ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Θέατρο παραλόγου…
Οι διαφημίσεις ιδιωτικών πανεπιστημίων δίνουν και παίρνουν αυτή την εποχή. Ανάμεσά τους και το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, αλλά και όλα τα ιδιωτικά κολλέγια- παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων- που λειτουργούν στην Ελλάδα και χορηγούν τίτλους που δίνουν ίσα δικαιώματα στους αποφοίτους με αυτά που δίνουν τα ελληνικά ΑΕΙ! Κατά τα άλλα, εμείς δεν έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα επειδή δεν το επιτρέπουν οι ιδεολογικές μας αγκυλώσεις! Τόση υποκρισία μόνο στην Ελλάδα θα τη συναντήσεις… Με αυτό το θέμα ούτε ο Γαβρόγλου δεν ασχολήθηκε. Αυτόν τον απασχολούσε το πώς θα ενώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ… κι ας εισάγονται με βαθμό τρία σε κάποια ΤΕΙ!
ΜΑΤ
Σκουπιδότοπος…
 Μια εικόνα τελείως αποκαρδιωτική αντικρίζει κάποιος μετά το Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος», στη διασταύρωση Μιχαήλ Αγγέλου και Δοσίου. Δίπλα από τους κάδους πεταμένοι καναπέδες, στρώματα, παιδικά έπιπλα, σανίδες και κάθε λογής αντικείμενα. Θέλει κάποιος πολίτης να «ξεφορτωθεί» αντικείμενα από το σπίτι του και τα αφήνει όπου βρει! Καλή η κριτική στους αρμόδιους φορείς για να φροντίζουν για την καθαριότητα σε σημεία της πόλης, αλλά θα πρέπει και ο κάθε πολίτης από τη πλευρά του να βοηθήσει ώστε η πόλη μας να μη μετατρέπεται σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.
Ν.Γ.
Αντιστρόφως ανάλογα…
Όσο μεγαλώνουν τα κυβερνητικά σχήματα τόσο κατώτερο έργο προσφέρουν στην κοινωνία. Μέχρι που να ενημερωθούν οι νέοι υπουργοί, να επιλέξουν και κάμποσους συμβούλους -υποτίθεται για να τους συμβουλεύουν στο έργο τους- περνάει ο καιρός και το έργο δεν προχωράει… Αν βάλεις και τις συνυπευθυνότητες των υπουργών αλίμονο από εκείνους που βρίσκονται στην αναμονή για μια υπόθεσή τους… Όσο για το κόστος αυτών των υπεράριθμων στελεχών, δεν ξέρουμε σε ποιο ύψος φθάνει κάθε φορά αφού αποφεύγουν να κάνουν δημόσιο οικονομικό απολογισμό του απερχομένου σχήματος… Μέχρι και το ενοίκιο πλήρωναν σε μια πάμπλουτη υπουργό! Αλλά αυτά είναι κρατικά μυστικά και δεν ζητάνε απολογισμό ούτε τα άλλα κόμματα στη Bουλή… Ξένα χρήματα είναι! Ποιος τα υπολογίζει… Αυτοί να περνάνε καλά και ο λαός που πληρώνει ας κουρεύεται!
Θ.

Το περιποιήθηκαν!..
 Κάτι άλλαξε τους τελευταίους μήνες στο επιβλητικό πέτρινο καμπαναριό του ναού της Αγίας Μαρίνας. Το καθάρισαν, το αρμολόγησαν, ότι και να έχει γίνει, η αλήθεια είναι ότι το καμπαναριό… λάμπει και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Την άξιζε την περιποίηση, μιας και στολίζει μία από τις ωραιότερες εκκλησίες της πόλης σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές ενορίες της!
Κ.Α.

Φοιτήτρια και η μάνα!
 Αρκετές εκπλήξεις επιφύλασσε η πρόσφατη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πέρα από τον 84χρονο από την Κρήτη ο οποίος εισήχθη στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο, μία παντρεμένη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών και εργαζόμενη από τη Βόνιτσα κατάφερε να περάσει στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συγκεντρώνοντας 14.500 μόρια! Η Παναγιώτα Μπακοχρήστου θα καθίσει στα ίδια έδρανα με τα οποία κάθονται και οι δύο γιοι της, οι οποίοι είναι ήδη φοιτητές στο Πανεπιστήμιό μας! Ποτέ δεν είναι αργά τελικά. Αρκεί κανείς να μη σταματά να κάνει όνειρα και να παλεύει γι’ αυτά!
Κ.Α.

Ρήμαξε το πάρκο…

 Εντελώς εγκαταλελειμμένο, σχεδόν διαλυμένο, έχει αφεθεί το πάρκο της αγρότισσας στον παλαιό δρόμο Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης δίπλα στον Καλαμά που έχει ερημώσει τελείως, ενώ παλαιότερα, κατά τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες, συγκέντρωνε αρκετούς εκδρομείς. Χορτάριασε όλος ο χώρος, τα βάτα κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος του, τα δένδρα απεριποίητα και σε μαρασμό, οι ξύλινες κατασκευές είναι προς κατάρρευση, ενώ το ποτάμι, κατά τη χειμερινή υπερχείλιση, έχει προκαλέσει ζημιές. Κάποτε ήταν, πραγματικά ένα ωραίο πάρκο, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Πέρα από το γεγονός ότι είχαν διατεθεί χρήματα για την κατασκευή του, επί δημαρχίας Μιχάλη Παντούλα στον τότε Δήμο Μολοσσών, είναι πραγματικά θλιβερό ένας πανέμορφος φυσικός χώρος, στον οποίο είχαν γίνει ήπιες παρεμβάσεις, να μην είναι επισκέψιμος.
Η. Μ.

Τελούμε εν αναμονή!
 Είναι έτοιμος για δουλειά ο Τσίπρας! Σήκωσε και τα μανίκια! Από ποιον τομέα θα ξεκινήσει δεν μας το διευκρίνισε. Ίσως δεν ξέρει και ο ίδιος κάποιο τομέα που να μπορεί να αποδώσει έργο! Οι δουλειές του ποδαριού του ταιριάζουν ιδιαίτερα αφού με αυτές έγινε γνωστός και με αυτές κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων που τον έκαναν πρωθυπουργό τους. Τα παραμύθια είναι περισσότερο ελκυστικά για μας τους Έλληνες και γι αυτό την πατάμε πάλι και πάλι με τις επιλογές μας. Το κακό είναι ότι δεν βάζουμε μυαλό και δεν συμπεριφερόμαστε ως ώριμοι πολίτες. Ο καθένας μπορεί να μας εξαπατήσει και εμείς τον στέφουμε μεσσία μέχρι που να καταλάβουμε ότι κάναμε πάλι λάθος. Και αυτό δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο…

Θα τα καταφέρει;
 Λέτε για μια φορά στη ζωή του να κάνει ο Τσίπρας και μια σωστή ενέργεια; Λέτε να έμαθε να παίζει ζουρνά και να φέρει τις αγορές εκεί όπου τις θέλει; Αν χρειαστεί να μπει και ο ίδιος στο χορό για να τις ευχαριστήσει δεν ξέρω αν γνωρίζει να χορεύει. Πάντως, εμάς μας χόρεψε στο ταψί για να μας ευχαριστήσει για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που του δείξαμε. Τον αναδείξαμε πρωθυπουργό της χώρας μας επενδύοντας επάνω του ελπίδες για κάτι καλύτερο. Τα μισά ή και λιγότερα απ όσα έλεγε προεκλογικά αν εφάρμοζε κάτι καλό θα είχε να επιδείξει. Αυτός δεν κατάλαβε ότι ήδη είχαν καεί άνθρωποι στο Μάτι όταν εκείνος «συνεδρίαζε» και «έδινε εντολές στους υπουργούς» από το κέντρο επιχειρήσεων τη βραδιά που έγινε το μεγάλο κακό. Είχε και μπλοκ μπροστά του και σημείωνε τρομάρα του…

Από πανηγύρι…
 Όλες οι δράσεις του πρωθυπουργού συμπίπτουν με τα θρησκευτικά πανηγύρια! Πρώτα του 15αύγουστου, μετά του Αγίου Κοσμά και φθάνουμε στη γιορτή της Παναγίας στις 8 Σεπτεμβρίου. Δεν τον είδαμε να μετέχει σε καμία πανήγυρη ούτε στις θρησκευτικές τελετές ούτε στις χορευτικές εκδηλώσεις. Αυτά τα έχει αναθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτός δεν άφησε γιορτή για γιορτή και επέτειο για επέτειο. Και στις αρχές του Σεπτέμβρη ο Αλέξης θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να δώσει τη δική του παράσταση αν και ήδη τοιχοκόλλησαν οι Θεσσαλονικείς αφίσα γράφοντας τη λέξη «ανεπιθύμητος»! Έχει ακούσει τόσα και τόσα και δεν τον ενοχλεί τίποτε. Τη βόλεψή του κοιτάζει κι ας κουρεύεται ο λαός. Εξάλλου, τα μέτρα θα είναι πάλι δρακόντεια για να προστατευτεί…

Πάντως, πρόλαβε…
 Την έξοδο από τα μνημόνια την ανακοίνωσε από νησί του Ιονίου και τα κύματα τη μετέφεραν σε όλα τα νησιά. Να δεις χαρές που έκαναν οι παραθεριστές! Άλλοι χόρευαν συρτό και άλλοι τσάμικο. Τέτοια χαρά πώς να μη τη μοιραστούν ντόπιοι και ξένοι; Τέτοιο κέφι δεν περιγράφεται. Ξέρεις τι σημαίνει να απαλλαγείς από τα μνημόνια; Από δω και πέρα είμαστε αισιόδοξοι. Αναλαμβάνει ο Τσίπρας να στήσει τη νέα Ελλάδα. Τι υλικά θα χρησιμοποιήσει δε μας το διευκρίνισε. Ίσως είναι επιφυλακτικός. Κάτι ακούστηκε ότι δεν τα πήγαινε καλά με τις κατασκευές. Όταν σπούδαζε είχε άλλα ενδιαφέροντα και όταν τελείωσε τον κέρδισε η πολιτική ως περισσότερο προσοδοφόρα…
Θεανώ Βλάχου