανάστευση στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα σπίτια άδειασαν, αλλά δεν εγκαταλείφθηκαν τότε, καθώς επενδύονταν χρήματα για την αναστήλωσή τους και έμεναν οι άνθρωποι σ' αυτά κατά τις διακοπές τους. Όμως, εδώ και 10 περίπου χρόνια, άλλαξαν τα πράγματα...  
H. M.

* * *

O πικρός καφές…
Δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Θα μου πείτε κανένας αλάνθαστος! Αλλά καλό είναι να διδασκόμαστε από το παρελθόν για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια. Γιατί αν το κάνουμε δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Η «ΠΡΟΜΕΤ» ήταν μία κρατική εταιρεία. Αυτό όμως δεν εμπόδιζε τότε τα στελέχη της να εισάγουν καφέ με 2.000 δολάρια τον τόνο, ενώ η επίσημη τιμή του ήταν 1500! Ποιοι κέρδιζαν από τις υπερτιμολογήσεις δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε αλλά φαίνεται πως όλα ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι που όποιος ήθελε έκανε ό,τι ήθελε. Ήταν τότε που η «ΠΡΟΜΕΤ» αγόρασε από φιλανδική εταιρεία ποσότητα ακατάλληλων ξύλων έναντι του εξωφρενικού ποσού των 250 εκατ. η οποία τελικά σάπισε στο λιμάνι της Ελευσίνας…
Παντού σκάνδαλα!
Παντού σκάνδαλα και ο λαός τα άκουγε χωρίς να τα καταγράφει και να παίρνει θέση απαιτώντας να αλλάξουν τέτοιες πρακτικές. Σκάνδαλα στην ΑΓΡΕΞ! Σειρά από κομπίνες και υπεξαιρέσεις αποκαλύπτονταν τότε στις αγροτικές εξαγωγές. Φιλόδοξοι εκδότες φιλοπασοκικών εφημερίδων δημιουργούσαν βραχύβιες εταιρείες-φαντάσματα οι οποίες εμφανιζόταν χωρίς κεφάλαια και χωρίς μετόχους! Ένας απ αυτούς τους εκδότες τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών για κατάχρηση 57 εκατ. από την ΕΤΕ. Τότε εξαφανίστηκε για να μην εκτίσει την ποινή του. Όσο για την ΠΥΡΚΑΛ, αυτή πουλούσε στο ΙΡΑΚ 112 δολάρια την οβίδα και στον ελληνικό στρατό 201 δολάρια! Η ίδια εταιρεία αγόρασε το άχρηστο ναυπηγείο πλαστικών σκαφών στο Λαύριο έναντι ποσού 370 εκατ.
Η ΔΕΗ… τσιφλίκι τους!
Ένας από τους Διοικητές της ΔΕΗ απηλλάγη με βουλεύματα για υποθέσεις που τον βάρυναν και τότε έγραψε ιστορία αφού είχε κάνει στον εαυτό του το δωράκι των 500 εκατ.! Ο ίδιος βρέθηκε στην επικαιρότητα με τη συμφωνία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αλβανία προκαλώντας ζημιά 120 εκατ. στη ΔΕΗ! Κι όμως και τότε με βούλευμα τον απάλλαξαν. Βλέπεις ήταν ένα ακόμη δικό τους παιδί! Όσο για το σκάνδαλο του σταριού αυτό ζημίωσε του Έλληνες αγρότες με το ποσό των 910 εκατ. Τότε χρησιμοποιήθηκαν δύο εταιρείες ως μεσάζοντες για το ξεπούλημα των προϊόντων της ΚΥΔΕΠ με αποτέλεσμα αυτές να κερδίσουν δισεκατομμύρια σε βάρος του Δημοσίου… Όπου και να γύριζες το κεφάλι σου για σκάνδαλα άκουγες. Όποιος είχε χαμηλές αντιστάσεις έβαζε το χέρι στο …μέλι!
Όλα δικά τους…
Τελικά δεν υπήρχε πουθενά έλεγχος ή δόθηκε το σύνθημα από πάνω προς τα κάτω πάρτε ό,τι προλάβετε; Ένας υποδιοικητής της Λαϊκής υπεξαίρεσε 230 εκατ. ενώ κάποιος διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ και μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορηθεί ότι αναμίχθηκε σε πολλά σκάνδαλα και απάτες. Όποιος οργανισμός εποπτευόταν από το Δημόσιο μόνο εποπτεία δεν είχε. Αλλιώς δεν  θα  συσσωρεύονταν όλα αυτά τα οικονομικά σκάνδαλα. Και αφού έμαθαν στην καλοπέραση άντε να ξεμάθουν. Όποιος τα κατάφερνε ζούσε ζωή χαρισάμενη και δεν είχε σημασία αν βαλτώναμε σαν κράτος και αν όλη η δημόσια διοίκηση χτίζονταν επάνω στην άμμο. Τότε τη μόνη σημασία είχε η καλοπέραση…
Θεανώ Βλάχου