ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Έκλεισαν άλλοι τρεις...
 "Κλεισμένες" είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών ΜΜΕ οι υποψηφιότητες του Κώστα Δαρδαμάνη στα Γιάννενα και του Ντίνου Παπαδημητρίου στην Άρτα. Στο γειτονικό Νομό πάντως υπάρχει κι ένα ακόμη όνομα που φέρεται να έχει "κλείσει" για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., αυτό του νυν Δημάρχου Ν. Σκουφά Νίκου Γιαννούλη, που ήδη έχρισε και τη διάδοχό του στη Δημοτική παράταξη για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Ν.

Χιονιάς και στη Β. Ήπειρο…
 Χιονιάς επικρατεί στη Δρόπολη Βορείου Ηπείρου, αλλά και στην περιφέρεια Αργυροκάστρου γενικότερα, με αποκλεισμένα χωριά (Κλεισσάρι, Σελλειό, Λόγγος, Σωτήρα, Πολύτσανη κ.ά.) και εγκλωβισμένους, για κάποιες ώρες, βοσκούς (στο χωριό Βοδίνο της Άνω Δρόπολης). Το χιόνι σε ορισμένες περιπτώσεις στα ορεινά χωριά της Άνω Δρόπολης ξεπέρασε και τους 30 πόντους. Ο Δήμος Δρόπολης κάνει ό,τι μπορεί και οι υπάλληλοί του είναι σε κινητικότητα, ωστόσο δεν υπάρχουν και πολλά μέσα στη διάθεσή τους. Το χιόνι και η παγωνιά αποτελούν κίνδυνο κυρίως για τους ηλικιωμένους κατοίκους, ενώ τα σχολεία έμειναν κλειστά.

H. M.
Βιαστική απόφαση!
 Βιαστική ήταν η απόφαση για κλείσιμο και χθες των σχολείων, ειδικά στο Δήμο Ιωαννιτών. Θα μπορούσαν να περιμένουν όπως και προχθές να δουν την εξέλιξη του καιρού και το πρωί να αποφάσιζαν αν θα έκλειναν ή όχι και πάλι τα σχολεία. Εκτός των άλλων, υπάρχουν και εργαζόμενοι γονείς που πρέπει να βρίσκουν λύσεις ακόμη και σε μέρες που δεν προκύπτει ζήτημα ακαταλληλότητας των σχολείων.
Α.

Μας έλειψαν…
 Επιτέλους ξανάρχονται οι «θεσμοί»! Είχαμε μάθει να τους βλέπουμε κάθε τόσο και μας κακοφάνηκε που τους χάσαμε για λίγους μήνες. Ακούσαμε ότι θα έρχονται κάθε τρίμηνο για να δίνουν οδηγίες προς ναυτιλλομένους. Ήταν δυνατόν να τους έδωσε η κυβέρνηση ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια περιουσία της Ελλάδας για έναν αιώνα και να μην επιτηρούν τις διαδικασίες; Εδώ θα ‘ρχονται και θα ελέγχουν αν εφαρμόζονται κατά γράμμα οι εντολές τους. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει να κατεβάσει και το αφορολόγητο στα 5.800 ευρώ! Σκέψου πόσους επί πλέον φόρους θα μαζέψουν μέχρι που να στραγγίξουν κάθε βαλάντιο… Ήδη έβαλαν πανωπροίκια στα ακίνητα και καμαρώνουν για την πολιτική τους… Κατά τα άλλα, τολμούν να λένε ότι μας έβγαλαν από τα μνημόνια!
ΜΑΤ

Ανέδειξε τις αδυναμίες!
 Μία χιονόπτωση και αναδείχθηκαν οι αδυναμίες μας! Το χιόνι έκλεισε τα φρεάτια των ομβρίων, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν, τα χιόνια έλιωναν και οι δρόμοι της πόλης κατέστησαν αδιάβατοι! Παντού λίμνες… Τη Δωδώνης ήταν αδύνατο να την περάσεις αλλά και σε όλους τους μικρότερους δρόμους τα νερά δεν σου επέτρεπαν να περπατήσεις χωρίς να γίνεις μούσκεμα. Όπου ήταν κατήφορος το νερό έτρεχε ποτάμι! Και αναρωτιέσαι: Ήταν τόσο δύσκολο για κάθε συμπολίτη μας που έχει μπροστά στο μαγαζί ή στο σπίτι του ένα φρεάτιο να το διατηρήσει ανοιχτό; Στη Γερμανία αλλά και στην Αμερική κάθε ένοικος έχει την ευθύνη του πεζοδρομίου του. Όποιος πέσει γιατί δεν καθαρίστηκε το πεζοδρόμιο θα ζητήσει ευθύνες από τον πολίτη και όχι από το Δήμο ο οποίος περνάει από τις γειτονιές και επιβάλει πρόστιμα σε όποιον δεν κράτησε καθαρό το πεζοδρόμιό του…
Θ.

Φαρμακευτικά φυτά…

 Eξαιρετική η ιδέα της Αδελφότητας Απανταχού Μελιγγιωτών «Η Θεοτόκος» να αφιερώσει το φετινό της ημερολόγιο στα φαρμακευτικά φυτά της Ηπείρου και σ’ αυτά που υπάρχουν στους Μελιγγούς Δωδώνης. Δώδεκα μήνες, δώδεκα φυτά (ωτόχορτο, γλιστρίδα, γαϊδουράγκαθο, κρανιά κλπ.) που παρουσιάζονται πλήρως σ’ αυτό, ως προς τις δραστικές ουσίες που περιέχουν, τον τρόπο που χορηγούνται αλλά και τις που μπορεί να προκαλέσουν! Αν μη τι άλλο, πολύ ενημερωτικό το ημερολόγιο της Αδελφότητας Μελιγγιωτών. Και του χρόνου…

Κ.Α.

Στα αζήτητα!..
 Στην Ελλάδα έρχονται τα πάνω κάτω! Η κυβέρνηση ξεπούλησε περιουσία και δημοκρατικούς θεσμούς και για να έχει ήσυχο το κεφάλι της και να μη ταράζεται η ησυχία της από τις αντιδράσεις του λαού γι αυτά που του επιβάλει με τόση ελαφρότητα εφαρμόζει την τακτική της ακραίας πόλωσης. Τα θέματα δημοκρατίας δεν συζητιούνται ούτε στη Βουλή των Ελλήνων, η συμμετοχή των πολιτών είναι απαγορευμένη υπόθεση, ο διάλογος είναι διάλογος κουφών αφού καμία πρόταση δεν συζητιέται και καμία κοινή απόφαση δεν παίρνεται. Και κάτω απ αυτές τις συνθήκες οι επιτηρητές μας βρήκαν πρόσφορο έδαφος να επιβάλουν τις πολιτικές τους για τις οποίες απέκτησαν μεγάλες εμπειρίες από άλλες χώρες που βρέθηκαν σε κρίση. Ίδιες μέθοδοι, ίδια σενάρια, ίδιες πρακτικές, ίδια αποτελέσματα.

Δεν ευδοκιμούν…
 Ποια κατάρα μας καταδιώκει; Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες διαπρέπουν στο εξωτερικό και μόνο στην πατρίδα τους δεν βλέπουν άσπρη μέρα. Εδώ οι αξιότεροι είναι υπό διωγμό. Δείτε με ποια κριτήρια επιλέγουμε πρωθυπουργούς, ποιοι εκλέγονται στα πανεπιστήμια και ποιοι επιλέγονται ως υπουργοί. Είναι σπάνιο να δεις τους αρίστους να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Δείτε τι έγινε με τον Αναστάσιο. Γι’ αυτόν δεν βρέθηκε καμία Μητρόπολη στον ελλαδικό χώρο και έκανε ιεραποστολή στην Αφρική, μέχρι που τον επέλεξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και του ανέθεσε την οργάνωση της Εκκλησίας της Αλβανίας. Αν πέτυχε στο έργο του το ομολογεί η οικουμένη. Όσο για τους επιστήμονες που δοκίμασαν να εκλεγούν στα πανεπιστήμιά μας, απλά ήρθαν, είδαν και απήλθαν…

Για καλό ή για κακό;
 Τα τελευταία χρόνια φθάνουν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Άλλα ήθη άλλα έθιμα άλλοι πολιτισμοί. Θα φέρουν καλό στον τόπο μας ή τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα; Στην πράξη θα το μάθουμε. Ανάμεσα στους κατατρεγμένους είναι και επιστήμονες και επιχειρηματίες που τα έχασαν όλα στον τόπο τους. Εδώ τι θα κάνουν; Θα αρχίσουν απ’ την αρχή; Και με ποιες προϋποθέσεις; Θα μπολιαστούν με τις ελληνικές συνήθειες, καλές και κακές ή θα μας μπολιάσουν με το δικό τους πολιτισμό; Θα έλθει σύγκρουση ανάμεσα στις τόσο διαφορετικές ιδέες ή εκείνοι θα ενσωματωθούν στα ελληνικά δεδομένα; Ό,τι και να πούμε τώρα θα είναι θεωρητικό. Στην πράξη θα τα δούμε…

Προετοιμάζεται…
 Με νέα νομοθετική ρύθμιση η Γερμανία ετοιμάζεται να προσθέσει στις ασφαλείς χώρες την Τυνησία, Αλγερία και Μαρόκο και θα συμπεριλάβει και τη Γεωργία! Γιατί το κάνει; Για να στέλνει πίσω όσους μετανάστες φθάνουν στη Γερμανία απ’ αυτές τις χώρες και δεν τους χρειάζεται. Έτσι θα μειώσει κι άλλο εκείνους που δεν της είναι χρήσιμοι! Όσο για τους άλλους που προέρχονται από μη ασφαλείς χώρες αυτούς τους …ταχτοποίησε. Έδωσε εντολή στον Τσίπρα να τους παίρνει στην Ελλάδα! Και εκείνος δέχθηκε χωρίς να αντιδράσει. Για να φανεί αρεστός δεν ζήτησε ούτε οικονομική αποζημίωση όπως έκανε η Ισπανία ούτε καθόρισε το χρόνο που θα παραμείνουν στην Ελλάδα… Μάλλον επ’ αόριστον θα τους φιλοξενούμε. Βλέπεις, έχουμε… ανθηρή οικονομία και θα βολέψουμε κι αυτούς!
Θεανώ Βλάχου