ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Καυστικό χιούμορ…
Ακόμα και όταν μιλάει για σοβαρά θέματα, ο Κώστας Τασούλας δεν εγκαταλείπει ποτέ το χιούμορ του, το οποίο μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα καυστικό. Χθες, για παράδειγμα, κληθείς να σχολιάσει από τη Βίκυ Μιχέλη στο Δημοτ. Ραδιόφωνο Ιωαννίνων τα εύσημα που απέδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην κυβέρνηση Τσίπρα κατά την ομιλία του στην ελληνική Βουλή είπε: «Μου φάνηκε παράξενο ένας… Συριζαίος να μιλάει τόσο καλά Γαλλικά»! Όσο για τον Πρωθυπουργό, τόνισε πως «εγώ αν ήμουν Ευρωπαίος ηγέτης θα απένειμα και παράσημο στον Τσίπρα που με την πολιτική του ενίσχυσε την επιχειρηματολογία και την ακαμψία της Ε.Ε.»! Δίκιο δεν έχει;
K.A.
Περί του φυτοπλαγκτόν ο λόγος...
Μας γράφει ο συμπολίτης Σ.Α.:
Στη στήλη «Διαδόσεις» διάβασα χθες: «Μπόλικο πλαγκτόν που συνοδεύεται με δυσοσμία». Στην ίδια στήλη της 29ης Απριλίου 2017 με τίτλο «Στόχος το πλαγκτόν» είχα διαβάσει: Αποφασισμένη να αλλάξει την πράσινη εικόνα της Παμβώτιδας, η Περιφέρεια Ηπείρου παρήγγειλε δύο ειδικά μηχανήματα, τα οποία αλέθουν και διαλύουν το φυτοπλαγκτόν!
Αλήθεια, με τέτοια επιχειρήματα προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες τους για την κατάντια της λίμνης και να αντιμετωπίσουν τηνκατακραυγή του κόσμου; Καλό, όμως, θα ήταν να ανακοινωθεί και το κόστος των αγορασθέντων μηχανημάτων, αλλά και το κόστος των μελετών για την Παμβώτιδα, στις οποίες έχει προβεί ο κ. Αλ. Καχριμάνης στα 17 χρόνια που διοικεί Νομαρχία και Περιφέρεια, για να γνωρίζουν οι Γιαννιώτες πόσο τους στοιχίζει η εμμονή του για διατήρηση των άχρηστων αναχωμάτων.
«Κλειστή δεξαμενή...»!
= Τα αναχώματα μετέτρεψαν την Παμβώτιδα από Λίμνη - οικοσύστημα σε «κλειστή δεξαμενή» μολυσμένων και ρυπαρών υδάτων, που εκτός των άλλων καταστροφικών ενεργειών (απέκοψαν την επικοινωνία της με τις πηγές, τις καταβόθρες, τους υγροβιότους κ.λπ.), της στέρησαν τη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού της. Τα αποτελέσματα των μελετών και άλλων ενεργειών είναι γνωστά. Από μηδενικά έως... μηδενικά!
Σ.Α.
Μανία για καταστροφή!..
Σε πολλές ελληνικές πόλεις συνεργάστηκαν οι δημοτικές αρχές με τους πολίτες και το αποτέλεσμα είναι παραδειγματικό. Καθαριότητα, αποκομιδή απορριμμάτων, ανακύκλωση, ακόμη και κομποστοποίηση, συγκοινωνίες, πράσινο όλα πήραν το δρόμο τους… Στα Γιάννενα τι συμβαίνει; Είναι εντελώς αδιάφοροι οι Γιαννιώτες; Δεν κατάφερε κανένας δημοτικός άρχοντας να τους εμπνεύσει τη συνεργασία; Σκουπίδια στους δρόμους, η ανακύκλωση αναζητείται, οι αστικές συγκοινωνίες σε νηπιακή ηλικία, τα κτήρια γεμάτα ορνιθοσκαλίσματα, οι πινακίδες της τροχαίας βαμμένες με σπρέι σε αποπροσανατολίζουν και όπου γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα του πρασίνου- που πράγματι αλλάζει το τελευταίο διάστημα- κάποιοι ξεριζώνουν τα φυτά. Ακόμη και εκείνα που φύτεψαν οι μαθητές στα Λιθαρίτσια. Τα ξερίζωσαν με μανία! Τόση μανία για καταστροφές…
Θ.

Καλύτερα στο Σπήλαιο!
Εδώ που τα λέμε, πολύ καλύτερα θα είναι αν όντως ο Δήμος παραχωρήσει το παραλίμνιο πάρκο Περάματος στον Οργανισμό Σπηλαίου, ο οποίος έχει κάθε λόγο να συντηρήσει, να αναδείξει και να λειτουργήσει τον χώρο. Από την ημέρα που ολοκληρώθηκε το πάρκο, κυριολεκτικά εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του, όπως έχει επισημάνει ξανά αυτή εδώ η στήλη και είναι κρίμα γιατί ως χώρος είναι ωραίος. Σ’ αυτήν εδώ την πόλη δε μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά ούτε αυτά που έχουμε και κατά τ’ άλλα κάνουμε σχέδια να φτιάξουμε καινούρια πάρκα, πολιτιστικά κέντρα κ.λ.π.. Αυτά μας μάραναν…
K.A.

Θύμιζε… φθινόπωρο!

Λίγο πιο δροσερός και με αρκετά περισσότερες βροχερές μέρες ήταν ο φετινός Ιούνιος σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του παρελθόντος όπως όλοι μας καταλάβαμε! Σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση του Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα, η μέση θερμοκρασία του φετινού Ιουνίου ήταν 20,4ο C από 21,9 βαθμούς κατά μέσο όρο, έβρεξε 17 ημέρες από επτά που βρέχει συνήθως τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ το ύψος βροχής ήταν 46 mm από 44 που είναι ο μέσος όρος. Είπαμε, ο Ιούνιος φέτος θύμιζε πιο πολύ… Οκτώβριο!
Κ.Α.

* * *

Επαναλαμβάνονται…
Ο Νέλσον Μαντέλα έλεγε: Πήραμε το κράτος αλλά όχι την εξουσία! Αυτόν αντέγραψε η Περιστέρα όταν έκανε την ίδια δήλωση; Μπορεί να έχουν την πολιτική εξουσία, φαινομενικά να κυβερνάνε, όμως η πραγματική διακυβέρνηση βρίσκεται στα χέρια άλλων. Πάντα το ίδιο σενάριο. Κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση ο διεθνής παράγοντας που κινεί τα νήματα κατά το συμφέρον του δίνει τα κλειδιά σε κάθε νέα κυβέρνηση αλλά δεν τους δίνει το συνδυασμό του χρηματοκιβωτίου. Έτσι, αφού αναλαμβάνει τα υποτιθέμενα καθήκοντα η όποια κυβέρνηση μετά αναλαμβάνουν να παίρνουν τις αποφάσεις οι διεθνείς οργανισμοί ιδιαίτερα όταν η χώρα βρίσκεται ή μεθοδεύθηκε να βρεθεί σε οικονομική κρίση… Κουμάντο κάνουν οι εξωχώριοι!
Κάνουν ότι δεν ξέρουν;
Υπόσχονται τα κόμματα που βρίσκονται εκτός διακυβέρνησης και τι δεν υπόσχονται! Ωραιοποιούν καταστάσεις, προσπαθούν να δώσουν ελπίδα στο λαό με τη διαφορετική τους πρόταση και όταν πείθουν τους πολίτες να τους δώσουν ποσοστό για να κυβερνήσουν μετά όλα ανατρέπονται. Πάνε και οι προεκλογικές υποσχέσεις, πάνε και τα σχέδια για μια καλύτερη διακυβέρνηση. Κι εμείς ζήσαμε την τελευταία περίοδο την υποσχεσεολογία στο μεγαλείο της. Και τι δεν υπόσχονταν ο Τσίπρας. Λαγούς με πετραχήλια… Ωραιοποιούσε την κατάσταση, την παρουσίαζε ως ιδανική κάτω από τη δική του καθοδήγηση κι όταν πήρε το παιγνίδι στα χέρια του τα ανέτρεψε όλα. Και όταν λέμε όλα στην περίπτωσή του εννοούμε ΟΛΑ!
Κυβερνήσεις κατ’ όνομα…
= Δυστυχώς μιλάμε για ελληνικές κυβερνήσεις αλλά στην ουσία μόνο κατ’ όνομα έχουμε κυβέρνηση. Η πραγματική διακυβέρνηση βρίσκεται στα χέρια άλλων. Εμείς τα τελευταία χρόνια ζήσαμε τις παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα στο μεγαλείο του και δεν πήραμε χαμπάρι τι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Στις τεχνοκρατικές συναντήσεις καθορίστηκε το παρόν και το μέλλον της χώρας μας και ελάχιστοι Έλληνες το συνειδητοποιήσαμε. Μας έδεσαν χειροπόδαρα και εμείς ακούγαμε τις μνημονιακές κυβερνήσεις να λένε διάφορα για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα. Ιδιαίτερα η τελευταία κυβέρνηση που έδειξε τέτοια πειθαρχία στις απαιτήσεις των «σωτήρων» μας που πέσαμε από τα σύννεφα. Ποιος το περίμενε οι επαναστάτες να ενδώσουν σ’ όλα;
Ίδια η συνταγή!
Η Νότια Αφρική γονάτισε από τα χρέη της και την πίεσαν αφόρητα να ιδιωτικοποιήσει τις κοινωφελείς υπηρεσίες ενώ η κυβέρνησή τους άρχισε να αυξάνει τις τιμές μειώνοντας τα έσοδα των πολιτών της! Έπειτα από μια δεκαετία, εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό και νερό επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς! Μήπως η κατάσταση αυτή μοιάζει με τη δική μας; Γιατί δήμευσε τη δημόσια περιουσία ο Τσίπρας; Τι κάνει στις δημόσιες εταιρείες ηλεκτρικού και νερού; Τα πλεονάσματα και τα επακόλουθά τους μέχρι πότε θα ελέγχονται; Μέχρι το 2060 και βάλε; Είτε μιλάμε για Ν. Αφρική, είτε για Αργεντινή, είτε για Ελλάδα η συνταγή είναι η ίδια…
Θεανώ Βλάχου