ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Τι θα πουν οι Καστρινοί;
 Ωραία φαντάζει ως ιδέα η πεζοδρόμηση της Παραλιμνίου περιοχής γύρω από το Κάστρο, της Αβέρωφ κλπ., που προβλέπει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όμως οι Καστρινοί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν στο να περικυκλωθούν κυριολεκτικά από πεζόδρομους, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις μετακινήσεις τους! Θα έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δημόσια διαβούλευση για το ΣΒΑΚ που ξεκινάει από την ερχόμενη Τρίτη. Αρκεί οι Γιαννιώτες να ασχοληθούν ενεργά με το θέμα, το οποίο μας αφορά όλους και μάλιστα άμεσα!
Κ.Α.
Πρόβλημα κι αλλού…
Τελικά δεν έχουν μόνο τα κοιμητήρια των Ιωαννίνων πρόβλημα χώρου! Το ίδιο ισχύει και για εκείνο της Ηγουμενίτσας, παρά το γεγονός ότι το μέγεθος της γειτονικής πόλης είναι πολύ μικρότερη από αυτό της δικής μας. Έτσι, λοιπόν, με χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ηγουμενίτσας καλεί τους συγγενείς των νεκρών η επταετής ταφή των οποίων έληξε, να φροντίσουν για τα δέοντα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει ο ίδιος σε αναγκαστική εκταφή τους! Με αφορμή αυτό, καλό θα ήταν και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στα Γιάννενα να ετοιμάσουν μία πρόταση για νέο νεκροταφείο, γιατί είναι πραγματικά ένα θέμα που «καίει» την πόλη!
Κ.Α.

Κι άλλη διόρθωση…
 Στο σχόλιό μας με τίτλο «Δεν γνωρίζουν τα ονόματά τους» που δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρθηκε ότι ο κ. Κατηρτσίδης είπε το όνομα του ευεργέτη Δομπόλη παρατονίζοντάς το. Λάθος αναφορά από τηλεοράσεως του Αντιδημάρχου έγινε και στο όνομα του στρατηγού και αργότερα υπουργού στρατιωτικών Κωνσταντίνου Καλλάρη που πολέμησε στη μάχη της Μανωλιάσας και έδωσε και ένα γιο για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Το όνομά του έχει η οδός Καλλάρη στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας και βέβαια δεν λέγεται «Κάλλαρης»!
Θ.

Υπό το μηδέν…
 Τα… ψέματα τελείωσαν, ο χειμώνας έφτασε τελικά και κάνει τις τελευταίες μέρες αισθητή την παρουσία του! Κυρίως είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που τον θυμίζουν. Χθες μάλιστα η Βοβούσα ήταν μία από τις πιο κρύες περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να δείχνει μείον οκτώ βαθμούς Κελσίου, ενώ και στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων πέφτει τα βράδια και τα πρωινά δύο – τρεις βαθμούς κάτω από το μηδέν! Μέσα σ’ όλα αυτά, μόνο ευχάριστο γεγονός είναι η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που αυτές τις μέρες πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,01 με 1,03 λεπτά το λίτρο. Τουλάχιστον, να μπορεί ο κόσμος να θερμαίνεται, όσο αυτό είναι δυνατόν!
Κ.Α.

Κάνουν πράγματα…

 Γίνονται πράγματα και μάλιστα καλά στην παλιά εμπορική «καρδιά» των Ιωαννίνων από την ημέρα που ιδρύθηκε και άρχισε να δραστηριοποιείται σ’ αυτήν ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα». Ειδικά στις γιορτές δίνουν… ρέστα, όπως φέτος που στόλισαν όμορφα τον πεζόδρομο της Καλλάρη, ενώ το ερχόμενο Σάββατο ετοιμάζουν μία πολύ ενδιαφέρουσα Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με ταχυδακτυλουργούς, ξωτικά, κουκλοθέατρο, κατασκευές, χορούς, εδέσματα κλπ.! Αντίστοιχη είχαν κάνει και πέρυσι. Τα έχει ανάγκη όλα αυτά η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία σιγά – σιγά αποκτά μία πολύ ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία… Μπράβο λοιπόν στον Σύλλογο!

Κ.Α.

Εικονική πραγματικότητα…
 Ζει στο δικό του κόσμο ο πρωθυπουργός μας! Τώρα τα εμφανίζει όλα καλά κι όλα ωραία! Έδιωξε και τα μνημόνια και δεν μπορεί να συγκρατήσει τη χαρά του. Πάντα είχε την έφεση να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα. Τώρα δείχνει περιχαρής! Γιατί; Μείωσε το ΦΠΑ; Μείωσε τους φόρους που μας αρπάζει με περισσή αναλγησία; Στήριξε την επιχειρηματικότητα; Τι ακριβώς έκανε; Παίζει και πάλι θέατρο. Έχει εκπαιδευτεί σ’ αυτό το ρόλο. Ψέματα, ψέματα, ψέματα… Μόνο που αυτά έχουν διαβαθμίσεις. Τα προ του 2015 ψέματα, τα ψέματα κατά την κυβερνητική θητεία και οι προκλητικές υποχωρήσεις του μετά το δημοψήφισμα γελοιοποιώντας την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο. Όσο για τη δήμευση της δημόσιας περιουσίας δεν αναφέρει ούτε λέξη. Σαν να μη θέλει να το θυμάται…

Τα βρήκαν οι δύο τους!
 Απειλεί ο Πάνος ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία για τα Σκόπια! Και του απαντάει ο πρωθυπουργός ότι «δεν θα διακινδυνεύσει την καλή πορεία της χώρας ρίχνοντας την κυβέρνηση»! Είναι τόσο αστείο να ακούς τους διαλόγους τους! Νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανεγκέφαλους πολίτες που καταπίνουν ό,τι κι αν λένε οι πολιτικοί που κυβερνούν αυτό τον τόπο. Το τι ακούμε αυτές τις μέρες δεν λέγεται. Μιλάνε σαν να ζούνε σε άλλη χώρα. Και μέσα απ’ τα λεγόμενά τους ξεχειλίζει η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τους μη έχοντες. Απ’ το ψωμί τους θα κόψουν για να το δώσουν στο χειμαζόμενο λαό. Αν έκοβαν και λίγα απ’ το δικό τους μεροκάματο και από αυτό των στενών συνεργατών τους θα μας έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον!

Πότε θα γίνουν οι εκλογές;
 Άρχισε νωρίς τις παροχές η κυβέρνηση! Τώρα τι θα γίνει; Ή θα ξεμείνει από καύσιμα πλησιάζοντας στις εκλογές ή θα επισπεύσει τις εκλογές για να μην εκτεθεί. Επιλέγετε και παίρνετε… Πάντως ήταν υποχρέωσή της να δώσει στους ένστολους το άλλο μισό όσων δικαιούνται (το πρώτο μισό τους το επέστρεψε η προηγούμενη κυβέρνηση αφού κέρδισαν το δικαστικό αγώνα στον οποίο προσέφυγαν). Και τώρα ξέχασαν δήθεν να τους επιστρέψουν όσα δικαιούνται για το 2016 και 2017. Ποιο εμπόδιο λένε ότι βρίσκουν; Τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου. Για πόσο αυτός ο νόμος θα είναι ο εφιάλτης των συνταξιούχων θα το μάθουμε στην πράξη. Πάντως, ο εν λόγω υπουργός θα μείνει στην μνήμη μας ως ιστορικό πρόσωπο τόσο αυτός όσο και οι γραβάτες και τα μαντηλάκια…

Το ένα τέταρτο…
 Εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση να δώσει αυτά που κέρδισαν με δικαστικούς αγώνες διάφοροι κλάδοι εργαζομένων! Αυτά θα φορολογηθούν το 2019. Και με ποιο συντελεστή; Με 24%; Δηλαδή θα τους πάρουν πίσω το ένα τέταρτο αυτών που θα τους δώσουν; Και αν εφαρμόσουν και τη μείωση του αφορολόγητου, την οποία ήδη αποδέχθηκαν και ψήφισαν, τότε τι θα πάρουν από όλους όσους δεν κρύβουν εισοδήματα αλλά και από αυτούς που τους έδωσαν ή θα τους δώσουν καθυστερούμενα; Μπορεί να μη ξέρει καλά τα οικονομικά ο πρωθυπουργός αλλά ας ρωτήσει για να πληροφορήσει και το πόπολο! Τώρα βρίσκεται στην καλή χαρά. Τα βρίσκει όλα καλά κι όλα ωραία. Για να δούμε και την πραγματικότητα…
Θεανώ Βλάχου